1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhaku

Suomeen tulossa tänä vuonna 5 000–8 000 turvapaikanhakijaa – Ministeri Risikko ei usko uuteen turvapaikanhakijakriisiin

Italiaan on saapunut alkuvuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, mutta kriisin ei odoteta vielä ulottuvan Suomeen saakka.

turvapaikanhaku
Siirtolaisia Aquarius-aluksen kyydissä satamassa.
Kesäkuun lopussa 1004 siirtolaista saapui Aquarius-aluksen kyydissä Salernon satamaan Sisiliassa.Carlo Hermann / AFP

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan Suomeen ei ainakaan vielä ole odotettavissa vuoden 2015 kaltaista turvapaikanhakijakriisiä. Risikko sanoi torstaina Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että tämän hetkisen arvion mukaan Suomeen saapuu tänä vuonna 5 000-8 000 turvapaikanhakijaa.

– Tuosta määrä voi mennä jopa alemmaksikin. Turvapaikanhakijoiden määrä on tullut koko ajan lähemmäs sitä, mitä se oli ennen vuotta 2015, Risikko kertoi.

Vuonna 2015 Suomeen saapui runsaat 30 000 turvapaikanhakijaa.

Italiaan on alkuvuonna saapunut ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, yhteensä yli 85 000. On uumoiltu, että turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa myös Suomessa, kun he pyrkivät yli Euroopan. Asiasta on kirjoittanut blogissaan (siirryt toiseen palveluun) muun muassa ex-kansanedustaja, helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara.

Risikko kuvailee Italian tilannetta vakavaksi ja sanoo, että Suomenkin on varauduttava turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun, vaikka siitä ei ole vielä näkyvissä merkkejä.

– Kun olin viime viikolla Virossa pidetyssä epävirallisessa EU:n sisäministerien kokouksessa, niin kyllähän siellä Italian edustaja oli todella tuskaisen oloinen siitä, miten vaikea tilanne maalla on.

"Kaikki jäsenmaat eivät ole hoitaneet hommiansa"

Risikon mukaan Suomi ei ole vielä luvannut mitään, miten se auttaisi Italiaa uudessa turvapaikanhakijakriisissä. Risikko sanoo, että EU:n sisäministerit ovat käyneet epävirallisissa kokouksissaan läpi vasta vain kriisin tilannekuvaa. Hän arvioi, että seuraavissa kokouksissa jäsenmaat alkavat jo keskustella, miten he voisivat auttaa Italiaa. Keskusteluissa voivat olla esillä esimerkiksi turvapaikanhakijoiden uudet sisäiset siirrot.

Risikko korostaa, että Suomi on hoitanut aiemmin sopimansa sisäiset siirrot mallikkaasti. Hän myös huomauttaa, että Suomi auttaa Italiaa jo nyt. Rajavartiolaitoksen ulkovartiolaiva Merikarhu osallistuu Frontex-operaatioon Välimerellä. Suomi antaa alueella myös asiantuntija- ja kehitysapua.

Ennen keskustelua Suomen osallistumisesta Italian auttamiseen, Risikko haluaa muistuttaa, että myös muiden jäsenmaiden tulee kantaa vastuunsa turvapaikanhakijoista. EU:ssa on hänen mukaansa jäsenmaita, jotka "eivät ole hoitaneet hommiansa". Esimerkiksi Puola ja Unkari eivät ole osallistuneet sisäisiin siirtoihin ollenkaan.

– Sellainen patistaminen on ollut joka kokouksessa näitä maita kohtaan, Risikko totesi.

Lue seuraavaksi