Pörssiyhtiöiltä odotetaan merkittäviä tulosparannuksia – työpaikkoja voi syntyä lisää

Suomalaiset pörssiyhtiöt kertovat lähipäivinä vuoden ensimmäisen puoliskon tuloksistaan.

talous
Kauppakeskus Ison Omenassa on paljon pieniä liikkeitä.
Kauppakeskuksia omistava Citycon kertoi torstaina parantaneensa tulostaan. Yhtiön saamat vuokratuotot lisääntyivät, kun Espoon Iso Omena -kauppakeskuksen laajennus valmistui huhtikuussa.Henrietta Hassinen / Yle

On kolme syytä, miksi osaketutkijat ja pörssianalyytikot odottavat yritysten alkuvuoden tammikuusta kesäkuuhun sujuneen selvästi aiempaa paremmin.

Ensinnäkin, bisneksen toimintaympäristö on suotuisa, kun maailman ja Euroopan talous kasvaa. Suomalaisen vientiteollisuuden markkinat vetävät, kun kysyntä tärkeimmillä vientimarkkinoilla on lisääntynyt.

Raaka-aineiden hinta on halventunut, mikä helpottaa valmistavan teollisuuden asemaa.

Ei vielä ihan ennätyksellisestä puhuta, mutta puhutaan erittäin hyvästä tuloskaudesta.

Pääanalyytikko Sauli Vilén, Inderes

Moni talouden mittari osoittaa ylöspäin. Tilastokeskus julkisti juuri torstaina useita tilastoja, joiden mukaan Suomen taloudella menee nyt lujaa:

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Toiseksi, sekä teollisuuden että kuluttajien luottamus talouteen on vahvistunut.

– Kotimarkkinayritykset eivät ensimmäisellä neljänneksellä tehneet ihan niin hyvää tulosta kuin olisi kuluttajien luottamuksen perusteella odottanut. Nyt niiden pitäisi pystyä parempaan, analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén sanoo.

Nordea kiinnitti tämän viikon viikkokatsauksessaan huomiota siihen, että myönteisiä tulosvaroituksia on tullut tänä vuonna enemmän kuin kielteisiä – joukossa monta kotimarkkinayritystä.

Torstaina näkymiensä kohentumisesta kertoi rakennusyhtiö YIT. Myös muun muassa Kotipizza, Lehto Group, Taaleri ja Keskisuomalainen ovat arvioineet talousnäkymänsä aiempaa paremmiksi.

Moni kotimarkkinayritys kamppailee kuitenkin rakennemuutoksen kourissa. Esimerkiksi mainonnassa tapahtuu muutoksia. Mediayhtiöt taistelevat mainoseuroista ulkomaalaisten kilpailijoiden, lähinnä Googlen ja Facebookin kanssa. Verkkokaupan kehittyminen taas mullistaa vähittäiskauppaa.

Kolmanneksi, suomalaiset pörssiyhtiöt ovat tehneet säästöjä ja tehostaneet toimintaansa viime vuosina. Tulosparannus tulee tällä kertaa siis ennen kaikkea liikevaihdon kasvun, eikä enää vyönkiristysten kautta.

– On kaikki edellytykset sille, että pörssiyritykset pystyvät parantamaan tulostaan, kun vertailukohtana on viime vuoden alkupuoli, OP:n osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen sanoo.

Kotimaisilta pörssiyhtiöiltä odotetaan keskimäärin kymmenen prosentin tulosparannusta vuonna 2018 tähän vuoteen verrattuna.

Osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen, OP

– Liikevaihdot kasvavat, ja se kasvu valuu tehokkaasti myös alimmalle riville eli tuloksiin, Inderesin Vilén arvioi.

Investoinnit tuovat työpaikkoja

Analyytikkojen mielestä on todennäköistä, että yritykset lisäävät investointejaan hyvien tulostensa seurauksena. Se tarkoittaisi myös lisää työpaikkoja.

– Sellaista on ilmassa. Toki se riippuu [investointien käynnistäminen] siitä, toteutuuko talouskasvu tänä ja ensi vuonna ennustusten mukaisena, Parkkinen arvioi.

Tulevaisuuden ja yritysten investointihalukkuuden kannalta on tärkeää, että tulosparannus tulee liikevaihdon kasvun eikä säästämisen kautta.

– Yhtiöt siirtyvät entistä enemmän hyökkäysasetelmiin, ja alkavat investoida, minkä pitäisi myös heijastua työpaikkoihin, Vilén sanoo.

Yritysten hyvä kunto näkyy pörssikursseissa

Suomalaiset yritykset ovat investoineet viime vuosina vain hyvin vähän. Parkkisen mukaan ne saattavat nyt alkaa panna rahaa paitsi koneisiin, laitteisiin ja prosesseihin, myös kasvuun.

Yritysten pörssikurssit ovat korkeammalla kuin kertaakaan viiteen vuoteen. Korkeat pörssiarvostukset kertovat, että sijoittajat pitävät suomalaisia yrityksiä hyväkuntoisina.

Jos yritykset pettävät sijoittajien odotukset ja kertovatkin ennakoitua huonommmista tuloksista, se laskee pörssikursseja.

– Osakemarkkinat ottavat aina etunojaa, ja nyt se markkina on ottanut etunojaa niin, että kotimaisten ja eurooppalaisten pörssiyhtiöiden tulokset vuonna 2017 paranevat vuodesta 2016. Esimerkiksi kotimaisilta pörssiyhtiöiltä odotetaan keskimäärin kymmenen prosentin tulosparannusta vuonna 2018, kun vertailukautena on tämä vuosi, Parkkinen sanoo.