Hyppää sisältöön

Nuori kesätöissä puhelinmyyjänä: kolmesta viikosta käteen 150 euroa, takuupalkka jäi saamatta

Lupaava kesätyöpaikka voi osoittautua nuorelle pettymykseksi ja tienestit kutistua olemattomiksi. Antti sai puhelinmyyntifirmasta potkut juuri ennen luvattua takuupalkkaa.

Parikymppinen opiskelija Antti ei saanut kesätöitä Joensuusta ja päätti lähteä työn perään pääkaupunkiseudulle, jossa paikkoja oli netissä auki pilvin pimein.

Antti ahkeroi työvoimahallinnon työpaikkasivuston MOL:in kautta työhakemuksia. Parin työhaastattelun jälkeen nuori mies jo palkattiinkin firmaan, joka myy puhelimitse yrityksille erilaisia koulutuksia kuten ensiapu-, tulityö- ja työturvallisuuskursseja. Kun vuokra-asuntokin löytyi, kaikki tuntui olevan mallillaan. 

Samana päivänä aloitti samassa työpaikassa pari muutakin nuorta. Päivän pikakoulutuksen jälkeen alkoi ensikertalaisen työ myyntineuvottelijana.

Tuntui olevan koko ajan niin kiire sillä pomolla.

– Ensimmäiseltä täydeltä kuukaudelta oli luvattu, että saa 1 200 euron pohjapalkan ja että se ei ole sidonnainen siihen, miten paljon saa myytyä koulutuksia, Antti kertoo.

Jo seuraavan kuukausipalkan oli määrä olla täysin provisiopohjainen eli pelkästään myynnin mukaan.

Toisella viikolla allekirjoitettiin myös kirjallinen työsopimus, kun nuoret työntekijät olivat sitä alusta asti kyselleet.

– Tuntui olevan koko ajan niin kiire sillä pomolla.

Kehotettiin lähtemään parempien tieltä

Antti kävi töissä arkipäivisin kahdeksan tuntia.

– Omasta mielestäni työ sujui ihan hyvin ja tykkäsin hommasta, siistiä sisätyötä. Mutta eihän niitä koulutuksia hirveästi saanut myytyä, on se aika hankalaa ja nihkeä vastaanotto yrittäjiltä.

Kolmannen viikon lopussa pomo kuitenkin pyysi Anttia jäämään töiden jälkeen juttelemaan. Nuori puhelinmyyjä uumoili, että tehdyt kaupat eivät tainneet olla riittävästi.

– Pomo sanoi, ettei ole ollut toivotunlaista myynti ja olisi parempi väistyä kokeneempien ja parempien myyjien edestä, kun rekrytointi on niin vilkasta ja koko ajan otetaan uutta porukkaa sisään, Antti kertoo.

Kehuja hän sai asiakaspalvelusta, mutta työnantaja toivoi erilaista asennetta.

Olisi parempi väistyä kokeneempien ja parempien myyjien edestä.

– Pitää kuulemma olla vähän röyhkeä ja töykeäkin, että saa tuotteen myydyksi asiakkaalle.

Samalla viikolla irtisanottiin myös muut yhtä aikaa aloittaneet nuoret. Toinen oli myynyt saman verran kuin Antti, toinen selvästi vähemmän.

Antti oli tilanteessa niin poissa tolaltaan, ettei tajunnut kysyä irtisanomisen syystä tarkemmin. Hänen työsopimuksessaan ei nimittäin määritellä, paljonko hänen pitäisi saada myytyä pitääkseen kesätyönsä.

– Mitäs siinä osaa sanoa. Tuli pettynyt ja petetty olo, kun oli puhuttu ainakin kuukauden pohjapalkasta, mutta sitten pistetäänkin pihalle.

Palkkakaan ei ollut edes osa etukäteen luvatusta 1 200 eurosta, vaan 150 euroa – eli ainoastaan myyntipalkkiot myydyistä koulutuksista.

