EU-parlamentin metsälinjaus ei kaada Kemijärven biojalostamoa – "Ei vaaranna, mutta tekee ahtaamman raon"

EU-parlamentin metsähakkuiden lisäystä kurittava linjaus ei toistaiseksi vaaranna Kemijärven biosellutehtaan toteutumista. Näin arvioi hanketta vetävän Boreal Bioref Oy:n toimitusjohtaja Heikki Nivala.

metsätalous
Metsähakkuuta.
Tiukasti suojeltuihin alueisiin kuuluvia metsä- ja kitumaita on eniten Pohjois-Suomessa: 1,9 miljoonaa hehtaaria, mikä on 17 prosenttia metsäpinta-alasta. Etelä-Suomessa vastaava ala on 0,4 miljoonaa hehtaaria eli kolme prosenttia metsäpinta-alasta. Ismo Pekkarinen / AOP

EU-parlamentin ympäristövaliokunnan enemmistö päätti eilen politiikasta, joka sakottaisi Suomea metsähakkuiden lisäyksistä. Kyse on vasta valiokunnan kannasta eikä EU:n lopullisesta ratkaisusta josta päättävät myös valtiot.

Suomen hallituksella ja nyt EU:n parlamentin ympäristövaliokunnan enemmistöllä on erilainen näkemys Suomen metsien ja hakkuiden vaikutuksesta hiilidioksidipäästöihin. Valiokunnan kanta voi vielä muuttua ja EU:n lopullinen kanta voi aikanaan olla jotain muuta.

Valmistelu jatkuu entisin ehdoin

Kiinalaisen valtionyhtiö Camcen kanssa Kemijärven biojalostamohanketta vetävän Boreal Bioref Oy:n toimitusjohtaja Heikki Nivala arvioi, että EU:n metsälinjaus voi tiukentaa puunkäytön rajoja. Nivala ei kuitenkaan usko metsälinjauksen kaatavan hanketta, jonka valmistelua jatketaan entiseltä pohjalta.

– Vaikuttaa, että tämä ei suoranaisesti vaaranna [hanketta], mutta tekee ahtaamman raon kaiken kaikkiaan niille hankkeille, joita on suunniteltu Suomeen.

Suomi joutuisi maksamaan hakkuiden lisäyksestä sakkoa ostamalla lisää päästöoikeuksia tai vähentämään kasvihuonepäästöjä suunniteltua enemmän.

Nivalan mukaan EU-parlamentin linjaus on Suomen kannalta kieroutunut. Nivala muistuttaa, että lopullisen linjauksen tekevät aikanaan valtiot.

– Siitä tulee neuvotteluprosessi valtioiden välillä mikä se lopullinen malli tulee olemaan.

Lapin toinen suuri metsäteollisuushanke on kiinalaisyhtiö Kaidin Kemin biopolttoainetehdas. Kaidin Suomen toimitusjohtaja Carl Haglund on arvioinut EU:n tiukkenevan metsäpolitiikan voivan asettaa Kemin biopolttoainetehtaan toteutumisen vaakalaudalle.

Kemijärven biosellutehdas etenee

Kemijärven selluhankkeen suomalaisosapuolen toimitusjohtaja Nivala osallistui äsken pääministeri Juha Sipilän Kiinan vierailuun useiden muiden vientiteollisuuden edustajien kanssa.

Nivalan mukaan hanke etenee Kiinan valtionyhtiö Camcen kanssa. Parhaillaan neuvotellaan rahoituksesta eri kiinalaisyhtiöiden kanssa ja siitä mitä kaikkia biotuotteita sellun ohella Kiinaan tullaan viemään.

Hanke etenee aikataulussa. Biosellutehtaan ympäristö- ja vesilupahakemus on määrä jättää elokuussa Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle. Nivalan mukaan investointipäätös tehdään alkuperäisen suunnitelman mukaan tämän vuoden loppuun mennessä, jos ympäristölupa ja rahoitus varmistuvat ennen sitä.