Nuorten miniyrittäjyys kukoistaa Iisalmessa – Pursiseuran huvilaa maalaavat nuoret: "Tämä on ihan uskomaton kokemus"

Iisalmessa kaupungin tukema nuorten miniyrittäjyys on lisännyt suosiotaan kesä kesältä. Tänä kesänä miniyrittäjinä työskentelee jo 26 nuorta.

yrittäjyys
Panu Passiniemi henkilönosturin kyydissä.
Sakari Partanen / Yle

Seinän skraapaus värittää aurinkoista kesäpäivää Iisalmen Pursiseuran vanhalla Villa Castrén-huvilalla Poroveden rannalla. 1800-luvun lopulla rakennettu talo saa tänä kesänä uuden maalipinnan.

Asialla on kesäksi oman miniyrityksen perustaneet kaverukset Panu ja Juuso. Nyt ensimmäistä kesää yrittäjinä itsensä työllistävä kaksikko toimii Ilvolankadun Duunarit -nimellä. Pursiseuran kiinteistön maalausurakka jatkuu jo kolmatta viikkoa.

Paljon tämä on vaatinut, mutta on se kyllä ollut palkitsevaakin.

Panu Passiniemi

– On ollut siistiä. Ei sitä alkukesällä olisi uskonut, että tätä rakennusta tulemme maalaamaan. Tämä on ihan uskomaton kokemus, sanoo Panu Passiniemi.

Jo lapsuudesta asti toisilleen tutut lukiolaispojat kuulivat Iisalmen kaupungin tukemasta miniyrittäjyydestä koulussa pidetyssä esittelytilaisuudessa. Kipinä yrittäjyyteen tuli äkkiä.

– Katsoimme toisiamme ja pähkäilimme, että eiköhän laiteta yritys pystyyn, muistelee Juuso Niskanen.

Panu Passiniemi ja Juuso Niskanen.
Panu Passiniemi ja Juuso Niskanen maalaavat vanhaa kulttuurikohdetta Iisalmessa.Sakari Partanen / Yle

Kaksikko perusti yritykselleen Facebook-sivut ja lähialueen asukkaille jaettiin myös mainoksia. Kesä on ollut työntäyteinen ja etenkin maalaustöitä on riittänyt.

Maalarityöt ovat sujuneet hyvin, vaikka pojilla ei juuri ollut aiempaa kokemusta maalauksesta. Pursiseuran huvilaurakassa kaksikko on työskennellyt tyypillisesti kello 8-14.

– Vähän erilainen kesä on ollut. Itse on pitänyt töitä hommata, työajat miettiä ja kaikki muut. Paljon tämä on vaatinut, mutta on se kyllä ollut palkitsevaakin, miettii 17-vuotias Panu Passiniemi.

Miniyrittäjyys kiinnostaa entistä enemmän

Iisalmessa kaupunki on tukenut nuorten kesäyrittäjyyttä muutaman vuoden. Kesälomalla työskentelevä opiskelija saa aloitustukea 500 euroa ja jatkava yritys saa kaupungilta 350 euroa.

Miniyrittäjyys on kiinnostanut vuosi vuodelta enemmän. Tänä kesänä tukea saa jo 16 yritystä ja lähes 30 nuorta. Ensimmäisenä tukikesänä 2013 miniyrittäjiä oli vain kolme ja vuonna 2016 viisi. Miniyrittäjät tarjoavat muun muassa lastenhoito- ja siivousapua sekä puutarhatöitä.

Iisalmen kaupunki haluaa tuella kannustaa nuoria yrittäjyyden saloihin. Tänä vuonna tukea on annettu vuosina 1992-2001 syntyneille iisalmelaisopiskelijoille.

Juuso Niskanen ja taustalla Panu Passiniemi.
Sakari Partanen / Yle

Miniyrittäjällä on oltava vakuutus. Sen voi hankkia esimerkiksi 4H-yrittäjyyden kautta. Lisäksi on osallistuttava infotilaisuuteen ennen kesää. Tuki edellyttää myös, että nuori työskentelee kesällä vähintään 20 päivää eli käytännössä neljä viikkoa.

Kesän jälkeen miniyrittäjän on raportoitava toiminnastaan kaupungille viimeistään kuukauden kuluessa. Maalaustöissä urakoiva Panu Passiniemi kannustaa nuoria rohkeasti yrittäjäpolulle.

