Astronautti Julie Payette nousee Kanadan uudeksi kenraalikuvernööriksi

Uusi Kanadan armeijan ylipäällikkö on lentänyt sekä Endeavour- että Discovery-avaruussukkuloita.

Ulkomaat
Astronautti Julie Payette STS-127 avaruussukkulalennolla vuonna 2009.
Astronautti Julie Payette STS-127 avaruussukkulalennolla vuonna 2009.NASA / EPA

Kanadan uudeksi kenraalikuvernööriksi nousemassa eläkkeelle jäänyt astronautti Julie Payette, 53. Kenraalikuvernöörin tehtävä on pääosin seremoniallinen, joskin hän nimittää muun muassa pääministerin ja vahvistaa lait. Hän myös toimii nimellisesti armeijan ylipäällikkönä.

Ehdotuksen kenraalikuvernööristä tekee Kanadan pääministeri Justiin Trudeau, mutta nimityksestä päättää kuningatar Elisabet. Tämän odotetaan tapahtuvan torstaina.

Montrealissa syntynyt Payette on osallistunut avaruuslentoihin vuosina 1999 ja 2009 ja työskennellyt sekä Yhdysvaltain että Venäjän avaruusohjelmissa. Hän oli ensimmäinen kanadalainen kansainvälisellä ISS-avaruusasemalla vuonna 1999.

Payette korvaa väistyvän kenraalikuvernöörin 76-vuotiaan David Johnstonin, jonka toimikausi päättyy syyskuussa liki seitsemän vuoden palveluksen jälkeen. Payette on neljäs nainen Kanadan kenraalikuvernöörin virassa.

Tultuaan valituksi Kanadan pääministeriksi vuonna 2015 Trudeau nimitti hallituksen, jonka ministereistä puolet oli naisia.

Juttua on korjattu klo 18.55. Pääministeri Justin Trudeau tekee ehdotuksen kenraalikuvernööristä, mutta nimityksen tekee kuningatar.

Lähteet: Reuters