Sinilevä riesana jo kymmenillä järvillä – merelläkin tyyni sää toi leväkukintoja pintaan

Erittäin runsaasti levää on Pyykösjärvellä Oulussa. Lappeenrannan Haapajärvellä levä on ollut kiusana jo kuusi viikkoa.

levät
Sinilevää Rauhaniemen uimarannalla Tampereella
Rauhaniemen uimarannalla Tampereella oli jo viime viikolla runsaasti sinilevää.Antti Palomaa / Yle

Sinilevä on lisääntynyt järvillä kuluneen viikon aikana.

– Sinilevää on järvillä hieman tavallista enemmän ajankohtaan nähden, limnologi Sari Mitikka Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Sinilevää on tällä hetkellä runsaasti 11 havaintopaikalla sekä hieman 24 havaintopaikalla. Oulun Pyykösjärvellä levää on edelleen erittäin runsaasti. Lappeenrannan Haapajärvellä kukinta on puolestaan jatkunut jo kuusi viikkoa.

Järvivedet ovat lämmenneet viime viikkoon verrattuna jonkin verran, mikä edistää sinilevän kasvua.

– Jos on tyyntä ja lämmintä, järven lämpötila voi nousta asteen tai kaksi parissa päivässäkin, Sari Mitikka sanoo.

Suomenlahdellakin ensimmäiset sinileväkukinnat

Viime viikonloppuna tyyni sää toi myös läntisellä Suomenlahdella sinileväkukintoja pintaan, ja alkuviikosta levää oli Suomenlahdella laajoilla alueilla. Viime päivinä pintakukintoja ei ole havaittu, mutta tyynellä säällä sinileväkukintoja voi syntyä merelle nopeasti uudelleen.

Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippusina. Kun levää on erittäin paljon, se muodostaa maalilta tai hernekeitolta näyttävää leväpuuroa.

Jos vedessä on sinilevää, sitä ei saa juoda eikä käyttää pesu- tai löylyvetenä eikä syötävien kasvien kasteluun. Myös uimista kannattaa rajoittaa, jos levää on näkyvissä. Sinilevää sisältävä vesi voi aiheuttaa ihon punoitusta ja kutinaa, silmä- ja nenäoireita, oksentelua ja ripulia.

Levätilannetta voi seurata Järvi-meriwiki (siirryt toiseen palveluun) -verkkopalvelussa. Sinne myös kansalaiset voivat tallentaa omia levähavaintojaan.