– Suosittelen kaikkia kokeilemaan tätä miniyrittäjyyttä. Tämä oli aluksi vähän pelottavaakin, saadaanko me edes töitä ja miten hoidetaan vakuutukset ja muut kuntoon. Kun on jaksettu panostaa niin kyllä töitä näkyy riittävän Iisalmessa, tuumii Passiniemi.

Kahvilayrittäjyys on opettanut asiakaspalvelua

Iisalmen keskustassa Kirkkopuiston kahvilaa on pitänyt sama kaksikko kuin viime kesänä. 16-vuotiaat Jenna Juntunen ja Julia Rantonen avasivat Pohjolankadun varrella olevan kioskin juhannusviikolla ja tekemistä on riittänyt. Työpäivä alkaa jo varhain.

– Minä leivon kotona ja aamuseitsemältä päivä lähtee käyntiin, sanoo Jenna Juntunen.

Julia Rantonen ja Jenna Juntunen.
Julia Rantonen ja Jenna Juntunen ovat olleet Kirkkopuiston kioskin yrittäjinä nyt toista kesää. Sakari Partanen / Yle

Kirkkopuiston kioskin toinen yrittäjä Julia Rantonen arvioi, että päivittäin on käynyt ainakin parikymmentä asiakasta. Tuotevalikoimaa on nyt ollut viime kesää enemmän.

Asiakaspalvelu on ollut tosi kivaa.

Julia Rantonen

Kioski on ollut auki säävarauksella kello 10-17. Tämän kesän suosikkituotteita ovat olleet kahvi, jäätelö ja leivonnaiset. Kioskityö on antanut hyvää oppia yrittäjyydestä.

– Omatoimisuutta ja asioiden hoitamista. Asiakaspalvelu on ollut tosi kivaa, sanoo Julia Rantonen.

Kioskilta päiväkahvit työpaikalleen hakeva Juha-Pekka Lappalainen on ollut kesän mittaan vakioasiakas. Hetken harkinnan jälkeen kahvin seuraksi löytyy myös sopivaa leivonnaista.

Julia Rantonen täyttää kahvitermaria.
Sakari Partanen / Yle

– Raparperipiirakka on ollut meillä ykkössuosikki päiväkahveilla. Viimeksi otin korvapuustit ja nekin olivat suussasulavia. Hieno homma, että tässä keskustassa on nuorten pitämä kioski, sanoo Lappalainen ja pinkaisee kahvitarjottimen kanssa takaisin työpaikalleen.

Kahvilayrittäjien kesäpesti päättyy viikonloppuna neljän viikon kioskiurakoinnin jälkeen. Loppukesän kaksikko lomailee ja vetää henkeä ennen syksyn opiskelukiireitä.

Kioskilla kahvi on pari kertaa loppunut, mutta muita suurempia yllätyksiä tai kommelluksia ei ole ollut. Julia Rantonen on jo miettinyt, etä jatkaisi kioskiyrittäjänä mahdollisesti ensi kesänäkin.

Maalarikaksikko jatkaa huvilalla muutaman päivän

Iisalmen Pursiseuralla vanha Villa Castrén -huvila huvila ehostuu silmissä. Nosturikorista talon ulkoseinää muutaman metrin korkeudessa maalaava Panu Passiniemi ennakoi urakan valmistuvan ensi viikolla.

Oman kesäyrityksensä ohessa 18-vuotias Juuso Niskanen on käynyt vielä iltapäivisin muutaman tunnin siivoushommissa kuorma-autojen rakenteita valmistavassa KOME-yrityksessä.

Villa Castrén-huvila.
Iisalmen Pursiseuran omistama Villa Castrén kukoistaa maalauksen jälkeen. Sakari Partanen / Yle

Kesätöiden ohessa pojat pelaavat frisbeegolfia. Panun aikaa vie myös jääkiekkoharrastus IPK:n A-junioreissa ja opiskelukin vaatii töitä ennen viimeistä lukiovuotta. Loppukesälle on vielä tarvetta uusille töille.

– Eiköhän niitä töitä tule. On tässä kysyntää ollut maalaushommiin lisää. Kaikki työ mitä tulee otetaan vastaan, sanoo Passiniemi.