Uusikaupunki tarvitsee kipeästi uusia asuntoja – tällä hetkellä vain yksi kerrostalotontti vapaana

Tontteja kaavoitetaan koko ajan lisää, jotta asuntopula helpottaisi. Tällä hetkellä hätäratkaisuna toimivat parakit.

Uusikaupunki
Mercedes-Benz A-sarjan autoja ja Mercedes-Benz GLC-katumaastureita valmistetaan Valmet Automotive Oy:n tehtaalla Uudessakaupungissa 9. toukokuuta.
Uudenkaupungin autotehtaalla menee nyt niin lujaa, että väkeä on haalittu ympäri Suomen - mutta miten pieni kaupunki pysyy ison yrityksen vauhdissa mukana? Aiheesta keskustelivat Ylen aamu-tv:ssä Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio, Valmet Automotiven henkilöstöjohtaja Tomi Salo sekä helmikuussa Uuteenkaupunkiin töihin tullut Anne Kontio.

Oululaiselle Anne Kontiolle työn perässä muuttaminen ei ollut vaikeaa. Hän näki joulukuussa uutisen, että Uuteenkaupunkiin rekrytoidaan yli tuhat uutta työntekijää Valmet Automotiven tehtaalle. Päätös hakea autonrakentajan työpaikkaa 600 kilometrin päästä syntyi samantien.

– Tammikuun puolessavälissä kävin haastattelussa, ja helmikuun alussa alkoivat työt. Uusikaupunki on pieni, kiva kaupunki, Kontio kertoi Ylen aamu-tv:ssä.

Vastaavia tapauksia riittää, eikä Kontion tarina ole ainoa laatuaan. Valmet Automotiven henkilöstöjohtaja Tomi Salo kertoo, että satoja ihmisiä on muuttanut Uuteenkaupunkiin kauempaa.

– Viime kuukausien aikana todella paljon ihmisiä on tullut normaalin työssäkäyntialueen ulkopuolelta, mikä on hieno juttu, Salo kertoo.

Väliaikaisratkaisuna 7,5 neliön moduuliasunto

Uusikaupunki on ollut merkillisen ongelman edessä: kaupunkiin rekrytoidaan niin paljon uusia työntekijöitä, etteivät asunnot riitä. Hätävaraksi tulivat moduuliasunnot. Salon mukaan pienet parakkiasunnot on otettu hyvin vastaan.

– Moduuliasunto on loistava vaihtoehto tilanteessa, jossa pitkäaikaista asuntoa ei ole välittömästi tarjolla. Asunnot ovat moderneja, ja ne on hyvin varusteltu. Koska asunnot sijaitsevat suurin piirtein tehtaan tontin rajalla, elämä on melko helppoa, Salo kuvailee.

Joenvarsimaisema Uudessakaupungissa.
Uuteenkaupunkiin on muuttanut viime aikoina paljon uusia asukkaita.Ismo Pekkarinen / AOP

Vain yksi kerrostalotontti vapaana

Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio kertoo, että Uudessakaupungissa on tällä hetkellä runsaasti uudisrakennuskohteita vireillä.

– Nyt kaupungissa on vapaana vain yksi kerrostalotontti, mutta uusia kaavoitetaan lisää. Vaikka asuntoja on rakenteilla, tarvitsemme lisää uusia toimijoita kaupunkiin. Markkinat vetävät hyvin.

Vainio kertoo, että asuntoja rakennetaan markkinaehtoisesti.

– On tärkeää, että alan ammatilaiset toteuttavat hankkeet. He ovat parhaita arvioimaan sekä tuotto-odotukset että riskit. Kaupunki satsaa enemmän omilla puitteillaan, kuten uuden uimahallin rakentamisella ja koulurakennuksilla.

"Tänä vuonna tähdätään tuotantoennätykseen"

Valmet Automotive on rekrytoinut viimeisen yhdeksän kuukauden aikana yli 2 200 työntekijää. Keväällä henkilöstöä etsittiin lisää Mercedes-Benz GLC-katumaasturin tuotantoon. Alkuviikosta tehdas siirtyi kokonaan kolmivuorotyöhön, sillä autotilauksia riittää.

Tomi Salo kertoo, että tehdas on tällä hetkellä paremmassa tilanteessa kuin koskaan aiemmin.

– Teemme kahta volyymituotetta, ja tänä vuonna tähdätään tuotantoennätykseen. Suunnittelupalveluita on vahvistettu ympäri maailmaa. Näkymät ovat erittäin positiiviset, Salo sanoo.

Vaikka tehtaan arki kulkee sykleittäin, Uuteenkaupunkiin kotiutunut Anne Kontio ei pelkää tulevaisuutta.

– Mikään ei ole varmaa tänä päivänä. En pelkää enkä ole miettinyt tulevaisuutta. Nyt on töitä, ja tällä mennään. Toivottavasti saamme tehdä täällä autoja vielä pitkään, Kontio sanoo.

Korjaus: Kuva Uudestakaupungista vaihdettu jutun keskellä.