Kilpisjärven uusi koulu on pian valmis – tuli tuhosi edellisen, mutta vakuutus korvasi vahingot

Koulussa on 12 oppilasta ykkösluokasta yhdeksänteen luokkaan. Koko kylässä on reilut sata asukasta.

Kilpisjärvi
Kilpisjärven koulun rakennustyömaa heinäkuussa 2017.
Kilpisjärven koulun on suunnitellut Arkkitehtisuunnittelu Voutilainen Oy.Uula Kuvaja / Yle

Kilpisjärven kylän uusi koulurakennus alkaa olla valmis Enontekiöllä. Tulipalo tuhosi koulun vappuna kaksi vuotta sitten. Kunnan onneksi rakennus oli vakuutettu täydestä arvostaan ja kylään pystyttiin rakentamaan ilman kuluja uusi monitoimitalo, jollaiseen tuskin muutoin olisi ollut varaa.

Kilpisjärven koulussa on 12 oppilasta ja kylässä asukkaita reilut sata. Oppilasmäärä on pienentynyt vuosien aikana ja uudessa koulussa samaan neliömäärään saadaan mahdutettua paljon muitakin tiloja.

Taloon tulee koulun lisäksi tilat terveydenhoitajalle, liikuntasali, kuntosali, sekä hartaustila. Rakennukseen tulee myös päiväkoti ja nuorisotila.

Kilpisjärven koulu luokkatila.
Uula Kuvaja / Yle
Kilpisjärven koulu sisätiloja rakennustöiden loppuvaiheessa.
Uula Kuvaja / yle

Kaikkia tyydyttävä ratkaisu

Kilpisjärven kyläläiset ovat olleet alusta saakka mukana yli kolme miljoonaa euroa maksavan rakennuksen suunnittelussa, kertoo kunnan tekninen johtaja Kimmo Lämsä.

- Kaikki osapuolet ovat olleet matkassa luonnossuunnittelusta lähtien, että se palvelisi mahdollisimman hyvin kaikkia osapuolia. Kompromissejahan joutuu aina tekemään, kaikki eivät saa kaikkea, mutta kuitenkin että saadaan sellainen ratkaisu että se tyydyttää kaikkia, Lämsä sanoo.

Tällä viikolla koulurakennuksessa testataan talotekniikkaa, kuten ilmastointia ja lämmitystä. Myös pihan rakentaminen on viimeisiä töitä.

Kilpisjärven koulu pihaa rakennetaan heinäkuussa 2017.
Uula Kuvaja / Yle
Kilpisjärven koulu paanupinnoitetta heinäkuussa 2017.
Uula Kuvaja / Yle

Rovaniemeläisen Laplanin rakentama monitoimitalo luovutetaan kunnalle kuun lopussa. Koulurakennus maksaa noin 3,2 miljoonaa euroa.