1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sairauden oireet

Tutkija: Tuulivoima ei aiheuta terveyshaittoja, mutta oireet ovat todellisia

Tuulivoiman aiheuttamat oireet ovat oikeita. Infraäänen sijaan ne saattaa kuitenkin aiheuttaa ilmiö, jota kutsutaan noseboksi.

Tuulivoiman haittavaikutuksista on kiistelty viime vuosina. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Vaikka tuulivoimalla ei tutkimusten mukaan ole ihmiselle haitallisia terveysvaikutuksia, ikäviä oireita raportoidaan silti.

Neurologian erikoislääkäri Kati Juva Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin psykiatriakeskuksesta kertoo, että oireiden taustalla saattaa olla niin kutsuttu nosebo-ilmiö (siirryt toiseen palveluun).

– Nosebo on kuin kaikkien tunteman plasebon ilkeä sisarpuoli. Kun ihminen kuulee negatiivisista vaikutuksista, joihin hänellä itsellään ei ole valtaa, ihminen alkaa ikään kuin kokea näitä vaikutuksia.

Juva korostaa, että oireet ovat oikeita.

– Nämä oireet ovat todellisia muutoksia elimistössä, vaikka ne eivät johdukaan tuulivoiman infraäänistä. Ne voivat olla reaktio huoleen, jota pelko infraäänen vaikutuksista aiheuttaa.

Alueellinen ilmiö

Nosebo voi aiheuttaa muun muassa päänsärkyä, keskittymisvaikeuksia, unettomuutta, levottomuutta ja jopa kutinaa ja ihottumaa. Ne ovat samantyyppisiä kuin tuulivoiman takia raportoidut oireet.

– Kyseessä on osittain alueellinen ilmiö. Mitä enemmän tietyllä alueella puhutaan tuulivoiman aiheuttamista vaikutuksista, sitä enemmän ihmiset alkavat kokea niitä.

Oireet ovat todellisia muutoksia elimistössä, vaikka ne eivät johdukaan tuulivoiman infraäänistä.

Erikoislääkäri Kati Juva

Kati Juva neuvoo luottamaan yksittäisten tarinoiden sijaan luotettavaan tutkimustietoon.

– Jos oireet jatkuvat, kannattaa miettiä, voiko niiden taustalla olla jotain muuta.

Vähättely ei auta

Tuulivoimasta keskusteltiin Porin SuomiAreenassa keskiviikkona. Kati Juvan lisäksi paneelissa puhuivat meluntorjunnan dosentti Valtteri Hongisto, Porin kaupungin yleiskaava-arkkitehti Heimo Salminen, kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) ja Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius.

SuomiAreenan tuulivoimakeskustelun puhujina olivat meluntorjunnan dosentti Valtteri Hongisto, neurologian erikoislääkäri Kati Juva, Porin kaupungin yleiskaava-arkkitehti Heimo Salminen, kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) ja Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Paneelissa pidettiin tärkeänä sitä, että ihmisten kokemat oireet otetaan vakavasti, vaikka ne eivät infraäänistä johdukaan.

– Oireita ei pidä missään nimessä vähätellä, Juva muistuttaa.

Keskustelussa pohdittiin myös tuulivoiman kansanterveydellisiä vaikutuksia. Vaikka tuulivoima itsessään ei aiheuta oireita, siitä johtuva huoli voi aiheuttaa. Samanlainen ilmiö oli nähtävissä myös Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen.

– Suomessa raportoitiin tuolloin enemmän keskenmenoja. Tutkimusten mukaan niitä ei tapahtunut alueilla, joissa säteilyä oli ollut erityisen paljon. On mahdollista, että keskenmenoja aiheuttivat tuolloin nimenomaan huoli ja stressi säteilyn vaikutuksista, Juva selittää.