Gazan viimeinenkin voimala suljettiin – kaksi miljoonaa ihmistä lähes vailla sähköä

YK syyttää sähköpulasta palestiinalaisten keskenään kiisteleviä ryhmittymiä.

Gazan kaista
Palestiinalaislapset lukivat kirjoja sähkökatkon aikana Gazan kaupungissa 13. kesäkuuta.
Palestiinalaislapset lukivat kirjoja sähkökatkon aikana Gazan kaupungissa 13. kesäkuuta.Thomas Coex / AFP

Gazan kaistale on jäänyt lähes kokonaan vaille sähkövirtaa, kun sen ainoa toiminnassa ollut diesel-voimala suljettiin eilen keskiviikkona. Voimala ei voinut jatkaa toimintaansa, koska sen käyttämä polttoaine on loppunut.

Voimalalle ei ole kyetty ostamaan polttoainetta palestiinalaishallinnon sisäisen kiistan takia. Gazaa hallitseva ääri-islamilainen Hamas-liike on huhtikuusta lähtien ollut riidoissa Länsirannalla toimivan palestiinalaishallinnon kanssa. Mahmoud Abbasin johtama hallinto on supistanut Gazan sähköntuotannolle myönnettävää määrärahaa.

Lähi-idän asiantuntijat uskovat, että Abbasin päätöksen on taustalla on halu painostaa Hamasia.

Gaza tarvitsisi normaalioloissa sähköä päivittäin 450 megawattituntia, mutta kesäkuusta lähtien sitä on saatu vain 150 megawattituntia. Asukkaat ovat saaneet sähköä vain pari tuntia päivässä.

Israelista on saatu noin 30 prosenttia Gazan sähköntarpeesta eli 125 MGh. Israel kuitenkin supisti sähkönvientiä lähes puolella sen jälkeen, kun Abbas kiristi rahahanoja.

Gazan tilannetta synkentää jo aiemmin tapahtunut aurinkovoimalan alasajo. Gazassa on aurinkovoimala, joka on tuottanut 60 megawattituntia päivässä, mutta voimala on suljettu huoltovaikeuksien vuoksi.

Egypti lähetti kaksi viikkoa sitten Gazaan neljä miljoonaa litraa diesel-polttoainetta, joka on nyt loppunut. Egyptistä tulevat sähköjohdot ovat vaurioituneet sodissa.

YK hyvin huolissaan

YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Robert Piper varoitti jo viime kuussa, että sähköpula voi johtaa katastrofaalisiin seuraamuksiin, sillä Gazan infrastruktuuri on jo muutenkin hyvin huono.

Sähköpula romahduttaa terveys-, vesihuolto- ja sanitaatiopalvelut. Gazassa on yli kaksi miljoonaa asukasta ahtautuneina hyvin pienelle maa-alalle.

– Gazan asukkaiden ei pitäisi joutua olemaan palestiinalaisten sisäisen kiistelyn panttivankeja, Piper totesi al-Jazeera-uutiskanavan (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Monet israelilaiset ja kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat vedonneet Israelin hallitukseen, että se auttaisi. Järjestöjen mukaan Israelin korkein oikeus on aiemmin ottanut kannan, jonka mukaan Israelin vuosia jatkunut Gazan kontrollointi on johtanut tilanteeseen, jossa Gaza on käytännössä riippuvainen Israelista tuotavasta energiasta, ja siksi Israelin olisi huolehdittava Gazan perustarpeista.