1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

"Ei voi laittaa verotukseen" – kesän some-ilmiö Loiriplukari kertoo riisutun sanoituksensa salat

Tänä kesänä somessa on alkanut levitä uusi eräänlaista musiikillista minimalismia edustava ilmiö: erittäin vähälauseiset Loiri-imitaatiot.

Taiteilija Kalle Taivainen.
Aamu-tv:n vieraana taiteilija Kalle Taivainen, jonka Loiri-imitaatioista on tullut kesän someilmiö.

Tämän kesän uuden some-ilmiön taustalta löytyy taiteilija Kalle Taivainen, joka Aamu-tv:ssä kertoi Vesa-Matti Loiri -imitaation syntytarinan. Kesäkuussa Youtubeen Loiriplukari-nimellä ladattuja biisejä on kuunneltu kymmeniätuhansia kertoja.

– Hankin pienen kotistudion, aloin tyhjentää pöytälaatikkoa ja opettelemaan musaohjelman tekoa. Yritin laittaa lauluja sinne tänne, ja sitten ajattelin vaan, että kokeillaan tällaista Loiria. 

Taivainen alkoi kokeilla myös tietokoneen leikkausohjelmaa, jolla voi tehdä musiikkivideoita lauluihin.

– Sanojen tekeminen ei ole ollut ominta aluetta, joten ajattelin että pistetään tähän vaan pari lausetta.

Taivainen asuu vaimonsa kanssa Mosambikissa, Afrikassa missä videot ovat kuvattuja, pääasiassa ensimmäisellä otolla, kuten laulutkin.

Loiriplukari syntyi kaverin lohkaisusta

Loiriplukari -nimi viittaa tietokoneen äänitysohjelman plug ineihin eli liitännäisiin, joita käytetään, kun kappaleeseen halutaan vaikka tietty kitarasoundi. Kalle Taivainen kertoo, että Loirin ja plug in -sanan yhdisti toisiinsa kaveri, joka imitaation kuullessaan kysyi, että onko hänellä käytössään jokin Loiriplukari.

Taivaisen Loiri-imitaation eniten kuunteluja saaneen – tällä hetkellä yli 80 000 Youtubessa (siirryt toiseen palveluun) – Ei voi laittaa verotukseen -kappaleen sanoitus taas juontaa juurensa aikaan jolloin hän oli Alkossa töissä.

 – Tämä on se yleisin vitsi mitä asiakkailta kuulee ehkä kymmenen kertaa päivässä, kun tarjoaa kuittia, myhäilee Taivainen.

Niukanlaisen sanoituksen salaisuus on ytimekkäästi "vähempi on parempi", kertoo Taivainen. 

– Kun aloin testata ja kuunnella biisejä, jostain biiseistä aloin poistaa sanoja. Jotenkin aina palasin siihen, että yksi lause on hyvä. 

Taivaisen imitaatiot ovat päätyneet levyksi asti, ja levyllä on myös minimalistinen sanoitus "Hannele Lauri". Laulu jossa ei ole muita sanoja.