Pori Jazzin lipunmyyntijännitys säilyy loppuun asti – "Sää vaikuttaa toisin kuin teinifestareilla"

Pori Jazzin toimitusjohtaja käyttää lennonjohdon kanssa samaa sääpalvelua. Viime hetken jännityksessä hän haluaa tarkimman mahdollisen tiedon festivaaleja lähestyvistä vesipisaroista.

Pori Jazz
yleisöä jazzeilla
Vuonna 2016 Pori Jazzeja vietettiin aurinkoisessa säässä.Päivi Meritähti / Yle

Jokaisen vesipisaran vaikutus uhkaa näkyä jazzfestivaalien tuloksessa. Pori Jazzin kävijät ovat jättäneet lippujen ostamisen totutusti viime tippaan. Tippaan todella, sillä jos tippoja tulee taivaalta, jäävät liput monelta ostamatta.

Toimitusjohtaja Janne Nieminen harmittelee sukupolvien eron näkyvän yleisön käyttäytymisessä.

– Teinifestivaalien yleisö ostaa lippunsa talvella tietämättä kuka esiintyy ja millainen sää on. Aikuinen yleisö käyttäytyy eri tavalla. Jännitys ja syke säilyvät loppumetreille saakka.

Pisarat ehtivät vielä kadota

Janne Nieminen on asentanut kännykkäänsä erilaisia sääsovelluksia. Yksi niistä on sama, jota lennonjohtokin käyttää. Vesipisaroiden liikkeet ovat siis toimitusjohtajan tiedossa niin tarkkaan kuin mahdollista.

Tällä hetkellä tilanne näyttää hyvältä. Perjantai-ilta ja lauantai ovat ennusteen mukaan poutaisia ja aurinkoisia.

Eniten ennakkolippuja on myyty muun muassa Jamiroquain tähdittämään perjantain konserttiin.

Pori Jazzin maksullisissa konserteissa vieraili viime vuonna 56 500 kuulijaa. Kirjurinluodon isot ulkoilmakonsertit alkavat tänään.

Yleisö haluaa yhtenäisen alueen

Festivaali on rakennettu muutaman viime vuoden ajan yhtenäiseksi alueeksi, eikä esimerkiksi erillisiä konserttitelttoja enää ole.

– Nykyisen yleisön käsitys musiikkifestivaalista on, että se on iso alue, jossa on monta lavaa ja paljon ohjelmaa. Näin jokainen voi rakentaa itselleen kiinnostavan päiväohjelman, Janne Nieminen kertoo.

Toistaiseksi anniskelualueet ovat vielä erillisiä, mutta jatkossa tämäkin saattaa muuttua. Jos esitys uudesta alkoholilaista menee läpi, näkyvät vaikutukset todennäköisesti myös Kirjurinluodossa.

– Nykyisessä laissa on yksinomainen myyntioikeus, eli anniskelualueella saa myydä vain sen alueen haltia. Jos tämä määritelmä poistuu, voi samalla alueella olla useampi toimija ja yleisöpalvelujen rakentaminen muuttuu ehkä helpommaksi.