1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asumistuki

Opiskelijoiden asumistuen muutos kurittaa pariskuntia – jos toinen käy töissä, tuki voi mennä

Yleiseen asumistukeen siirtyminen on hyvä uutinen suurimmalle osalle opiskelijoista. Avopuolison kanssa asuvien opiskelijoiden kukkarossa muutos sen sijaan saattaa kirpaista pahasti.

Opiskelijoiden asumistukeen tulee muutos. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Opiskelijoiden asumisen tuet muuttuvat merkittävästi, kun opiskelijat siirtyvät elokuun alussa yleisen asumistuen piiriin.

Suurimmalle osalle opiskelijoista muutos tuo Kelan arvion mukaan keskimäärin noin 700 euroa vuodessa lisää tukea. Mahdollisen kuukausittaisen tuen määrä kasvaa, ja tuesta tulee ympärivuotinen. Erityisen paljon hyötyvät ne yksin asuvat opiskelijat, joilla on pienet tulot ja isot asumismenot.

Muutos kohtelee huonosti niitä opiskelijoita, jotka asuvat yhdessä töissä käyvän avopuolison kanssa. Kun aiemmin käytössä ollut opiskelijoiden asumislisä laskettiin opiskelijan omien tulojen mukaan, on yleinen asumistuki ruokakuntakohtainen. 

Ruokakunnalla tarkoitetaan henkilöitä, jotka käyvät samalla jääkaapilla. Jos samalla jääkaapilla vierailevien henkilöiden tulot ovat yhteensä liian suuria, ei asumistukea myönnetä – vaikka pariskunnan opiskelija eläisi pelkällä opintotuella.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kämppäkaveruus syyniin

Kela katsoo, että kyseessä on ruokakunta, mikäli asunto on vuokrattu yhteisellä vuokrasopimuksella. Silloin ei ole väliä sillä, ovatko kyseessä kaverit vai avopuolisot. Jos taas sopimukset ovat erillisiä, on Kelan tulkinnalla suhteen laadusta väliä. Avopuolisot kuuluvat aina samaan ruokakuntaan, vaikka sopimukset olisivat erillisiä.

– Se on aina tapauskohtainen harkinta. Siinä otetaan huomioon kokonaisuus, johon vaikuttavat monet seikat. Onko kyseessä 20-neliöinen yksiö, vai asunto jossa on molemmille omat huoneet ja esimerkiksi se, ovatko asukkaat muuttaneet yhdessä ennenkin, Horko selittää.

Opiskelijat tyrmäävät elatusvelvollisuuden

Uudistus harmittaa useita opiskelijoita, jotka pitävät lain avoliittokäsitystä vanhanaikaisena, kertoo asiantuntija Katja Långvik Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta.

– Monet avoliitossa asuvat opiskelijat ovat olleet pahoillaan siitä, että heidät tämän tuen myötä määritellään elämään yhteistaloudessa. Usein he kuitenkin haluavat siinä vaiheessa ylläpitää omia talouksiaan. He eivät halua olla asuinkumppaninsa elätettävinä, Långvik sanoo.

Lisäksi opiskelijoita arveluttavat Kelan tulkinnat erilaisista yhteisasuntojärjestelyistä. Kämppäkavereina asuvat opiskelijat saatetaan tulkita samaan ruokakuntaan kuuluviksi, mikä vaikuttaa kaikkien tukiin.

– Monet meidän jäsenistämme jakavat asunnon, koska se on taloudellisesti tai asuntopulan takia järkevää. Aina ei ole mahdollista saada erillisiä vuokrasopimuksia ja heitä huolestuttaa kovasti tarve lähteä erikseen selvittämään sitä asumissuhteen laatua.

HYY: oman ilmoituksen pitäisi riittää

HYY onkin kannanotossaan (siirryt toiseen palveluun) toivonut, että Kelalle riittäisi pelkkä vuokrasopimus ja opiskelijan oma selvitys asumisestaan.

Kelan lakimies Mikko Horko ymmärtää opiskelijoiden huolen, mutta ei pidä ratkaisuehdotusta nykyisen lainsäädännön mukaan mahdollisena.

– Se on ihan ymmärrettävää kritiikkiä. On hankala kysymys, jos Kela on hakijan kanssa eri mieltä siitä, onko kyseessä avoliitto. Se on kuitenkin muutoksenhakuasteissa ja myös oikeusasiamiehen ratkaisuissa todettu, että Kela ei voi pelkästään hakijan oman ilmoituksen perusteella sitä ratkaisua tehdä, Horko sanoo.

Avoliitossa laki ei elatusvelvollisuutta tunne, mutta Kelan päätöksissä avopuolisoiden kohdalla lähdetään Horkon mukaan siitä, että kyseessä on avopuolisoiden yhteinen asunto.

– Kyse on nimenomaan yhteisen asunnon asumismenoista, jolloin katsotaan, että kummankin avopuolison velvollisuus on osallistua niihin.

Kela odottaa hakemustulvaa

Asumissuhteiden laatua päästään Kelassa pian tulkitsemaan urakalla, kun arviolta noin 150 000 opiskelijaa jättää hakemuksensa.

Saapuvien hakemusten tahti on Kelan lakimies Mikko Horkon mukaan kiihtynyt jo kesän aikana, mutta pahinta ruuhkapiikkiä odotetaan elo-syyskuun vaihteeseen. Kela on palkannut uusia käsittelijöitä hoitamaan hakemustulvaa, mutta käsittelyajat voivat siitä huolimatta venyä.   

Mikäli syksyn kuviot ovat asumisen ja töiden osalta selvillä jo tässä vaiheessa, Kela kehottaa välttämään pahinta ruuhkaa hakemalla asumistukea jo nyt.