Lääkkeiden ja kannabiksen hankkiminen on helpottunut katukaupassa – näkyy jo auttavassa puhelimessa

Yhä useammin päihdeneuvontapuhelimeen soittavat huumeidenkäyttäjien läheiset. Kannabiksen käyttö huolestuttaa erityisesti lasten vanhempia.

päihteet
Käsi pitelee pilleripurkkia.
AOP

Räjähdysmäisesti kasvanut lääkkeiden katukauppa näkyy jo auttavan päihdeneuvontapuhelimen arjessa. Ehkäisevän päihdetyön EHYT ry:n suunnittelija Timo Glad kertoo, että päivystyspuheluissa on kuultavissa, että lääkkeet ovat nykyään aikaisempaa helpommin saatavilla.

– Se on näkyvissä, että laittomasti hankittujen lääkkeiden saatavuus on lisääntynyt. Ainakin suurissa kaupungeissa, Glad sanoo.

Yle uutisoi viime viikolla, että rauhoittavien lääkkeiden katukauppa on riistäytynyt täysin käsistä. Katukaupassa liikkuu myös kannabista.

Gladin mukaan ilmiö on huolestuttava.

– Jos päihteiden saatavuus on helppoa, ihmisten kynnys hankkia niitä madaltuu. Jossain vaiheessa monelle alkaa tulla ongelmia.

Kannabista, tupakkaa ja alkoholijuoma.
AOP

Alkoholi pääpäihde, kannabiksen käyttö kasvussa

Glad kertoo, että monessa tapauksessa alkoholi on joko tärkein tekijä tai ainakin osasyy siihen, miksi päihdeneuvontapuhelimeen soitetaan. Viime vuonna päihdeneuvontapuhelimeen tulleista yhteydenotoista yli puolet koski alkoholia. Jonkin verran soitettiin myös lääkkeiden väärinkäytöstä.

– Lääkkeitä käytetään usein huomaamatta alkoholin kanssa yhdessä, ja niiden yhteisvaikutuksia ei välttämättä ajatella, Glad sanoo.

Amfetamiinia koskevia puheluita tuli viime vuonna neuvontapuhelimeen kymmenen prosenttia. Myös muuntohuumeet puhututtavat soittajia.

Ylivoimaisesti eniten huumeista soittavat haluavat puhua kannabiksen käytöstä. Viime vuonna neljäsosa päivystyspuheluista koski kannabista.

– Kannabis on noussut yhä enemmän esille puheluissa. Kannabiksen käyttö on lisääntynyt, ja se näkyy myös auttajien puolella, Glad sanoo.

Euroopan huumeraportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) kannabiksen osuus Euroopan huumemarkkinoilla on kaikista suurin. Suomen maaraportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan kannabiksen käyttö on pysynyt maassa vakaana, ja kannabista käyttävät etenkin nuoret.

Mies polttaa pilveä
Andres Cristaldo / EPA

Omaiset soittavat yhä useammin

Glad arvioi, että ihmiset uskaltavat nykyään hakea apua ongelmiinsa enemmän kuin aiemmin. Puhelin on luonnollinen väline avun hakemiseen.

– Toivon, että ihmisten kynnys hakea apua olisi madaltunut. Monet yhteyttä ottavat soittavat neuvontapuhelimeen ensimmäistä kertaa ja sanovat, että tämä on ainoa paikka, mihin he soittavat, Glad sanoo.

Huumeiden osalta omaisten huoli on kasvanut, mikä näkyy myös neuvontapuhelimessa. Kannabiksen käyttö huolestuttaa erityisesti lasten vanhempia.

– Varsinkin päivällä neuvontaan soittavat monesti omaiset, jotka ovat huolissaan läheisen huumeidenkäytöstä, Glad kertoo.

Nainen puhelimessa.
Kuluttaja-asiamies tahtoo tiukempaa sääntelyä monia häiritsevän puhelinmyynnin hillitsemiseksi. Jatkossa puhelinmyyntiin saatetaan tarvita kuluttajan ennakkosuostumus. Toni Pitkänen / Yle

Kaikkiin puheluihin ei ehditä vastaamaan

Päihdeneuvontapuhelimen soitot ovat kovassa kasvussa. Kun toissavuonna puheluita tuli 5 400, viime vuonna määrä oli jo yli 8 600.

Tänä vuonna kesäkuun loppuun mennessä puheluita tilastoitiin lähes 5 600, vaikka yksi vilkkaimmista kuukausista, elokuu, on vielä edessä.

Gladin mukaan neuvontapuhelin on pahasti ruuhkautunut, sillä päivystyksessä on vain yksi linja käytössä. Tällä hetkellä puheluihin voidaan vastata 80-prosenttisesti.

– Iltapäivästä ja alkuillasta puhelin on koko ajan varattu, Glad sanoo.

Päihdeneuvontapuhelin (siirryt toiseen palveluun)on EHYT ry:n ja Helsingin Diakonissalaitoksen toteuttama neuvontapuhelin, joka on tarkoitettu pääasiassa päihteiden käyttäjille, heidän läheisilleen ja ammattilaisille. Neuvontapuhelimen rahoittajana toimii Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA). Puhelimeen voi soittaa kellon ympäri. Se on ilmainen, ja soittaa voi nimettömästi. Päihdeneuvontapuhelin palvelee numerossa 0800 900 45.

Vuosi

Puheluiden määrä (vastatut)

Puhelut (kaikki)

Puheluiden keskipituus

2010

4551

6509

3 min 46 s

2015

4395

5421

8 min 56 s

2016

6700

8643

11 min 2 s

2017 (30.6.)

4163

5370

9 min 25 s