– Tein kuitenkin melkein kuukauden hommia täysiä työpäiviä ja sain sataviiskymppiä. Ei lämmitä mieltä, Antti tuumaa.

Isä epäilee nuorten huijaamista

Koska palkanmaksupäivä oli vasta heinäkuun puolella, Antti ehti maksaa etukäteen myös heinäkuun vuokran luullessaan töiden jatkuvan.

Pelkästään asunnon vuokriin oli kulunut kahdelta kuukaudelta 1 200 euroa ja tienestit olivat siihen mennessä 150 euroa.

– Jäi tosi paha maku suuhun tuosta. Oli harhaanjohtava esittely.

Antin isä epäilee, että kyse on huijariyrityksestä, joka käyttää härskisti hyväkseen nuoria työntekijöitä. Hyväuskoisilla, työelämässä kokemattomilla nuorilla teetetään lähes ilmaiseksi töitä vajaa kuukausi, jonka jälkeen irtisanotaan eikä makseta pohjapalkkaa. Sitten palkataan tilalle uusia nuoria ja sama kaava toistuu.

Jäi tosi paha maku suuhun tuosta.

Anttikin on ehtinyt miettiä tapahtunutta.

– Kannattaa katsoa etukäteen netistä taustatietoa yrityksestä ennen kuin laittaa hakemusta tai menee haastatteluun. Itse katsoin vasta nyt jälkikäteen eikä siellä kauhean positiivista palautetta ollut niiltä yrityksiltä, joille niitä koulutuksia oli myyty.

Puhelinmyyntiyritykset ongelmaryhmä

Pojan perheestä on jo oltu yhteydessä työsuojeluhallintoon ja kysytty ohjeita jatkotoimenpiteiksi.

– Ei kuulosta siltä, että kaikki olisi mennyt täysin oikein, kyllähän tehdystä työstä pitää maksaa palkka, kommentoi Antin tapausta työsuojeluhallinnon ylitarkastaja Eerik Tarnaala Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Työlainsäädäntöä valvovien viranomaisten kannalta kyse on kuitenkin yhdestä ongelma-alasta.

– Kyllä puhelinmarkkinointiyhtiöistä tulee runsaasti yhteydenottoja meille, varsinkin palkanmaksuun liittyvistä epäselvyyksistä.

Tarnaalan mukaan on tiedossa, että puhelinmyyntialalla työehtoja on usein kirjoitettu hyvin monitulkintaiseen muotoon.

Työsopimukseen on kirjattu epäselvästi se, millä tavalla palkka muodostuu.

Eerik Tarnaala

– Työsopimukseen on kirjattu epäselvästi se, millä tavalla palkka muodostuu. Sitten saattaa käydä tällä tavalla, että luvattua pohjapalkkaa ei sitten saadakaan, kun siinä on sellainen ehto, että pitää joku tietty viikkomäärä tai kuukausi olla siinä työssä, Tarnaala selvittää.

Sen sijaan suoraa provisiopalkkaa ei ole työlainsäädännössä kielletty.

– Laki sanoo vain, että työstä pitää saada kohtuullinen palkka ja palkka pitää olla työsopimukseen kirjattu. Ikävää on, että sitä voi katsoa vain jälkikäteen, onko se toteutunut. Ja jos ei ole toteutunut, se on riita-asia.

Ylitarkastaja kehottaa kiinnittämään huomiota tähänkin asiaan jo työsopimuksen solmimisvaiheessa.

– Kannattaa kysyä ne epäselvät kohdat, että ainakaan ei tule yllätyksenä se, miten palkka lopulta muodostuu.

Palkan perintä jälkikäteen omalla kontolla

Antin tapauksessa kyse voi ylitarkastajan mukaan olla koeajan purku, josta on lainsäädännössä huomattavasti väljemmät ehdot.

– Siinä riittää työsopimuksen päättämiseen, että puolin tai toisin havaitaan, ettei työ ole lähtenyt sujumaan niin kuin on pitänyt tai työntekijän puolelta, että työpaikan tai työn yksityiskohdat eivät olekaan sitä mitä on etukäteen luvattu, ylitarkastaja Eerik Tarnaala työsuojeluhallinnosta toteaa.

