YK: Gaza muuttuu kolmessa vuodessa asuinkelvottomaksi

Kahden miljoonan ihmisen elämä on muuttumassa sietämättömäksi. YK syyttää sekä Gazaa hallitsevia ääri-islamisteja että Israelia.

Gazan kaista
Tyttö ja poika katselevat ikkunasta kadulle.
Mohammed Saber / EPA

YK ennustaa, että Gazan kaistale muuttuu asumiskelvottomaksi vuoteen 2020 mennessä, mikäli alueen ja sen kahden miljoonan asukkaan oloja ei pikaisesti aleta kohtentaa.

YK:n palestiinalaisalueiden oloja tarkkaileva toimisto on julkaissut raportin Gazan tilanteesta. Raportti "Gaza - 10 years after" (siirryt toiseen palveluun) on seurantaosa vuonna 2012 julkaistulle raportille.

Jo aikaisemmassa raportissa ennakoitiin Gazan asuinkelvottomuutta vuonna 2020. Tuolloin oli kuitenkin toiveita tilanteen kohenemisesta. Esimerkiksi Gazan talouden ja asukaskohtaisen bruttokansantuotteen uskottiin kasvavan useita prosentteja vuodessa.

Gazan olot ovat kuitenkin jatkuvasti heikentyneet ja talous supistunut.

YK:n humanitaarisen avun ja kehitystoiminnan koordinaattori Robert Piper toteaa, että itse asiassa monet asuinkelvottomuuden kriteerit ovat käytännössä jo täyttyneet. Asukkaat saavat sähköä vain kaksi tuntia päivässä ja nuorisosta työttömänä on jopa 60 prosenttia.

Valtaosa väestöstä ei saa riittävästi juoma- ja käyttövettä, ja veden laatu on huono. Tilanne on vain pahenemassa, sillä Gazan ainoa pohjavedenottamo muuttuu käyttökelvottomaksi ensi vuonna, ellei sitä remontoida perusteellisesti.

Hamasin hirmuhallinto, Fatah ja Israel

YK syyttää tilanteesta Gazaa hallitsevaa ääri-islamilaista Hamas-järjestöä, joka otti alueen hallintaansa vuonna 2007. Yhtä lailla tilanteesta on vastuussa Israel, joka yhdessä Egyptin kanssa piirittää Gazaa ja estää ihmisten vapaan liikkumisen ja monien välttämättömyystarvikkeiden tuonnin Gazaan.

Hamas on Israelin verivihollinen ja se on tehnyt Israeliin terrori-iskuja. Israel saartaa Gazaa torjuakseen iskut ja estääkseen Hamasia saamasta aseita.

YK:n mukaan saarto rikkoo asukkaiden ihmisoikeuksia monella tapaa ja pahentaa kurjistumista.

Ongelmia pahentaa YK:n mukaan maltillisen Fatah-järjestön johtama palestiinalaishallinto, joka toimii Länsirannalla. Hallinto voisi kehittää Gazaan suuntautuvaa avustustoimintaa, mutta YK:n mukaan se itse asiassa vaikeuttaa sitä yrittäessään heikentää Hamasia.

Hallinto on supistanut maksatuksia, joilla Gaza saa energiaa. Hallinto rajoittaa myös Gazasta ulos pyrkivien matkustuslupia, mikä haittaa esimerkiksi vakavasti sairaiden ihmisten pääsyä hoitoon.

YK vaatii kaikkia kriisin osapuolia; Hamasia, palestiinalaishallintoa, Israelia ja kansainvälistä yhteisöä pikaisiin toimiin Gazan olojen parantamiseksi.

Ihmisten ja tavaroiden liikkumista pitäisi vapauttaa, ihmisoikeuksia kunnioittaa ja Gazan elinkeinoelämää elvyttää.

Lähteet: AFP, AP