1. yle.fi
  2. Uutiset

Somalia ilman internet-yhteyttä juhannuksesta alkaen – rahtilaivan varomaton ankkurin käyttö rikkoi kaapelin

Somalian pääkaupungissa Mogadishussa katkos on vaikeuttanut kansainvälisen rahaliikenteen hoitoa. Ulkomailla asuvien somalialaisten sukulaisilleen lähettämät rahalähetykset eivät ole päässeet perille.

Somalia
Ihmisiä kadulla Mogadishussa.
Ihmiset suojautuivat paahtavalta auringolta sateenvarjoin elokuussa 2013. Stuart Price / EPA

Kesäkuun 24. päivänä Mogadishun satamaan ankkuroitunut rahtilaiva katkaisi merenpohjasta valokaapelin, jonka kautta Afrikan sarvessa sijaitseva Somalia saa internet-yhteytensä. Vahinko tapahtui, kun laivan ankkuri osui kaapeliin ja katkaisi sen.

Somalian pääkaupungissa Mogadishussa katkos on vaikeuttanut paitsi kansalaisten verkkokäyttöä myös kansainvälisen rahaliikenteen hoitoa.

Somalian hallitus sanoo, että juhannuksesta alkanut tietoverkkokatkos aiheuttaa maalle päivittäin 10 miljoonan Yhdysvaltain dollarin eli noin 9,2 miljoonan euron menetykset.

– Onnekkaimmilla varakkailla on käytössään verkkoyhteys satelliittien kautta, mutta suurin osa 6,5 miljoonan asukkaan Somalian keski- ja itäosista on internet-pimennossa, kertoi somalialaisen Dalkom-teleoperaattorin pääjohtaja Mohamed Ahmed Jama. Dalkom on yksi toimijoista, joka ylläpitää itäisen Afrikan merenalaista verkkokaapeliyhteyttä.

Kansa jää ilman sukulaisten tärkeitä rahalähetyksiä

Internetyhteyden puuttuminen raivostuttaa somalialaisia, sillä monella on katkennut paitsi yhteys ulkomailla asuviin sukulaisiinsa myös mahdollisuus vastaanottaa vauraammissa maissa asuvien sukulaisilleen osoittamia rahalähetyksiä.

Maailmanpankin arvion mukaan ulkomailta saapuvat vuosittaiset rahalähetykset muodostavat jopa neljänneksen maan bruttokansantuotteesta. Rahalähetykset ovat suuruudeltaan yhteensä 1,4 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli 1,29 miljardia euroa vuosittain.

Valokaapeliyhteys Keniasta Somaliaan avattiin vuonna 2013. Kaapelin katkaisseeksi laivaksi epäillään Panaman lipun alla purjehtivaa MSC Alicea.

Kehitysyhteistyön kattojärjestön Kepa kertoo, että vuonna 2015 ulkomailla asuvat somalit lähettävät Somaliaan sukulaisilleen ja ystävilleen noin 1,1 miljardia euroa vuosittain (siirryt toiseen palveluun). Jopa 40 prosenttia Somaliassa asuvista on rahalähetyksistä riippuvaisia.

Somalian viestintäministeri Abdi Andshur Hassan on kutsunut laivan merellä aiheuttamaa verkkokatkosta ”valtavaksi katastrofiksi", joka on maksanut maalle tähän mennessä ”enemmän kuin 130 miljoonaa dollaria (noin 120 miljoonaa euroa)”. Hassan on luvannut, että kaapeli korjataan ja että yhteydet palaavat "tällä viikolla".

Rahaliikenteen lisäksi internetin puuttuminen häiritsee yhteydenpitoa ulkomailla asuviin sukulaisiin kansainvälisten puhelinsoittojen ollessa kallliita. Somalialaiset käyttävät tähän yleensä muun muassa yhteisöpalvelu WhatsAppia ja Viberiä. Twitterin kautta verkossa kulkee tieto muun muassa terrori-iskuista ja muista tapahtumista.

Katkos on vaikuttanut myös vaikeasti sairaiden somalialaislasten lähettämiseen sairaalahoitoon ulkomaille.

Lähteet: AFP, BBC, KEPA

Juttua muutettu 12.7. klo. 14.40 Lause: ''Somalian hallitus sanoo, että juhannuksesta alkanut tietoverkkokatkos aiheuttaa maalle päivittäin 10 miljoonan Yhdysvaltain dollarin eli noin 9,2 miljoonan euron menetykset" oli alunperin muodossa 9,2 miljoonan dollarin menetykset.

Lue seuraavaksi