Hyppää sisältöön

Honduras kielsi lapsiavioliitot – alaikäisiä ei enää avioon edes vanhempien luvalla

Lapsiavioliitto on kielletty monessa Latinalaisen Amerikan maassa, mutta moni valtio sallii edelleen avioitumisen alaikäisenä vanhempien luvalla.

Tytöt valmistautuivat hääjuhlaan kirkon sisäänkäynnillä La Ceibassa, Hondurasissa. Kuva: AOP

Hondurasin lainsäätäjät ovat yksimielisesti äänestäneet lapsiavioliitot kieltävän lain puolesta. Alle 18-vuotiaat eivät saa enää avioitua missään olosuhteissa.

Tiistaina säädetty laki nostaa avioitumisen ikärajan 16 vuodesta 18 vuoteen. Enää alaikäiset eivät voi astua avioon edes vanhempiensa luvalla.

Lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin edustaja Belinda Portillo sanoo Hondurasin "tehneen historiaa" hyväksymällä lain, joka sallii naimisiinmenon vain täysi-ikäisille. Tähän asti joka neljäs hondurasilainen on avioitunut ennen kuin täyttää 18 vuotta.

– Taistelu lapsiavioliittoja vastaan on strateginen tapa vahvistaa naisten oikeuksia ja asemaa sekä terveyden, koulutuksen, työn, vapauden että väkivallan uhkan osalta, Planin Hondurasin toimintojen johtaja Portillo sanoi lausunnossaan.

Lain täytäntöönpano tulee olemaan vaikeinta Hondurasin köyhillä alueilla, joilla lapsiavioliitot ovat yleisiä. 

Lapsiavioliitoissa tyttölapsi päätyy usein vanhemman miehen vaimoksi. Avioituminen vie lapsimorsiamelta mahdollisuuden koulutukseen ja sen suomiin mahdollisuuksiin. Lapsimorsiamet joutuvat usein seksuaalisen ja parisuhdeväkivallan kohteeksi, ja päätyvät teiniäideiksi. 

Raskaus ja synnytyskomplikaatiot ovat 15–19-vuotiaiden tyttöjen yleisin kuolinsyy maailmassa.

Lapsiavioliitot lisäävät myös köyhyyttä. Portillon mukaan lapsiavioliiton kieltäminen auttaa tyttöjä kouluttautumaan ja yltämään paremmille ansioille. Tämä auttaa nostamaan maan BKT:ta noin 3,5 prosenttia, sanoo Portillo.

Lapsiavioliitot aiheuttavat kehitysmaille tuhansien miljardien dollareiden kustannukset vuoteen 2030 mennessä, arvioi Maailmanpankki kesäkuisessa raportissaan.

Vuosittain yli 15 miljoonaa tyttöä avioituu ennen kuin he täyttävät 18 vuotta, sanoo lapsiavioliittoja vastustava GirlsN Not Brides -kampanjaryhmä.

Lähde: Reuters

.
.