1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viimeinenkin mieslinnake murtumassa – puolueissa laajaa kannatusta armeijan kutsunnoista naisille

Puolueet kannattavat yhdessä rintamassa naisten osallistumista nykyistä selvästi laajemmin maanpuolustukseen. Aseisiin naisia ei pakotettaisi.

Kotimaan uutiset
Nuoria kutsunnoissa Kokkolan kaupungintalolla.
Kutsunnat ovat nyt käytännössä vain miehilleKalle Niskala / Yle

Eduskuntapuolueista löytyy laajaa kannatusta naisten maanpuolustuksen lisäämiseen. Naisten roolin lisäämisellä parannetaan sekä Suomen kriisinhallintaa että tasa-arvoa.

Puolueet eivät puhu pakollisesta asevelvollisuudesta, mutta naiset voisivat saada jatkossa kirjeen armeijan kutsuntoihin. Ero on iso nykyiseen verrattuna, kun naiset hakevat nyt itse vapaaehtoisesti armeijan kutsuntoihin ja sitä kautta armeijan palvelukseen määräajaksi.

Naisten osallisuuden maanpuolustukseen nosti esille kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) Porin SuomiAreenassa muun muassa Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Naisten osallistumisesta on puhuttu viimeksi keväällä valtioneuvoston puolustuspoliittisen selonteon yhteydessä. Eduskunnan kannan mukana asevelvollisuus naisille on vapaaehtoista, mutta naisten osallistumista maanpuolustukseen pitää edistää ja tukea.

Kutsunnat hyvä tilaisuus järjestää asioita

Kansanedustaja Kanervan ajatuksena on, että maanpuolustus pitäisi olla mahdollisimman laajaa ja naiset pitäisi saada mukaan muun muassa erilaisiin humanitäärisiin tehtäviin ja siviilikriisinhallintaan. Myös kyberturvallisuus tarvitsee Kanervan mukaan naisten osaamista.

Kanerva edistäisi tavoitetta muuttamalla maanpuolustusvelvollisuutta niin, että naisten kouluttamisessa olisi kyse erilaisista ja -pituisista kursseista.

Myös halllituskumppani keskustan ja Uuden vaihtoehdon edustajat kannattavat asevelvollisuutta kevyempää osallistumista maanpuolustukseen.

– Pakollista asevelvollisuutta emme kannatta. Asevelvollisuus voisi olla yksi vaihtoehto muiden tehtävien ohella, keskustan ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen erittelee vaihtoehtoja.

Mies kutsunnoissa Kangasalla
Kutsunnoissa käydään läpi soveltuvuutta maanpuolustukseen.Antti Eintola / Yle

Keskustan Kaikkonen pitää kutsuntoja myös naisille hyvänä keinona käydä läpi ikäluokan elämäntilanne. Samalla selviää minkälaisiin maanpuolustustehtäviin naisia voidaan sijoittaa.

Kaikkosen mukaan kutsunnat ja miten naisten maanpuolutuskoulutus pitäisi järjestää, pitää erikseen selvittää. Nopeisiin muutoksiin hän ei usko.

– Kutsunnat on selkein tapa järjestää naisten osallistuminen maanpuolustukseen. Velvoitteen sisällä on mahdollisuus valita aseellinen tai aseeton vaihtoehto, kansanedustaja Simon Elo (uv.) kertoo eduskuntaryhmän keskeneräisen ohjelmatyön linjauksista.

Suurta ryntäystä aseisiin ei odoteta

Kansanedustaja Kanerva ei vielä halua puhua kutsuntojen ulottamisesta naisille, koska tavat, joilla naisten osallistumista lisätään ovat täysin auki. Yksi tapa lisätä osallistumista on kutsunnat. Kanervan mukaan puolustusvoimat ei välttämättä edes vastaisi naisten koulutuksesta poikkeusoloihin.

Kyse on kansalaistaidoista poikkeusoloissa, ei missään tapauksessa yleisestä asevelvollisuudesta

Ilkka Kanerva

– Armeija järjestää oman koulutuksensa. Kyse on kansalaistaidoista poikkeusoloissa, ei missään tapauksessa yleisestä asevelvollisuudesta, Ilkka Kanerva painottaa ja viittaa julkisuudessa olleisiin kirjoituksiin pakollisesta asevelvollisuudesta.

Kaikkonen, Kanerva ja Elo eivät usko, että naisten mahdollisuuksien lisääminen näkyisi naissotilaiden määrän isona lisäyksenä. Naisten kurssitus maanpuolustus- ja kriisinhallintatehtäviin olisi kutsuntojen myötä iso urakka.

Tänä vuonna noin tuhatkunta naista on hakenut vapaaehtoisesti asepalvelukseen. Reservissä heitä on yli 8 000. Jatkossa naisten ei tarvitse erikseen hakea asepalvelukseen.

Naisten kutsuntoja on kokeiltu Pirkanmaalla.

Puolueet näkevät tarpeen, armeija ei

Hallituspuolueiden lisäksi naisten maanpuolustuksen lisäämiselle on laaja kannatus eduskunnan oppositiossa.

Kutsunnoissa voisi aikaisempaa vaivattomammin ja tasa-arvoisesti saada kuvan myös ikäluokan terveystilanteesta

Antti Lindtman

– Kutsunnat olisi käytännössä viimeinen mahdollisuus tavoittaa koko ikäluokka. Kutsunnoissa voisi aikaisempaa vaivattomammin ja tasa-arvoisesti saada kuvan myös ikäluokan terveystilanteesta, kansanedustaja ja ryhmänjohtaja Antti Lidtman (sd) ennakoi mahdollisuuksia. Puolueella on ollut asiasta linjaus useamman vuoden ajan.

Vihreät kannattaa asevelvollisuuden laajentamista naisille. Kutsunnat naisille olisi puolueen mukaan ensimmäinen askel kohti tasa-arvoista ja sukupuolineutraalia asepalvelusta. Asepalvelus olisi yksi vaihtoehto maanpuolustusvelvollisuuden toteuttamisessa.

Kristillisdemokraatit puhuvat naisten osalta käytännössä samasta asiasta kuin muissa puolueissa, mutta kutsuvat sitä kolmanneksi vaihtoehdoksi aseellisen ja siviilipalveluksen välimaastossa.

Puolustusvoimien näkemyksen mukaan naisten kutsuntoja ei ole tarvetta järjestää. Puolustusvoimat ei ole huolissaan asevelvollisuuden tulevaisuudesta, koska edelleen suurin osa miehistä suorittaa perinteisen asepalveluksen.

Lue seuraavaksi