Hyppää sisältöön

Asiantuntijat huolissaan perustuslakivaliokunnan nykytilanteesta

Ex-oikeuskansleri Jonkka moitti jälleen lainvalmistelun tasoa Porin SuomiAreenassa

Professori Kaarlo Tuori ja entinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka (oik.) Perustuslaki - pyhä kirjain vai kehityksen jarru -keskustelussa Suomi Areena-tapahtumaviikolla Porissa 12. heinäkuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan nykytilanne herättää huolta alan asiantuntijoissa.

Helsingin yliopiston oikeustieteen emeritusprofessori Kaarlo Tuori kiinnitti Porin SuomiAreena-tapahtumassa huomiota perustuslakivaliokunnan nopeasti kasvaneeseen työtaakkaan.

Kun 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa valiokunta käsitteli 2–3 asiaa vuodessa, nousee valiokunnan lausuntojen määrä Tuorin mukaan nykyisin yli 60:een.

– Perustuslakivaliokunta aiheuttaa kansanedustajille kovin paljon työtä. En tiedä onko tämä se syy, miksi perustuslakivaliokunta on yhtäkkiä eduskunnan sisäisessä valiokuntien ranking-listassa pudonnut pahnanpohjimmaiseksi, Tuori sanoi.

–  Vielä 25 vuotta sitten perustuslakivaliokunnassa istuivat kokeneet parlamentaarikot ja sen jäsenyys oli kunniatehtävä, tehtävä johon astuttiin pitkän parlamentaarisen uran päätteeksi.

Tuori ja perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana pitkään aikoinaan toiminut ex-kansanedustaja Kimmo Sasi kiinnittivät huomiota siihen, että valiokunnan jäsenistä suuri osa on nykyisin ensimmäisen kauden kansanedustajia.

–  Tämä ei tietenkään ole hyvä, jos ajatellaan sekä perustuslakivaliokunnan asiantuntemusta että sen arvovaltaa, Tuori sanoi.

Myöskään Sasin mukaan perustuslakivaliokunnan kokoonpano ei ole nykyisin ideaalinen sen tehtäviä ajatellen.

–  Perustuslakivaliokunnassa pitäisi olla ne henkilöt eduskunnasta, jotka juridiikkaa parhaiten tuntevat, Sasi painotti SuomiAreenassa.

Koepalloja eduskuntaan?

Oikeuskanslerin tehtävästä toukokuussa eläkkeelle jäänyt Jaakko Jonkka arvioi, että perustuslakivaliokunnan lisääntynyt työmäärä johtuu ainakin osittain lainvalmistelun heikentyneestä tasosta, kun kiireessä valmistellut ja raakileiksi jääneet lakiesitykset pitää kierrättää valiokunnan kautta mahdollisten perustuslaillisten ongelmien selvittämiseksi.

–  Minulla on sellainen tuntuma, että ministeriöistä ja valtioneuvostosta lähetetään nykyisin ikäänkuin koepalloja eduskuntaan, Jonkka sanoi.

Perustuslakivaliokunnan jäsen Leena Meri (ps.) vahvisti Tuorin arvion perustuslakivaliokunnan rajusti kasvaneesta työmäärästä. Meren mukaan valiokunnan aikataulupaine on valtava. Hänen mielestään suinkaan kaikki valiokuntaan lähetettävät asiat eivät sinne kuulu. 

–  Välillä tuntuu, että jos mietintövaliokunta ei tiedä mitä asian kanssa tekisi, niin se heitetään perustuslakivaliokunnan ongelmaksi, Meri tiivisti.

–  Seula voisi olla vähän tarkempi, että meidän käsittelyymme tuotaisiin vain ne todelliset asiat eikä poliittisesti vaikeita asioita ja tehtäisi niistä näennäisiä perustuslakikysymyksiä.

Meri ei allekirjoita Tuorin arviota perustuslakivaliokunnan vajoamisesta eduskunnan sisäisessä rankingissa.

–  Minä olen todella ylpeä, että saan olla siinä valiokunnassa. En koe olevani pahnanpohjimmainen, Meri sanoi.

.
.