Analyysi: Oliko Trump JR todella näin tyhmä?

Trumpin kampanja on joka tapauksessa valehdellut, kun se on väittänyt, ettei sillä ole ollut yhteyksiä Venäjään. 

Donald Trump, Jr.
Donald Trumpin poika, Donald Trump Jr.
Donald Trumpin poika, Donald Trump Jr.Albin Lohr-Jones / EPA

Tukku sähköposteja viime vuoden kesäkuulta: Lähettäjänä brittiläinen toimittaja, musiikkituottaja Rob Goldstone ja vastaanottajana presidenttiehdokas Donald Trumpin vanhin poika, Donald Trump Jr. Viestiketju oli kopioitu myös Trumpin vävylle Jared Kushnerille ja silloiselle kampanjapäällikkö Paul Manafortille.

Goldstone on ollut Trumpin ja tämän Venäjä-bisnesten yhteyshenkilö ja monen asian PR-mies. Sähköposteissa hän tarjosi Trumpin pojalle ’korkean tason venäläistä yhteyttä’, joka voisi toimittaa demokraattien ehdokasta Hillary Clintonia vahingoittavia tietoja ja ’tarkoituksena antaa Venäjän tukea Donald Trumpin kampanjalle’.

Esikoinen suostui lähes siltä seisomalta.

*Tähän mennessä tiedossa on vain yksi tapaaminen *venäläisen yhteyden, juristi Natalia Veselnitskajan kanssa Trump Towerissa, viime vuoden kesäkuussa. Koska luvattuja tietoja ei tämänhetkisen päivityksen mukaan saatukaan, tapaaminen kuivahti Trump Juniorin mukaan tähän.

Vävy-Kushner lähti tapaamisesta kesken kaiken pois, Manafort räpelsi kännykkää eikä puhunut ja Trumpin poika totesi, että ’mitään ei saatu'.

NBC:n haastattelussa Moskovassa juristi Veselnitskaja vakuutti, että hänellä ei ole mitään yhteyksiä Venäjän johtoon, vaan tarkoitus oli puhua pakotteista. Sanojensa mukaan hän ei edes tuntenut muita kuin Trump Juniorin.

Joku, ehkä moni, valehtelee vieläkin – Rob, (joka lupasi liikaa) tai Natalia (joka ei tiedä, kenelle työskentelee) tai Trumpin poika (joka sanoi tapaamista mitättömäksi).

Trumpin kampanja on joka tapauksessa valehdellut, kun se on väittänyt, ettei sillä ole ollut yhteyksiä Venäjään.

Tiistaina hetki ennen kuin New Yorkin Timesin piti julkistaa Venäjä-sähköpostit, Trumpin esikoinen sai rehellisyyden puuskan ja julkisti ne itse (siirryt toiseen palveluun).

Washington haukkoi helteessä henkeään, molemmissa puolueissa.

Onko mahdollista, että Trumpin kampanjan ylin johto ei tiedä, mitä laki sanoo yhteyksistä vieraaseen valtaan vaalitaiston aikana?

Jos yhteyksiä tarjotaan näin suoraan, henkilön olisi a) kerrottava asia heti omalle juristille b) kerrottava suoraan FBI:lle tai c) tai jos suostuu tapaamiseen, laitettava alemman tason edustaja paikalle ja vain kuuntelemaan, mistä on kyse.

Trumpin puolustajat, joita on yhä paljon, sanovat, että vastapuolen mustamaalaaminen ja tietojen keruu on arkipäivää vaalitaistossa ja jatkunut iät ajat. Se on totta.

Mutta arkipäivää ei ole se, että tietoja halutaan sumeilematta ottaa vastaan vieraan vallan edustajalta, joka tässä tapauksessa on Venäjä, Yhdysvaltain pahin poliittinen vastustaja.

Trump Jr. todisti nyt itse, että kampanjajohto oli halukas ainakin tietojen vaihtoon Venäjän kanssa. Tämä ei vielä sinällään ole rikoksen tunnusmerkki, jos kaikki todella päättyi tähän.

Venäjä-yhteyksien selvittämiseksi on käynnissä neljä eri tutkintaa. Jos niissä selviää, että tarkoituksena oli esimerkiksi koordinoida Clintonin vastaisten tietojen julkistamista, mennään pitkälle rikosten teille.

Vain runsas kuukausi tämän tapaamisen jälkeen Wikileaks alkoi paljastaa hakkeroimiaan demokraattien sähköposteja. Ehdokas Trump yllytti venäläisiä etsimään niitä lisää.

Trumpin pojan väite, että ehdokas Donald Trump ja nyt presidentti Trump ei tiennyt tapaamisesta ja olisi kuullut tästä vasta muutama päivä sitten lehtitietojen kautta, on tyrmätty melko tarkkaan Washingtonissa. Se tulee tutkittavaksi.

Senaatin tiedustelukomitea haluaa kuulla ainakin presidentin poikaa asiassa.

Presidentti Trump ilmoitti illalla lyhyesti, että hän arvostaa poikansa avoimuutta asiassa. Puhuuko presidentti nyt totta?

Vaikeaksi käy myös vävypoika-Kushnerin työ Valkoisessa talossa, jossa hän toimii presidentin vanhempana neuvonantajana.

Kirjoittaja on Ylen ulkomaankirjeenvaihtaja.