Video: Puodit ja pankit katosivat kylänraiteilta – Raju muutos näkyy Sahalahdella

Kangasalan Sahalahdella voi tehdä aikamatkan kyläkauppojen kukoistuksen vuosiin. Filosofian tohtori Kari Elkelä tallensi muutoksen vuodet kirjaan ja näyttelyyn.

historia
Yle Uutiset Pirkanmaa: Sukella kyläkauppojen ja -pankkien historiaan
Yle Uutiset Pirkanmaa: Sukella kyläkauppojen ja -pankkien historiaan

Kylien muutos on ollut Suomessa raju. Vielä 1960-luvulla kylissä oli yleensä useampikin puoti, jonka kauppias tunsi asiakkaansa. 1970-luku toi marketit, ja alkoi kyläkauppojen alamäki. Myös pankkikonttorit ovat kadonneet useimmista kylistä.

Kylien paikallispalvelujen nousun ja hiipumisen historia käy hyvin ilmi filosofian tohtori Kari Elkelän kokoamasta näyttelystä ja kirjasta. Kangasalan Sahalahden puotien ja pankkien historiaa 150 vuoden ajalta valottava kirja julkaistiin näyttelyn avajaisissa tiistaina.

Elkelä kertoo, miten Sahalahdella oli 1960-luvulla kahdeksan eri kauppaa. Jäljellä on enää kaksi. Sahalahtelaisia palveli 1980-luvulla enimmillään seitsemän pankkikonttoria, joista viimeinenkin lopettaa pian toimintansa.

Esimerkiksi vuonna 1931 rakennuttua Pakkalan kyläkauppaa kutsuttiin Sahalahden Stockmanniksi, koska sieltä sai sellaisiakin tavaroita, joita ei aina Tampereelta saanut.

– Ainakin räjähdysaineita, Elkelä kertoo.

Vanhan valokuvan nainen käveli sattumalta raitilla vastaan  

Itsekin Sahalahdelta kotoisin oleva Elkelä jututti kirjaa ja näyttelyä varten 14 henkilöä. Yksi heistä, Salme Antonen-Mäkinen, poseeraa museomakasiinin näyttelyn vanhassa valokuvassa jäätelöä syöden. Katso videolta, miten Yle törmäsi sattumalta häneen Pakkalan kylän raitilla lähes 60 vuotta kuvan ottamisen jälkeen.

– Kyllä se oli ihan semmoista omaa hassutusta, hän muistelee.

Kadonneiden puotien ja pankkien historiaan pääsee tutustumaan Kangasalla Sahalahden museomakasiinissa 23. heinäkuuta saakka.

Elävään arkistoon taltioitu tv-ohjelma kyläkaupoista kertoo arjen aherruksesta 1970-luvulla. Vuonna 1978 valmistuneessa ohjelmassa vieraillaan mm. Suonenjoen Halolanmäellä ja Asikkalan Kurhilassa.

Kyläkaupan merkitys ja elinmahdollisuudet, julkaistu 9.10.1978