Hyppää sisältöön

Entisen suomalaisaluksen uusi elämä – maahanmuuttoa vastustava järjestö aikoo torjua siirtolaisia Välimerellä

Merenkulkulaitoksen entinen alus on päätynyt maahanmuuttoa vastustavan kansainvälisen nuorisojärjestön käsiin.

Suunta-alus Suomen lipun alla. Kuva: Meritaito

Useissa Euroopan maissa toimiva äärioikeistolainen Génération Identitaire -liike on vuokrannut Merenkulkulaitoksen entisen tutkimusaluksen Suunnan. Merenkulkulaitoksesta yhtiöitetty Meritaito Oy myi aluksen ulkomaille neljä vuotta sitten.

Nykyisn C Star -nimellä tunnettu alus on parhaillaan matkalla Afrikasta Djiboutista Italian kautta Libyan rannikolle torjumaan Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisveneitä sekä tarkkailemaan siirtolaisia merestä pelastavia kansalaisjärjestöjä.

Ranskassa vuonna 2002 perustettu Génération Identitaire -liike vastustaa maahanmuuttoa, monikulttuurisuutta ja islamia. Järjestön aktivistit ovat nuoria. Esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC on kutsunut heitä "hipsteroikeistoksi" (siirryt toiseen palveluun).

Järjestöstä kerrottiin Ylelle, että sillä on yhteensä joitakin tuhansia aktivisteja. Osastoja on Ranskan ja Italian lisäksi Itävallassa, Saksassa, Sloveniassa, Tsekissä, Belgiassa ja Hollannissa.

Tänä kesänä liikkeen aktivistit yrittivät estää Lääkärit ilman rajoja -järjestön meripelastusaluksen lähdön satamasta Italiassa.

Tavoitteena ohjata siirtolaisveneet takaisin Afrikkaan

Yle tavoitti Génération Identitairen Italian osaston johtajan Lorenzo Fiaton puhelimitse. Hänen mielestään Italialla on valtava ongelma, joka johtuu maahan saapuvista siirtolaisista ja turvapaikanhakijoista.

– Poliitikkomme sanovat, että meidän pitää hyväksyä heidät, koska integraatio on tulevaisuutta. Tiedämme, että integraatio on vale. Se ei tule toimimaan.

Fiato kertoo, että liikkeen aktivistit haluavat estää vihan ja sekasorron leviämisen Euroopassa. Yksi järjestön keinoista on merioperaatio, jonka tarkoituksena on estää siirtolaisveneiden pääsy Italiaan.

Meriliikennettä seuraavan Marine Traffic -verkkosivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan C Star on Punaisellamerellä matkalla kohti Suezin kanavaa

Fiato kertoo, että alus on seilaamassa Sisiliaan Catanian satamaan. Aluksen on määrä saapua Cataniaan heinäkuun 17. ja 19. päivän välillä.

.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Aktivistit astuvat laivaan Italiasta

Fiaton mukaan Sisiliassa alukseen nousee hänen lisäkseen noin 15 aktivistia, jotka ovat kotoisin Italiasta, Ranskasta, Itävallasta, Saksasta ja Kanadasta. Lisäksi Fiaton mukaan laivalla työskentelee ukrainalainen ammattimiehistö.

Sisiliasta aluksen on tarkoitus jatkaa matkaansa Libyan rannikolle suorittamaan ensimmäistä tehtäväänsä, jonka on määrä kestää noin kymmenen päivää.

– Menemme meripelastusalueelle valvomaan Välimerellä toimivia kansalaisjärjestöjä. Yritämme löytää siirtolaisveneitä pelastaaksemme heidät ja viedäksemme heidät takaisin Afrikkaan, Fiato sanoo.

Fiaton mielestä avustusjärjestöt tekevät epäsuorasti yhteistyötä ihmissalakuljettajien kanssa.

– Salakuljettajat hyötyvät nykytilanteesta, koska he tietävät, että joku tulee hakemaan siirtolaiset muutaman kilometrin päästä rannikosta. He laittavat siirtolaisia entistä heikompikuntoisiin aluksiin.

– Ne eivät pelasta henkiä, vaan toimivat taksipalveluna Eurooppaan.

Fiaton mukaan aktivistit tarjoavat mereltä mahdollisesti löytämilleen siirtolaisille ensiapua. Sitten he aikovat kutsua paikalle Libyan rannikkovartioston, joka voi ottaa Eurooppaan pyrkivät ihmiset haltuunsa.

Salaperäinen tukija vuokrasi aluksen edullisesti

Génération Identitaire rahoittaa merioperaationsa netissä järjestetyllä joukkorahoituskampanjalla. Fiato kertoo, että he keräsivät yli 60 000 euroa, jolla he maksoivat laivan kustannukset.

Fiaton mukaan järjestö sai vuokrattua operaatiota varten C Star -aluksen suurella alennuksella heitä tukevalta eurooppalaiselta yksityishenkilöltä.

– En voi paljastaa hänen henkilöllisyyttään. Hän ei ole poliitikko vaan tavallinen eurooppalainen kansalainen. Hän ei liity mihinkään tiettyyn poliittiseen puolueeseen tai ryhmään, Fiato sanoo.

Sen verran Fiato suostuu sanomaan, että tukija ei ole suomalainen. Fiaton mukaan C Star seilaa nykyisin Mongolian lipun alla. Meriliikennettä seuraavan Marine Traffic -verkkosivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan alus on rekisteröity Djiboutiin.

Tavoitteena suurempi operaatio

Nyt järjestöllä on käynnissä uusi joukkorahoituskampanja.

– Olemme keränneet jo yli 80 000 euroa. Näillä uusilla rahoilla pidämme aluksen pitempään Välimerellä ja toteutamme uuden tehtävän.

Fiato sanoo, että jos heidän ensimmäinen operaationsa onnistuu, niin he saavat lisää tukijoita ja voivat jatkossa hankkia lisää aluksia joukkorahoituksella.

– Jos operaatio onnistuu, niin suunnittelemme käynnistävämme toisen tehtävän 2. elokuuta. Jos saamme kerättyä hyvin rahaa kesän jälkeen, niin aiomme toteuttaa suuren operaation merellä, Fiato kertoo.

Välimeren pakolaiskriisistä lisää illan A-studiossa TV 1:ssä klo 21.05.

Lue myös

.
.