Kylätalkkari auttaa mahapalkalla – vain lypsyt eivät onnistu

Seinäjokelainen kyläseura palkkasi jo toistamiseen oman kylätalkkarin. Talkkarin palkan maksavat kaupunki ja TE-toimisto, ja kyläläisille palvelu on ilmaista.

kylät
Sirkka Säntti tarvitsi kylätalkkari Villu Vaiglan apua mm. raskaiden aitaelementtien kantamiseen.
Seinäjokelainen Sirkka Säntti sai kylätalkkari Villu Vaiglasta hyvä apulaisen aidanpystytykseen.Anne Elhaimer / Yle

Kylätalkkari Villu Vaigla uurastaa heinäkuisena keskiviikkona Auneksen kylässä Seinäjoella. Painostava ilma enteilee sadetta ja talkkarin otsa on pian hiessä.

Vaigla on kylätalkkari jo toista kesää peräkkäin. Työ on sujunut hyvin, ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä.

– Olen ollut tyytyväinen tähän hommaan. Ihmiset ovat olleet ystävällisiä eikä mitään ongelmia ole ollut, Vaigla kiittelee.

Kylätalkkarin hommana on auttaa kyläläisiä nurmikon vaikkapa ja pensaiden leikkaamisessa, haravoimisessa ja nikkaroinnissa. Vaiglalta sujuisi hänen mukaansa myös pullan leipominen, ainakin periaatteessa.

Tänään työhön kuului muun muassa jätekuorman tekoa, aidanpystytystä ja pihan siivoamista.

– Tarvitsin täällä kantoapua lähinnä raskaille esineille mitä en yksin saa kannettua. On niin paljon hommaa etten kerkiä yksinään. Tätä on myös paljon mukavampi tehdä kahden, sanoo talkkarin töihin pyytänyt kyläläinen Sirkka Säntti.

Kylien aktivointiraha avuksi

Kaanaan liikunta- ja kyläseura keksi idean kylätalkkarista kaupungin myöntämän aktivointirahan kautta.

– Kriteerinä rahan saamiseen oli pitkäaikaistyöttömän palkkaaminen ja viihtyvyyden lisääminen asuinalueella. Ajattelimme, että tällainen talkkaritoiminta olisi kumpaankin kriteeriin sopiva, kertoo liikunta- ja kyläseuran hallituksen jäsen Ilona Panula.

Kylätalkkarin palkan maksavat sekä kaupunki että TE-toimisto, eikä Panulan mukaan asiaa ollut hankala järjestää.

– Hakemus oli aika helppo tehdä asukaslautakuntaan, ja TE-keskuksen papereitten kanssa auttoi paljon Kakskättä-työpajan työntekijä.

Kylätalkkari hommiin ruokapalkalla

Kylätalkkarin saavat tilata töihin Seinäjoella Niemistön, Heikkilän, Auneksen, Hautalan ja Katilan kylissä asuvat paikalliset. Kysyntää on ollut jo paljon ja työmiehen lista melko täysi.

– Mitään kriteerejä meillä ei ole, eli palvelu on suunnattu kaikille kyläläisille. Tietysti eniten apua tarvitsevat yksinäiset ja iäkkäämmät henkilöt, sanoo Kaanaan liikunta- ja kyläseuran hallituksen jäsen Mikko Panula.

Kyläläisille palvelu on ilmaista, mutta toivottavaa on, että kylätalkkari saisi päivän aikana syödäkseen. Virosta kotoisin oleva Villu Vaigla tekee talkkarina 26 tunnin työviikkoa ja tehtävät vaihtelevat kyläläisten tarpeiden mukaan.

Erästä hommaa häneltä ei kuitenkaan kannata pyytää.

– On yksi asia, missä en oikein pärjää – lehmänlypsy. Yritin kyllä sitä Virossa, mutta ei se oikein onnistunut, Villu Vaigla nauraa.