1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Ympäristöministeri Tiilikainen ei lupaa sähköautoille ostotukea

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen pitää Ylen Kova talous-haastattelussa epätodennäköisenä, että Suomi ottaisi käyttöön Norjassa käytössä olevan sähköautojen ostotuen.

Kimmo Tiilikainen 12. heinäkuuta Porissa. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Suomi on vähentämässä liikenteen kasvihuonepäästöjä vuoteen 2030 mennessä puoleen vuoden 2005 tasosta. Liikenneministeri Anne Bernerin, (kesk.) johdolla toimiva parlamentaarinen työryhmä miettii liikenteen rahoituksen ohella keinoja päästöjen vähentämiseksi. Työryhmältä odotetaan esityksiä jo elokuun aikana.

– Hallitus asetti tavoitteeksi, että 250 000 sähköautoa on liikenteessä vuoteen 2030 mennessä. Sähköautojen lisäksi tavoitteena on saada teille 50 000 kaasuautoa. Myös biokaasun käyttöä on lisättävä, ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.

– Kehitys on niin nopeaa, että meillä on mahdollisuus ylittää nuo tavoitteet.

Päästöjen vähentämisen kanssa niin ikään painivassa Norjassa on päädytty tukemaan sähköautojen ostoa biopolttonesteiden lisäämisen ohella. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo Ylen Kova talous -haastattelussa pitävänsä epätodennäköisenä, että Suomessa otettaisiin käyttöön Norjan malli, jossa sähköauton ostamista tuetaan rahallisesti.

– Tuo ostotuki, joka Norjassa on käytössä, on tavattoman kallis. Meillä on varattuna rahaa enintään 20 miljoonaa euroa vuotta kohti liikenteen vähäpäästöiseksi muuttamiseksi. Näin ollen pelkästään ostotuen varaan ei voisi laskea. Sillä rahalla ei kovin montaa autoa muutettaisi, Tiilikainen summaa.

"Nopein keino vähentää liikenteen päästöjä on siirtyä päästöttömiin biopolttoaineisiin"

Tiilikaisen mukaan kaikkia keinoja pohditaan, koska velvoite päästöjen vähentämiseksi on tiukka. Päästöjä olisi vähennettävä vuoteen 2030 mennessä puoleen vuoden 2005 tasolta ja noin 60 prosenttiin vuoden 2015 tasolta. Päästöjen olisi vähennyttävä samaan tahtiin kuin vuosina 2007-2015 keskimäärin, jolloin polttoaineiden bio-osuus nousisi voimakkaasti.

– Siinä tarvitaan sähköautoja henkilöautoliikenteessä, mutta se on pitkä tie. Nopein keino vähentää liikenteen päästöjä on siirtyä päästöttömiin biopolttoaineisiin, sillä kolmen miljoonan auton kannalla, mikä meillä tällä hetkellä on, Tiilikainen sanoo.