Itämerennorpan pyydystystä saatetaan lisätä – WWF huolestui: Kanta vasta toipumassa ympäristömyrkyistä

Maa- ja metsätalousministeriö haluaa nostaa itämerennorpan pyyntikiintiötä. WWF:n mukaan norpan nykyinen kanta ei kestä pyyntikiintiön nostamista.

Luonto ja ympäristö
Itämerennorppa.
Itämerennorppa.Wikimedia Commons

Ympäristöjärjestö WWF on huolestunut itämerennorpan tulevaisuudesta. Syynä tähän on se, että Maa- ja metsätalousministeriö esittää itämerennorpan pyyntikiintiön nostamista 100 norpalla 300 yksilöön.

WWF:n mukaan kestävä pyyntikiintiö saisi olla korkeintaan 150 norppaa. Järjestön mukaan aiempaa suurempi pyyntikiintiö tekisi hallaa itämerennorpan kannalle.

– Kannan koko on yksi syy, minkä takia olemme erittäin skeptisiä kiintiön nostamiseksi. Pohjoisessa itämerennorppakanta on vasta toipumassa ympäristömyrkyistä ja kanta on vasta todennäköisesti pikkuhiljaa kasvamassa, kertoi WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen Yle Radio Suomen Ajantasa -ohjelmassa.

Vaikka Luukkonen myöntääkin, että itämerennorpan kanta on todennäköisesti lisääntynyt, hän huomauttaa että kanta-arvion tekeminen norpista on vaikeaa.

Luukkonen kertoo, että toissa vuonna kanta-arviossa päädyttiin 17 000 yksilöön Pohjanlahdella. Viime vuonna kanta-arvio oli 7 000 yksilöä. Tänä vuonna kanta-arvio taas nousi noin 13 000 yksilöön.

– Tästä huomaa, miten iso haarukka kanta-arvioissa on. Kanta-arvion pitäisi pohjautua varmaan tietoon ja varmaa tietoa meillä ei tällä hetkellä ole.

WWF:n mukaan itämerennorppaa uhkaa tällä hetkellä ennen kaikkea ilmastonmuutos. Luukkonen sanoo, että itämerennorppa kärsii ilmastonmuutoksesta johtuvista leudoista talvista samalla tavalla kuin saimaannorppakin.

– Norppa on lajina sellainen, joka tarvitsee jäätä. Jos jäätä ei ole, norppa kärsii siitä että se joutuu synnyttämään kuutin esimerkiksi luodolle. Siellä ne ovat hyvin arkoja petoeläimille ja muulle ulkopuoliselle häiriölle.

Norpista lähes miljoonalasku kalastajille

Itämerennorppia on yritetty hävittää Suomessa viime vuosina kiihtyvällä tahdilla. Toissa vuonna pyyntikiintiö oli 100 yksilöä, viime vuonna kiintiötä nostettiin 200 yksilöön.

Toukokuun lopussa päättyneellä pyyntikaudella tapettiin yhtä vaille koko myönnetty kiintiö eli 199 norppaa. Ennen vuotta 2015 itämerennorpan metsästys oli mahdollista ainoastaan vahinkoperusteisella poikkeusluvalla. Norppia metsästetään Suomessa lähinnä Perämeren-Merenkurkun alueella.

Itämerennorpan pyyntikiintiön kasvattamista perustellaan erityisesti norpan kalastukselle aiheuttamilla vahingoilla. WWF:n Luukkosen mielestä varmaa näyttöä haitoista ei ole, eikä kalasaaliiden turvaaminen voi olla silloin peruste pyyntikiintiön nostamiselle.

Maa- ja metsätalousministeriön luvut kalastukseen kohdistuvista haitoista kertovat kuitenkin toista. Ministeriön asetusta koskevan muistion mukaan (siirryt toiseen palveluun) niin sanottuja hyljesietopalkkioita maksettiin ammattikalastajille vuonna 2016 lähes 800 000 euroa.

Ministeriön mukaan norpat vaikuttavat myös vapaa-ajankalastukseen, sillä varsinkin sisäsaaristossa verkkokalastus on käynyt osittain jopa mahdottomaksi.