Hyppää sisältöön

Selvitä vanhan tavaran taustat – hyvä tarina voi nostaa antiikkiesineen arvon jopa kolminkertaiseksi

Antiikki elää uutta kukoistuskauttaan. Kertakäyttökulttuurin vastakohtana se vetoaa nykyään myös kierrätyssukupolveen.

Fiskarsin Antiikkipäivien puuhamies Risto Muuri seisoo ylpeästi omalla myyntiosastollaan. Sylissään kankainen 1930-luvulta peräisin oleva Mikki Hiiri, jonka hän löysi tapahtumasta omiin kokoelmiinsa. Kuva: Juhani Kenttämaa / Yle

Neljännesvuosisadan antiikkialalla toiminut Risto Muuri poseeraa tottuneesti antiikkiesineiden keskellä. Kolmevuotiaana pikkupoikana ensimmäisen kerran huutokauppaan päätynyt helsinkiläinen on ollut koko ikänsä keräilijä.

Nykyään hän on antiikkikauppias, joka mieltää itsensä enemmän vanhan tavaran asiantuntijaksi kuin myyjäksi.

– Minun tehtävä on madaltaa antiikin kynnystä. Pääasia ei ole myynti, vaan alalla olevien ja uusien asiakkaiden tapaaminen. Tarjoamme tavaran lisäksi myös infoa, minkä arvoisia tavarat ovat, mitä niille voi tehdä ja miten niitä kannattaa säilyttää, sanoo Muuri.

Tapaamme Fiskarsin Antiikkipäivillä, joiden puuhamies Muuri on. Ympärillä on satoja kauniita esineitä 1600-luvulta lähtien.

Nykyään antiikin alle mahtuu monenlaista tavaraa monelta eri aikakaudelta. Kuva: Juhani Kenttämaa / Yle

Antiikin uudet tuulet

Antiikin määrite on muuttunut Muurin uran aikana merkittävästi.

Hänen aloittaessaan alalla antiikiksi kelpuutettiin tiukasti vain yli 100 vuotta vanhat esineet. Nykyään mukaan ovat tulleet design, uudempi ja vanhempi taide sekä vintage, eli menneiden vuosikymmenten vaatteet ja esineet.

– Antiikki tarkoittaa nykyään kaikkea nostalgista esineistöä, jonka kanssa olemme eläneet ja kasvaneet. Lisäksi antiikki tarkoittaa myös persoonallista sisustamista, Muuri tarkentaa.

Kotimainen vanha keramiikka on arvossaan. Michael Schilkin pantterin lähtöhinta Fiskarsin Antiikkipäivillä oli 10 000 euroa. Kuva: Juhani Kenttämaa / Yle

Antiikin ostaminen on Muurin mukaan myös muuttunut. Koriste-esineiden keräily vitriiniin on vaihtunut sisustamiseksi. Lisäksi nuorempi polvi, noin 25-50-vuotiaat vakavaraiset henkilöt ovat löytäneet antiikin.

– Yhä useampi haluaa sekoittaa uutta ja vanhaa ja löytää persoonallisia esineitä kaiken muun sisustuksen joukkoon. Tavaroilta vaaditaan nykyään myös käytettävyyttä, eli niiden pitää olla toimivia.

Antiikissa tärkein arvo on tunnearvo.

Risto Muuri

Vastaveto kertakäyttökulttuurille

Muurin mukaan antiikkikauppa on kierrätystä parhaimmillaan. Vanhoista esineistä huolehditaan, niitä entisöidään sekä siirretään käyttötavarana sukupolvelta toiselle.

– Minun on helppo myydä 200 vuotta vanhaa tuolia, koska se on edelleen käyttövalmis, kunhan siitä on huolehdittu.

Muuri toivookin, että antiikki nähtäisiin myös vastavetona kertakäyttökulttuurille, ja sen myötä iso yleisö lähtisi rohkeammin mukaan antiikkikauppaan.

Antiikkikauppa tarjoaa mielenkiintoisia tavaroita persoonallisia löytöjä metsästäville. Kuva: Juhani Kenttämaa / Yle

Antiikin arvo piilee tunteissa ja tarinoissa

Muurin mielestä antiikissa ei ole kyse vain rahasta, vaan tärkeintä on tunnearvo.

Hän itse löysi Antiikkipäiviltä omiin kokoelmiin 30-luvulla tehdyn kankaisen Mikki Hiiri -pehmolelun. Nahistuneesta kunnosta ja olemattomasta jälleenmyyntiarvosta huolimatta nukke puhuttelee Muuria, koska se voisi olla suoraan hänen lapsuuden lelulaatikosta.

– Esineiden ei aina tarvitse olla arvokkaita, vaan on oleellista, että ne säväyttävät omaa silmää ja herättävät tunteita.

Yli 80 vuotta vanha Mikki Hiiri on suomalaisessa kodissa käsityölehden kaavojen pohjalta ommeltu yksilö.

Antiikkikauppias muistuttaa, että ihmisten pitäisi merkitä ylös antiikkiesineistä saatu tieto ja siirtää se tuleville polville. Tietotekniikka mahdollistaa kätevän luetteloinnin ja tiedon arkistoinnin, jota kannattaa käyttää hyväksi.

– Listaa hankitut tavarat, mitä olet saanut tietää tavarasta sen hankinnan yhteydessä ja paljon tavara maksoi.

Tarinat tuntuvat myös antiikin rahallisessa arvossa. On olemassa antiikki-intoilijoita, jotka keräävät nimenomaan tarinoita.

Esimerkiksi useille venäläisille keräilijöille pätevä tarina on niin tärkeä, että he saattavat maksaa esineestä jopa kolminkertaisen summan, jos se liittyy jollain tavalla heidän kulttuuriinsa.

– Kyseessä ovat yleensä sellaiset antiikkiesineet, jotka liittyvät tsaarin aikaan tai Suomen ja Venäjän yhteisiin sotiin. Jos pystyy osoittamaan, mistä esine on tullut ja kenen omistuksessa se on ollut, silloin sen arvo on aivan toinen, sanoo Muuri.

Joulupalloja ja muita koristeita valmistettiin lasista 1800-luvulta lähtien.

Älä ala itse entisöidä

Antiikkiesineen entisöinnissä ei kannata luottaa omiin nikkarointitaitoihin, vaan ottaa yhteyttä ammattitaitoiseen entisöijään tai antiikkikauppiaaseen, ja pyytää heiltä muutama lausunto. Myös yhteydenotto museoon kannattaa harkita, jos kyseessä on todella vanha ja arvokas esine.

Ennen entisöintiä on tärkeää tietää, mistä esineessä on kyse, mitä sille voi ja kannattaa tehdä. Muuri muistuttaa, että esineen arvo pysyy usein parempana, jos sille ei tehdä mitään.

– Tottakai esine pitää tuoda tähän päivään, mutta sitä ei kannata tehdä itse. Tietämätön tekijä saa helposti tavaran arvon romahtamaan, eikä sitä voi enää palauttaa entiselleen, Muuri kertoo.

Vanhat käyttöesineet, kuten kahvipurkit ovat nykyään haluttuja koriste-esineitä, joita voi käyttää entiseen malliin.

Antiikkiala pitää Muuria edelleen otteessaan, koska siihen liittyy niin vahvasti vanhan tavaran luoma tunnelma ja nostalgia.

– Ihmiset pysähtyvät vanhojen tavaroiden edessä ja hämmästelevät, että tuollainen meilläkin oli aikoinaan kotona, mutta siskoni vei sen. Nyt minun on pakko saada tuo omaan kotiin!