1. yle.fi
  2. Uutiset

Päätoimittajat SuomiAreenassa: Vaikuttamisyrityksiä, valeuutisia ja vaihtoehtoisia faktoja

Mikä on vaihtoehtoinen fakta? Mikä on valemedia? Mikä on valeuutinen? Näitä kysymyksiä pohdittiin Ylen paneelikeskustelussa Porin SuomiAreenassa.

SuomiAreena
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Onko totuus valintakysymys ja voiko mediaan luottaa? Demokratia 2.0 vaihtoehtoisten faktojen aikana
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Onko totuus valintakysymys ja voiko mediaan luottaa? Demokratia 2.0 vaihtoehtoisten faktojen aikana

SuomiAreenassa Porissa puhuttiin tänään isoista asioista Ylen paneelikeskustelussa Onko totuus valintakysymys – ja voiko mediaan luottaa?

Keskustelun isoja teemoja olivat valemedia, kuinka valtavirtamedian pitäisi siitä erottautua ja mitä tehdä kenties toisin. Käsittelyssä oli myös Yhdysvaltain media ja presidentti Donald Trumpin omalaatuinen mediasuhde.

Panelisteina olivat päätoimittajat Riikka Venäläinen Yle Uutisista, Merja Ylä-Anttila MTV:n Uutisista, Jouko Jokinen Aamulehdestä ja Joni Soila 7 päivää -lehdestä.

Mikä on valeuutinen? Mikä on vaihtoehtoinen fakta?

Median luotettavuus, valemedia ja valeuutiset ovat olleet puheenaiheena jo pidemmän aikaa. Päätoimittajien mielestä yleisesti on tärkeää, että mediaa voi kritisoida aiheesta – näin voi parantaa toimintaa.

Ylen Venäläisen mukaan journalismin periaatteita olisi hyvä kirkastaa, Aamulehden Jokisen mukaan pyrkimys luotettavuuteen ja totuuteen on keskiössä. MTV:n Ylä-Anttila taas nosti esiin sen, kuinka luotettava media sitoutuu muun muassa Julkisen sanan neuvostoon ja virheiden oikaisuun.

– Ehkä tärkeimpiä eroja siinä, että mikä on laatumedia ja mikä valemedia, on se että virheet korjataan ja oikaistaan.

Aamulehden päätoimittajan mukaan valeuutisella yritetään hämmentää ja vahingoittaa.

– Valeuutinen on uutisen näköinen oksennus, jossa tarkoituksella välitetään vääräksi tiedettyä tietoa ihmisistä tai asioista. Se on hyvin yksinkertainen asia.

Termi vaihtoehtoinen fakta nousi esiin Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin virkaanastujaisten yhteydessä. Tilaisuuden väkimäärästä kiistelyn yhteydessä Trumpin neuvonantaja käytti termiä vaihtoehtoinen fakta.

– Termi on vähän hassu. Siinä puhutaan siitä, että valehdellaan. Vaihtoehtoinen fakta on yhtä kuin vale, Yle Uutisten Venäläinen sanoi.

Vaikuttamisyrityksiä ja painostusta

Keskustelussa käytiin läpi muun muassa sitä, miten päätoimittajiin on yritetty vaikuttaa. Esiin nousi Jari Aarnion tapauksen uutisointi, jonka tiimoilta päätoimittaja Joni Soila 7 päivää -lehdestä kertoi painostusyrityksestä.

– Minua ei ole muistaakseni koskaan yritetty painostaa varsinaisesti julkaisupäätöksiin liittyen, mutta tässä Aarnio-tapauksessa ylin syyttäjäviranomainen otti minuun yhteyttä ja vaati tiettyjä, sataprosenttisesti vain toimitukseen kuuluvia nauhoituksia viranomaisten käyttöön. Kun en tähän suostunut, niin annettiin ymmärtää, että jonkunlaisia pakkokeinoja voitaisiin sitten käräjäoikeudessa päätoimittajaan kohdistaa. Totesin vain, että sopii yrittää.

Ylä-Anttila kertoi, että myös heidän toimituksessa oli hieman vastaavia kokemuksia tapauksen uutisoinnissa.

Lisäksi päätoimittajat kertoivat kokemuksistaan vaikuttamisyrityksistä liittyen Venäjä-uutisointiin. Yle Uutisten Venäläinen kertoi, että hänellä on paljon kokemusta vaikuttamisyrityksistä entisessä työssään Helsingin Sanomien päätoimittajana joitain vuosia sitten.

– Yöllisiä puhelinsoittoja, sähköpostispämmäystä ja selvää trollausta. Masinoiduilla kampanjoilla yritettiin vaikuttaa uutisointiin. Se oli alussa hyvin hämmentävää. Sen jälkeen kun ymmärrettiin että tämä on ihan ilmiö, niin osataan toimia tämän kanssa paljon paremmin, hän kuvaili.

Ylä-Anttila kertoi, että toimitusprosessiin kohdistettiin painetta muun muassa 45 minuuttia -ohjelmaa tehtäessä.

– Varsinkin kun käsittelimme venäläisten maakauppoja, hän sanoi.

Aamulehden Jokisen mielestä tilanne on helpottunut viimeisen vuoden aikana. Asia oli toisin pari vuotta sitten.

– Se jopa häiritsi työntekoa selkeästi.

Paneelikeskustelussa oli myös kolme yllätysvierasta: Uusi vaihtoehto -ryhmän poliitikko Simon Elo, Suomen jääkiekkomaajoukkueen valmentaja Lauri Marjamäki ja Roni Back, joka on yksi Youtubessa eniten seuratuista suomalaista tubettajista. Koko keskustelu Yle Areenassa.

Juttua korjattu: 7 päivää -lehden päätoimittajan nimi korjattu Jani Soilasta Joni Soilaksi.

Lue myös:

Päätoimittajalta: Journalismin ideaa kannattaa kirkastaa

Valheenpaljastaja: Mitä valeuutiset ovat ja mitä ne eivät ole

Yhteiskunnallinen keskustelu kiinnostaa kesälläkin – SuomiAreenan avauksessa heti ennätysyleisö

Voiko mediaan luottaa? Miltä tuntuu uutistenluku? Ja mikä ihme on Merisää-karaoke? Katso Ylen tärpit SuomiAreenaan

Lue seuraavaksi