1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terrorismi

Britannia salaa terrorismin rahoitusta käsittelevän raportin

Britannian oppositio syyttää hallitusta siitä, että raportin salaamisella yritetään suojella kauppakumppania Saudi-Arabiaa.

Britannian sisäministeri Amber Rudd. Kuva: Will Oliver / EPA

Britannian parlamentti on päättänyt, että se ei julkaise koko terrorismin ja väkivaltaisen ääriajattelun rahoitusta käsittelevää raporttiaan. Hallitus on kuitenkin julkistanut raportin tiivistelmän.

Sisäministeri Amber Ruddin mukaan raportti sisältää sekä yksityishenkilöitä koskevia tietoja että kansalliseen turvallisuuteen liittyviä tietoja, joita ei voida julkistaa.

Tiivistelmään mukaan Britanniassa terrorismin ja väkivaltaisen ääriajattelun merkittävin rahoitus tulee Britanniassa toimivilta nimettömiltä lahjoittajilta, joista jokainen tukee toimintaa pienellä summalla.

Pieni joukko järjestöjä saa kuitenkin merkittävää tukea tai rahoitusta myös ulkomailta.

– Ulkomainen tuki on mahdollistanut opinnot oppilaitoksissa, jotka opettavat hyvin konservatiivista islamin tulkintaa. Ulkomainen tuki on mahdollistanut konservatiivisten saarnaajien saapumisen Britanniaan. Osa heistä on edistänyt ääriajattelua, Rudd sanoo tiedotteessa.

Britannia on kipuillut terrorismi-raporttinsa kanssa. Tutkimus aloitettiin loppuvuodesta 2015 ja luovutettiin Britannian hallitukselle viime vuonna.

Brittiministereillä on ollut paine julkistaa raportti Britanniassa viime aikoina tehtyjen terrori-iskujen takia.

Oppositio syyttää Saudi-Arabian suojelusta

Ulkomaiset rahavirrat ja raportin salaaminen ovat saaneet Britannian opposition syyttämään hallitusta siitä, että se yrittää suojella Saudi-Arabiaa.

Islamin konservatiivinen suuntaus, wahhabismi, on Saudi-Arabian virallinen valtionuskonto. Saudi-Arabia on käyttänyt miljoonia euroja edistääkseen wahhabismin juurtumista länsimaisissa muslimiyhteisöissä.

Viime viikolla brittiläinen ajatushautomo Henry Jackson Society (HJS) julkisti raportin, jonka mukaan Britannian islamistien ulkomainen rahoitus tulee lähinnä Persianlahden maiden hallituksilta ja hallituksia lähellä olevilta toimijoilta.

Raportti mainitsi erityisesti Saudi-Arabian, minkä jälkeen Saudi-Arabia vaati kovaäänisesti HJS:ä esittämään todisteet väitteidensä tueksi.