Poikkeuksellinen tapaus: Ex-kaupunginjohtaja vaatii ortodoksisen kirkon arkkipiispalta julkista anteeksipyyntöä kirkkoherran "ajojahdista"

Tapaus juontaa juurensa Iisalmen ortodoksisen seurakunnan taloussotkuihin, joihin kirkon johto puuttui kovalla kädellä.

Iisalmi
Arkkipiispa Leo
Arkkipiispa Leo ei halua kommentoida Iisalmen kiistaa, sillä siihen liittyvä oikeuskäsittely saattaa vielä jatkua korkeimmassa hallinto-oikeudessa.Toni Pitkänen / Yle

Iisalmen pitkäaikainen kaupunginjohtaja Martti Harju haluaa ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leon pyytävän julkisesti anteeksi toimintaansa Iisalmen seurakunnan taloussotkujen hoidossa.

Kiista kulminoituu sittemmin kumottuun ortodoksisen seurakunnanneuvoston erottamiseen, joka tapahtui vuonna 2015. Neuvoston erotti seurakunnanvaltuusto, mutta Harjun mielestä todellinen vallankäyttäjä oli arkkipiispa Leo.

Pian erottamisen jälkeen uusi neuvosto pyysi lakimiehen kautta poliisia selvittämään, olivatko entinen neuvosto ja Iisalmen kirkkoherra Elias Huurinainen syyllistyneet luottamusaseman väärinkäyttöön, virka-aseman väärinkäyttöön ja kavallukseen. Arkkipiispa asetti Huurinaisen myös toimituskieltoon.

Tutkintapyyntö ja toimituskielto liittyivät talousvaikeuksissa olleeseen hotelli Artokseen, jonka toiminnassa Iisalmen ortodoksinen seurakunta oli mukana ja jonka puuhamies kirkkoherra Huurinainen oli.

Artos haettiin myöhemmin konkurssiin (siirryt toiseen palveluun), mutta syyttäjä ei löytänyt näyttöä Huurinaisen tai muidenkaan tekemistä rikoksista siihen liittyen. Myöhemmin Itä-Suomen hallinto-oikeus totesi, että myös seurakunnanneuvoston erottamispäätös oli ollut laiton (siirryt toiseen palveluun), sillä kirkkolaki ei anna valtuustolle toimivaltaa erottaa neuvostoa. Hallinto-oikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Artosta ja muita Huurinaisen projekteja läheltä seurannut ex-kaupunginjohtaja Harju väittää nyt, että seurakunnanneuvoston erottamisessa oli kyse arkkipiispan halusta näpäyttää kirkkoherraa henkilökohtaisista syistä. Tästä hän sanoo "nähneensä ja kuulleensa" todisteita monesti vuosien varrella, mutta ei suostu yksilöimään tapauksia tarkemmin.

– Ajojahti on minusta oikea sana kuvaamaan tätä. Siinä haluttiin häväistä isä Eliaksen elämäntyö hänen eläköitymisensä kynnyksellä ja osoittaa, että et ole mitään saanut aikaan ja jos olet saanut niin vilpillä ja vääryydellä.

Hänen mukaansa arkkipiispan pitäisi nyt pyytää julkisesti anteeksi eläkkeelle jääneeltä kirkkoherra Huurinaiselta, erotetuilta seurakunnanneuvoston jäseniltä "ja muilta sijaiskärsijöiltä". Sopiva tilaisuus siihen olisi Harjun mielestä seurakunnan juhlallisuuksissa 19.–20.7. Hän toi ajatuksen ensi kerran esiin mielipidekirjoituksessaan Iisalmen Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) ja Savon Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) keskiviikkona.

– Se olisi todellista johtajuutta ja reilu teko. Sillä tämä putsautuu, hän perustelee Ylelle.

Arkkipiispa voi harkita sitä itse omassa sydämessään.

Elias Huurinainen

Arkkipiispa ei kommentoi

Parhaillaan lomalla oleva arkkipiispa Leo vastasi Ylen haastattelupyyntöön tiedottajansa Maria Hattusen kautta. Tiedottajan mukaan arkkipiispa ei halua kommentoida Iisalmeen liittyviä kysymyksiä millään tavalla, sillä asia on kesken. Ortodoksinen kirkollishallitus ei ole vielä päättänyt, aikooko se valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä kumota seurakunnanneuvoston erottaminen. Oikeusjuttu voi siis vielä jatkua korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Hattunen sanoo arkkipiispan olevan tietoinen ex-kaupunginjohtaja Harjun mielipidekirjoituksesta. Hän kuitenkin lisää, ettei arkkipiispa aio nyt lähteä "mittelemään siitä millään tavalla".