Mitä työsuojeluviranomainen sitten voi tehdä jälkikäteen?

Kenenkään palkkasaatavia me emme voi lähteä karhuamaan.

Eerik Tarnaala

– Kyseinen yritys voidaan ottaa valvontaan ja tehdä sinne tarkastus. Näissä asioissa voidaan antaan toimintaohjeita, jos siellä on työsopimuslakia koskevia puutteita havaittavissa. Mutta kenenkään palkkasaatavia me emme voi lähteä karhuamaan, siihen meillä ei toimivalta riitä. Kyseisen henkilön pitää itse sitä oikeusteitse lähteä hakemaan, Tarnaala selvittää.

Palkkaturvasta nuori kesätyöntekijäkin voi saada tilinsä jälkikäteen, mutta vain tietyssä tilanteessa.

– Sieltä voi hakea palkkaansa silloin, kun työnantaja on kyvytön maksamaan. Mutta yleensä näissä kesätyöntekijöiden tapauksissa on epäselvää tai riitaa siitä, pitäisikö palkkaa tulla vai ei. Käsitykseni mukaan palkkaturva ei siinä auta, ylitarkastaja selventää.

Kesätyöntekijöillä toistuvasti samoja ongelmia

Kesätyöntekijän oikeusturva on ylitarkastaja Eerik Tarnaalan mukaan ihan sama kuin kenen tahansa työssä käyvän. Pulmatilanteissa työsuojeluviranomaisten puhelinneuvonta palvelee kesälläkin.

– Ikävä kyllä, siellä toistuvat samantyyppiset tarinat vuodesta toiseen.

Yleisimmät ongelmatapaukset ovat hyvin tiedossa.

– Klassiset tapaukset ovat jäätelökioskeilla, kesäkahviloissa sun muissa, joiden työntekijöiltä tulee yhteydenottoja, että työnantaja on yksipuolisesti perunut vuoroja sateen iskiessä. Tämä on yleisin juttu vuosittain.

Siellä toistuvat samantyyppiset tarinat vuodesta toiseen.

Eerik Tarnaala

– Sitten loppukesällä tulee tilanteita, että työsuhteen päätyttyä sieltä ei saakaan työtodistusta tai palkkalaskelmia ei ole tullut koko työsuhteen aikana.

Työaikalaki on asiassa Tarnaalan mukaan yksiselitteinen.

– Ennakkoon merkattua vuoroa työnantaja ei saa yksipuolisesti muuttaa, siihen tarvitaan aina työntekijän lupa. Mutta ennakkoon sovitusta työvuorosta pitäisi maksaa työvuorolistaan merkityn mukaisesti, ylitarkastaja muistuttaa.

Ongelma on, että kaikki työnantajat eivät toimi lain mukaan. Ylitarkastajalla riittää ymmärrystä nuorille työntekijöille.

Vaikeahan siinä on lähteä inttämään vastaan.

Eerik Tarnaala

–  Nuori voi hiljaa niellä sen, kun on ilmoitettu ettei olekaan vuoroa tänään tai huomenna, kun on sateinen sää. Vaikeahan siinä on lähteä inttämään vastaan, jos on ensimmäisessä työsuhteessaan, siitä voi tulla muita seurauksia.

Ääritapauksessa työntekijä voi vaatia palkkaansa jälkikäteen oikeusteitse.

– Sekin on ymmärrettävästi aika hankalaa lähteä kesätöistään käräjöimään. Siinä tarvitaan avustajaa ja pitää mennä käräjille, jos työnantaja ei suostu sitä maksamaan, Eerik Tarnaala toteaa.

Antti puolestaan etsii nyt uutta kesätyötä. Hän otaksuu, että entisessä työnantajafirmassa kohdellaan nyt toisia nuoria samoin kuin häntä.

– Uskon, että se jatkuu. Pahalta tuntuu, että moni joutuu tämän saman kohtalon kokemaan.

.
.