Japanilainen media: Ulkoministeri Kishida jättää pestinsä, tähtäimessä pääministeri Aben salkku

Pääministeri Shinzo Aben suosio on laskenut rajusti.

Japani
Japanin ulkoministeri Fumio Kishida.
Japanin ulkoministeri Fumio Kishida.Vitaly Belousov / AOP

Japanin ulkoministeri Fumio Kishida haluaa jättää työnsä pääministeri Shinzo Aben hallituksessa ensi kuun aikana, sanoi maan media. Tämän arvellaan viittaavan siihen, että Kishida olisi halukas haastamaan Aben ja pyrkimään tämän paikalle pääministeriksi.

Tällä viikolla julkaistut mielipidekyselyt kertovat, että Aben kannatus on romahtanut siitä, kun mies palasi virkaansa vuonna 2012. Tuolloin Abe lupasi elvyttää Japanin talouden ja vahvistaa sen puolustusta.

Pääministeri Abe vastaa kritiikkiin vaihtamalla yli puolet hallituksensa ministereistä elokuun alussa. Kyudon uutistoimiston mukaan nimeämättömien lähteiden mukaan jäädä saavat ainakin Aben luottomiehet valtiosihteeri Yoshihide Suga ja valtiovarainministeri Taro Aso.

– Ei kuitenkaan ole varmaa, jäisikö 59-vuotias ulkoministeri Kishida virkaansa, jos Abe painostaisi häntä siihen, sanoi Aasian tutkimuksen johtaja Jeffery Kingston Templen yliopiston Japanin-kampukselta.

–Kishidan lähtö hallituksesta antaisi selkeän signaalin hänen halustaan korvata istuva pääministeri Abe.

Aben suosion ovat romahduttaneet sekä epäillyt nepotismista, syytökset ylimielisyydestä että hänen puolueensa, LPD:n eli iberaalidemokraattien, kannatuksen lasku.

Vielä muutama kuukausi sitten arveltiin hänen pääsevän kolmannelle kaudelle vuoden 2018 vaaleissa.

Tulvat keskeyttivät vierailun Eurooppaan

Shinzo Abe vieraili Suomessa ensimmäisen kerran Japanin pääministerin roolissa maanantaina. Hän tapasi valtiovierailullaan tasavallan presidentti Sauli Niinistön.

Pääministeri Shinzo Abe saapui Suomeen G20-huippukokouksesta Hampurista.

Valtiovierailukierros Euroopassa päättyi ennen aikojaan, sillä pääministeri lensi takaisin kotimaahansa Japania kurittaneiden tulvien takia ja saapui kotimaahansa keskiviikkona. Maan eteläisimmällä pääsaarella Kyushussa on tähän mennessä kuollut ainakin 28 ihmistä rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja maanvyörymissä. Yli 20 ihmistä on kateissa.

Luonnonmullistuksen takia väliaikaisissa suojissa asuu tällä hetkellä ainakin 14 000 ihmistä, pääosin Kyushussa sijaitsevan Fukuokan prefektuurin lounaisosissa.

Lähteet. Reuters, AP

Korjattu 12.7.2017 klo 11.15: Fukuoka on prefektuuri Kyushussa, ei saari.

Korjattu 12.7. kello 14.42: Tulvimisen kuolonuhrien määrä on tämänhetkisten tietojen mukaan 28, ei 35 kuten artikkelissa sanottiin, ja kateissa on yli 20 ihmistä.