1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsingin seudun liikenne (HSL)

"Ostin mobiililipun, mutta akku loppui" – tämä kikka ei harhauta lipuntarkastajaa

HSL:n mobiilimatkalippujen myynti on peräti kaksinkertaistunut puolessa vuodessa.

Mobiililipun myynti on kasvanut merkittävästi tänä vuonna ja samaa ennakoidaan myös ensi vuodelle Kuva: Marja Väänänen / Yle

Helsingin seudun liikenteen HSL:n mobiilimatkalippujen myynti on vahvassa nousukiidossa.

Toissa vuonna lanseeratun mobiilimatkalipun (siirryt toiseen palveluun) myynti on HSL:n mukaan peräti kaksinkertaistunut puolen vuoden aikana. Joulukuussa kertalippuja tilattiin mobiilimyynnistä noin 210 000 kappaletta, kun taas kesäkuussa luku oli jo 465 000.

Mobiilimatkalippua varten puhelimeen on ladattava erillinen sovellus. Sovelluksella voi ostaa tällä hetkellä vain aikuisten kertalippuja, mutta tavoitteena on, että syksyllä sillä voisi ostaa lisäksi vuorokausilippuja, HSL:stä kerrotaan.

Myös muita tuotteita, kuten lastenlippu ja kausilippu, on kehitteillä.

Itse HSL Mobiililippu -sovellusta oli ladattu kesäkuun loppuun mennessä liki 460 000 kertaa. Lipulla voi matkustaa Helsingin seudun liikenteen joukkoliikennealueella eli Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa, Vantaalla, Keravalla, Sipoossa ja Kirkkonummella.

Mitä jos akku on loppunut?

Mobiilimatkalippu on HSL:n mukaan ostettava jo ennen kuin astuu liikennevälineeseen.

Esimerkiksi bussin kyytiin noustessa lippu pitää näyttää kuljettajalle – aivan niin kuin tavallista matkakorttia pitää vilauttaa matkakortinlukijalle. Muuten bussin kyytiin ei pääse.

Muissa liikennevälineissä, raitiovaunuissa, metroissa ja lähijunissa, mobiilimatkalippu täytyy esittää vasta tarkastustilanteessa. Mitä jos puhelimen akku on sattunut loppumaan, kun lipuntarkastajat astuvat tällaiseen kulkuvälineeseen tarkastuskierrokselle?

Se ei päästä pälkähästä eikä estä lipuntarkastusta, vastaa HSL:n tarkastusesimies Sanna Hirvi.

Lipuntarkastajilla on hänen mukaansa käytössään eri tapoja tarkastaa lipun voimassaolo, vaikka puhelimen akku olisi loppunut: se edellyttää tosin sitä, että matkustaja kertoo tarkastajalle puhelinnumeronsa. Tarkastajalla on esimerkiksi omassa puhelimessaan sovellus, jolla voi tarkastaa, onko lippu todella ostettu.

Kännykkään tilattava mobiililippu maksaa tällä hetkellä sisäisillä matkoilla 2,90 euroa. Seutumatkoilla sen hinta on viisi euroa.