Vaihtelevat sääolot pakottavat huvipuistot ideoimaan elämyksiä sisätiloihin

Sääennusteet voivat olla sadesäitä pahempi huvipuistokävijöiden karkoittaja.

huvipuistot
Lapsia karusellissä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Huvipuistojen kesäkausi on kärsinyt jo parina kesänä kylmästä ja sateisesta säästä. Isojen laitehankintojen sijaan huvipuistojen on ollut pakko pohtia myös sisätiloissa järjestettäviä elämyksiä.

– Kilpailu ihmisten vapaa-ajasta on kovaa. Koko ajan on pakko tarjota monipuolisesti elämyksiä ja ihmiset sitten tekevät valinnan tarjonnan mukaan, kertoo Tykkimäen toimitusjohtaja Sakari Pasanen.

Ideat huvipuistojen elämyksiin tulee pääasiallisesti ulkomailta.

– Sisätiloissa olevat tilat ja laitteet ovat turva huonolle ja kostealle säälle. Toisaalta elämyksiä on pakko tuottaa, Pasanen pohtii.

Pasasen mukaan työpöydällä on aina viidestä kymmeneen uutta ideaa siitä, miten huvipuistoa ja sen ympärillä olevia palveluita kehitetään. Viimeisimpänä Tykkimäelle aukesi sisäliikuntahalli Activepark.

– Ihmisvirta jakaantuu yhä enemmän. Monelle huvipuiston yhä edelleen se ykköskohde. Jos on kurjempi keli niin ihmisiä on enemmän vesi- ja liikuntapuistoissa, sanoo Pasanen,

Tykkimäellä käy vierailijoita valtakunnallisesti. Venäläisten turistien määrä on kasvussa. Pääasiassa turisteja Kouvolaan saapuu ympäri Suomen.

Huvipuistossa käynti kuuluu lapsiperheen kesään

Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälän mukaan myös sääennusteet vaikuttavat huvipuistoihin. Ihmiset katsovat sääennusteita ja jättävät tulematta, jos sää ei suosi huvipuistossa vietettävää aikaa.

– Säät vaikuttavat, mutta myös sääennusteet. Ihmiset katsovat ennen huvipuistoon tuloa säätä ja päättävät sitten lähtevätkö vai ei. Huvipuistossa käynti kuuluu lapsiperheen kesään.

Särkänniemeen aiotaan lähivuosina rakentaa myös kylpylähotellikokonaisuus. Seppälän mukaan huvipuistoihin kehitetään uusia elämyskohteita, jotta ihmiset viihtyisivät niissä useamman päivän.

– Huvipuistossa tulee olla erityyppisiä kohteita. Yksittäisille päiville sää on riski, kokonaisuudelle ei kuitenkaan, toteaa Seppälä.

Linnanmäellä asia nähdään toisin. Kylmä sää ei ole pilannut kesää tai pakottanut palveluja sisälle. Toimitusjohtaja Pia Adlivankinin mukaan sadeilma on pukeutumiskysymys. Osa Linnanmäen huvipuiston laitteista on katettu.

– Nuoret käyvät paljon huvipuiston laitteissa ja heitä sade ei haittaa. Uskon, että huvipuistolle on paikkansa, vaikka kaikki laitteet eivät olisikaan katettuja. Linnanmäellä ei kuitenkaan olla masentuneita säästä, vaan uskomme, että kaikki menee hyvin.