Saudi-Arabia sallii liikunnan opetuksen tytöille julkisissa kouluissa

Tähän saakka liikuntaa on opetettu tytöille Saudi Arabiassa vain joissakin yksityiskouluissa muutaman vuoden ajan.

Saudi-Arabia
Nainen kuntoilee rannalla.
Saudiarabialainen nainen lenkkeili rannalla maaliskuussa 2017.Antonio Guillem Fernández / AOP

Saudi Arabiassa julkiset koulut aloittavat liikunnan opetuksen myös tytöille. Maan opetusministeriö ilmoitti tiistaina merkittävästä yhteiskunnallisesta uudistuksesta islamilaisessa valtakunnassa.

Päätös on merkittävä, sillä naisten liikuntakasvatus on kiistanalainen asia arabimaassa. Se on ollut lähes tabu. Konservatiivit pitävät tyttöjen liikuntakasvatusta säädyttömänä, eikä se ole pakollinen aine jatkossakaan. Opetusministeriön mukaan liikunnanopetukseen siirrytään ”asteittain” ja Shariah-säädösten mukaisesti.

Tähän saakka liikunnanopetusta ei ole tarjottu julkisissa kouluissa, ja vain neljä yksityiskoulua on sisällyttänyt sen opetussuunnitelmaansa muutama vuosi sitten.

Saudi Arabia on noudattanut tiukkaa tulkintaa islamin uskon laista ja tavoista. Naisille vaaditaan muun muassa miespuolinen holhooja koko elämänsä ajaksi, noudattamaan tietynlaista pukeutumistapaa ja naisia on kielletty ajamasta autoa. Naisten pitää pyytää miespuoliselta huoltajaltaan lupa matkustaa ulkomaille tai hankkia passi.

Maan hallitus on kuitenkin viime vuosina alkanut hieman lieventää tiukkaa tulkintaa ja ottanut asteittain käyttöön uudistuksia naisia rajoittavien tapojen vapautumisessa. Lisäksi naiset voivat osallistua enemmän myös työelämään.

Neuvoa-anrava Shura-neuvosto hyväksyi tyttöjen liikuntakasvatuksen jo vuonna 2014, mutta päätöstä ei ole koskaan toteutettu sen saaman vastustuksen takia. Sitä pidettiin ”länsimaistumisena”.

Aiemmin tänä vuonna Saudi Arabia avasi mahdollisuuden naisten kuntosaleille. Sitä ennen liikuntaa tarjoavien paikkojen toiminta on ollut rajoitettua ja liikkuminen on kallista. Urheilemaan ovat päässeet vain ne tytöt ja naiset, joilla on ollut varaa ja joiden perheet ovat sen sallineet. Ensimmäisen kerran saudiarabialaisia naisia oli vuoden 2012 olympiajoukkueessa Lontoossa.

Uudistusten taustalla on naisten terveys, sillä terveydenhuoltojärjestelmästä on tullut paineita uudistuksille muun muassa korkeiden lihavuustilastojen ja sydän- ja verisuonitautien vuoksi. Tällä hetkellä vain noin 13 prosenttia saudiarabialaisista harjoittaa liikuntaa kerran viikossa. Uudistus liittyykin laajempaan maan 2030 suunnitelmaan, jonka tavoitteena on nostaa maan kansalaisten eliniän odote 74 vuodesta 80 vuoteen. Tavoitteena on kannustaa kaikkia kansalaisia osallistumaan urheiluun ja urheilutoimintaan.

Lähteet: Reuters, AP