Juoksijoilla hikinen matka Nuorgamista Helsinkiin: Maraton joka päivä – viikosta toiseen

Suomi 100-juoksun osallistujat juoksevat Utsjoen Nuorgamista Helsinkiin kolmessakymmenessä päivässä. Matkaa on 1370 kilometriä, eli 32:n maratonin verran.

juoksu
Suomi 100 -juoksijoita Rovaniemellä matkalla kohti Helsinkiä.
Suomi 100 -juoksijoita Rovaniemellä matkalla kohti Helsinkiä.Jarmo Honkanen / Yle

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden tapahtuma Suomi 100 -juoksu starttasi Utsjoen Nuorgamista heinäkuun ensimmäinen päivä. Tavoitteena on juosta maaliin Helsingin senaatintorilla kolmaskymmenes heinäkuuta.

Mukaan lähti neljätoista juoksijaa. Kun matkasta on juostu reilu kolmasosa, sairastuvalla on kolme juoksijaa, lähinnä jalkavaivojen vuoksi. Periksi eivät hekään aio antaa, vaan kun rakot ovat parantuneet tien päälle lähdetään taas.

Juoksumatka on peräti 1370 kilometriä. Jotta tavoite saavutetaan, kolmessakymmenessä päivässä halki Suomen, keskimääräisen päivämatkan on oltava 45,7 kilometriä. Eli enemmän kun maraton – päivä toisensa jälkeen uudelleen ja uudelleen.

Urakka on äärimmäisen kova.

– Sitä se ehdottomasti on, ja se vaatii kropalta paljon. Se vaatii ennakkovalmistautumista, että on täytynyt tehdä paljon muutakin kuin juosta. Ja se vaatii myös palautumiselta sen, että tehdään tosi paljon kehon huoltoa, sanoo juoksuvalmentaja Mikko Liukka.

Jalat koetuksella, tunnelma korkealla

Kun porukka lähtee Rovaniemeltä seuraavalle etapilleen kohti etelää, takana on yksitoista päivää juoksua, yksitoista maratonia kovalla asfalttialustalla. Juoksuaskelia ja niiden kautta tukiraajojen täräyksiä tulee arviolta 35 000.

Ei voi kuin ihmetellä kuinka hyvin paikat ovat kestäneet, sanoo jopa kokenut ultrajuoksija.

– Tämä on mennyt todella hyvin. En olis ikinä uskonut, että olisi mennyt näin hyvin. Minulla ovat suurimmat ongelmat olleet yksi rakko, joka on parantunut ja kolme hiertymää, jotka nekin ovat parantuneet. Jalkojen kanssa ei ole ollut mitään ongelmaa, sanoo Mikko Liukka.

Yhteinen kova haaste ja yhteinen päämäärä ovat hitsanneet porukkaa yhteen. Tunnelma on korkealla, vaikka välillä on koettu muutaman asteen lämpötiloja, vesisateita, lähestulkoon hellettä...

– Kyllähän tässä muodostuu semmoinen pieni yhteisönsä. Tämä on ihan ikimuistoinen kokemus kaikille ja varmaan kun tullaan Helsinkiin, kukaan meistä, varsinkaan näistä juoksijoista, ei ole enää sama henkilö kuin lähtiessään Norjan rajalta, Suomi 100 –juoksun koordinaattori Markku Heino sanoo.

Entä miltä mahtaa tuntua, kun joukko saapuu Senaatintorille?

– No se on jotain ihan sanoin kuvaamatonta, mutta todella etäistä. Sitä ei saa liikaa miettiä tässä vaiheessa, juoksuvalmentaja Mikko Liukka sanoo.