1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutos

Jättiläismäisestä jäävuoresta tulee ennemmin turistinähtävyys kuin ongelma laivaliikenteelle, pohtii professori

Professori Jari Haapalan mukaan ilmastonmuutos aiheutti valtavan jäävuoren irtoamisen.

Uutisvideot: Jättiläismäisestä jäävuoresta tulee ennemmin turistinähtävyys kuin ongelma laivaliikenteelle, pohtii professori. Video: BRITISH ANTARCTIC SURVEY / ESA / Reuters
Uutisvideot: Jättiläismäisestä jäävuoresta tulee ennemmin turistinähtävyys kuin ongelma laivaliikenteelle, pohtii professori. Video: BRITISH ANTARCTIC SURVEY / ESA / Reuters

Tutkimusprofessori Jari Haapala Ilmatieteen laitokselta toteaa, että valtavan jäävuoren irtoaminen Etelämantereesta on suoraa seurausta ilmastonmuutoksesta.

– Tämä on merkittävä askel eteenpäin ilmastonmuutoksen etenemisessä Antarktiksen niemimaalla.

Isoja jäävuoria irtoaa Etelämantereella usein. Poikkeuksellista on Haapalan mukaan se, missä vuori irtosi.

Etelämantereella on ollut kolme Larseniksi nimettyä jäähyllyä eli mantereen jäätiköiden jatketta. Kaksi Larseneista on jo romahtanut.

– Tiedeyhteisö on erityisen kiinnostunut siitä hajoaako Larsen C samalla tavalla kuin A ja B. Jos se hajoaa, se on historiallisen suuri tapahtuma. 

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Irronnut jäävuori on 6000 neliökilometrin kokoinen. Se on kaksi kertaa Gotlannin saaren kokoinen.

– Jäähyllyt pienenevät joka puolella. Jäätä on vähemmän ja vähemmän ja se on seurausta ilmaston lämpenemisestä, sanoo tutkimusprofessori Jari Haapala. 

"Vuoden päästä vuori on sulanut"

Satojen metrien paksuiset jäähyllyt ovat syntyneet tuhansien vuosien aikana, mutta ne saattavat hajota syntyaikaansa nähden varsin nopeasti.

Nyt jääsaari on alkanut ajelehtia pois Etelämantereelta. Merivirrat kuljettavat sitä kohti pohjoista.

Jäävuori lähtee kiertämään Antarktiksen ympärysvirtaa kohti Intian valtamerta. Se menee ensin pohjoiseen ja alkaa sitten kääntyä kohti itää kohti Afrikan sarvea, Haapala arvioi.

– Kun se saavuttaa alueen missä on vähän enemmän aallokkoa, se alkaa hajota. Se saattaa hajota kahteen, kolmeen kappaleeseen, jotka ovat valtavan kokoisia.

Haapala arvioi, ettei jäävuoresta ole vuoden päästä enää mitään jäljellä. Laivaliikenteelle vuoresta ei ole professorin mukaan mitään haittaa, koska sitä voidaan seurata.

– Luultavasti siitä tulee enemmänkin turistibisnes. Kaikki Antarktikselle suuntaavat turistilaivat haluavat varmasti viedä turistinsa katsomaan Larsenista irronnutta jäävuorta.