Nykyään eläkkeellä oleva kirkkoherra Elias Huurinainen kuvaa Harjun ulostuloa "rehdin oikeudenmukaisen ja lähimmäistä rakastavan pohjalaisen kirjoitukseksi". Siihen, olisiko arkkipiispan hänenkin mielestään syytä pyytää anteeksi, Huurinainen ei vastaa suoraan.

– Arkkipiispa voi harkita sitä itse omassa sydämessään.

Kaksi ensimmäistä eläkevuottani ovat menneet tämän valitettavan jutun kanssa hengissä selviämisen taistelussa.

Elias Huurinainen

Myöskään erotetun seurakunnanneuvoston jäsen Pauli Blinnikka ei halua kommentoida mahdollisen anteeksipyynnön tarvetta. Hänen mukaansa erotetut neuvoston jäsenet ovat "porukalla päättäneet, ettei tapausta kommentoida keskeneräisenä".

Vuoden 2015 tapahtumien aikaan seurakunnanvaltuutettuna ollut Marja Hurskainen puolestaan vahvistaa Harjun kirjoittaneen "siitä, mistä [hän] on tiennyt".

– Semmoista se on ollut. Minusta ne asiat olisi voitu sopia pyöreän pöydän ääressä eikä tuolla tavalla julkisuuden kautta rankaisemalla, Hurskainen sanoo ja viittaa Huurinaisen kohteluun.

"Olen siitä hyvin murheellinen"

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun kirkon johdon toimintaa Iisalmen ortodoksiseurakunnan taloussotkuissa on kritisoitu. Toimituskieltoon pantu Huurinainen itse ihmetteli Ylelle vuonna 2015 joutuneensa "samaan kategoriaan rattijuoppojen, huorintekijöiden ja lapsiinsekaantujien kanssa".

Myös Savon Sanomien toimittaja Iisalmessa on kirjoittanut arkkipiispa Leon vallankäytöstä tapauksessa, muun muassa kuvaamalla kuinka "arkkipiispa oli saanut tarpeekseen niskuroivasta ideanikkarista, joka ei tehnyt kuten kirkon johto sanoi" (siirryt toiseen palveluun).

Iisalmen entisen kaupunginjohtajan Martti Harjun mukaan Iisalmen vyyhti ei suinkaan ole ainutlaatuinen ortodoksisen kirkon johdossa, vaan kertoo laajemmista ongelmista johtamistavassa. Tästä todistavat hänen mielestään useat muutkin kirkon johdosta viime vuosina julkisuuteen nousseet kohut.

– Arkkipiispan johtamistapa on diktaattorimainen ja tulos näkyy tässä.

Martti Harju oli Iisalmen kaupunginjohtaja 1987–2013. Hän on ollut läheisessä yhteydessä isä Elias Huurinaisen kanssa jo 1980-luvulta saakka, jolloin Huurinainen oli perustamassa kaupunkiin kulttuurikeskus Artosta. Hän oli myös Artos Oy:n hallituksen jäsen kevättalveen 2015 saakka.

Tapahtumien keskiössä ollut Elias Huurinainen on pitkään hiljaa puhelimessa, kun häntä pyydetään kommentoimaan Harjun luonnehdintaa arkkipiispan johtamistyylistä.

– Kirkossa näyttää olevan monenlaisia toimintatapoja ja tämäntyyppinen toimintatapa on varmaankin ehkä yksi, jollaista on nähty olevan, hän pyörittelee.

Itse Huurinainen haluaisi jo päästä eroon hänen viimeistä virkavuottaan leimanneesta kohusta. Hän sanoo toivovansa sydämestään, että hallinto-oikeuden päätöksen myötä asianosaiset voisivat saada rauhan elämäänsä.

– Valitettavasti minun kaksi ensimmäistä eläkevuottani ovat menneet tämän valitettavan jutun kanssa hengissä selviämisen taistelussa. Olen sairastanut tämän takia paljon fyysisesti ja siitä olen hyvin murheellinen.

Korjattu 13.7. klo 8:11: tiedottajan nimi korjattu Maria Hattuseksi.