Oletko laiska lajittelemaan roskia? Huolehdi edes biojäte ja vaaralliset aineet oikeaan paikkaan

Biojätteen tunnistaa vaikka maatumiskokeella, opastaa asiantuntija.

jätteet
Hedelmänkuoria ja kahvinporoja biojäteastiassa.
Mihin kuuluu koirankakka, entä risat tekstiilit? Poimi videolta vinkit siihen, kuinka lajittelet nämä oikein.

Suomalaisilla on yhä vaikeuksia kierrättää. Yle uutisoi viime viikolla, että keskimäärin jopa kolmannes sekajätepussien sisällöstä kuuluisi biojätteeseen. Keski-Suomessa tehdyn jätetutkimuksen mukaan kierrätystaidossa ei juuri ole alueellisia eroja – kaupunkilaiset kierrättävät aivan yhtä huonosti kuin maaseudun väki.

Huolimaton lajittelu kotona johtuu osin välinpitämättömyydestä, mutta myös tietämättömyydestä.

Jyväskyläläisen kestävää kehitystä edistävän yhdistyksen JAPA ry:n toiminnanjohtaja Anna Sarkkinen toivoo, että jokaiselta löytyisi erilliset astiat ainakin bio- ja sekajätteelle.

– Siitä on hyvä lähteä liikkeelle, koska se on käytännössä meille kaikille pakollista.

Omakotitalossa biojätteen lajittelu ei ole kuitenkaan itsestäänselvää, ja sen keräämisessä on myös alueellista vaihtelua.

Kaikki, mikä maatuu

Mitä biojätteeseen saa sitten laittaa? Sarkkinen vastaa, että helpointa on ajatella ruuantähteitä ja muuta maatuvaa.

– Voihan jokainen tehdä myös kotona samanlaisia maatumiskokeita, mitä päiväkodissa tehdään. Kaivaa takapihalle pienen kuopan ja katsoa, häviääkö kuudessa viikossa se kuoppaan haudattu tupakantumppi. Muista vain kaivaa se pois sen jälkeen, kun ei ole hävinnyt, Sarkkinen naurahtaa.

Omalle mummolle muistan sanoneeni, että se on vähän sama asia kuin tunkio.

Anna Sarkkinen

Sarkkinen arvioi, että nuoremmat sukupolvet ovat jo kasvaneet kierrätyksen parissa, joten biojätteen lajittelu luonnistuu ilman ponnisteluja. Vanhempaa väestöä opastettaessa hän kuuluttaa tuttujen termien perään.

– Omalle mummolle muistan sanoneeni, että se on vähän sama asia kuin tunkio.

Biojätteen erottelun lisäksi Sarkkinen toivoo, että laiska lajittelija huolehtisi edes, ettei vaarallisia aineita päätyisi bio- tai sekajätteeseen.

– Kumpakaan astiaan ei kuulu laittaa vaarallisia myrkkyjä, lääkkeitä tai sähköromua. Niille on kaikille omat kierrätyspisteensä. Kotitalouksissa ei näitä jätteitä paljoa kerry, joten niistä ei ole kovin vaikea päästä oikealla tavalla eroon.