Murhia, pimeää viinaa ja tappelutantereita – Lahti käänsi rouhean Chicago-menneisyytensä valtiksi

Lahdessa 1960-luvun bussi kiertää epätavallisia turistinähtävyyksiä Mato Valtonen oppaanaan. Yksi nähtävyyksistä on kerrostalo, johon vankikarkuri Ilpo Larha linnoittautui 90-luvulla.

Lahti
1060-lukulainen bussi
Meeri Niinistö / Yle

– Tervetuloa Chicago-kierrokselle. Tässä tutustutaan Lahden lähihistoriaan aika kapealla sektorilla, sanoo Mato Valtonen vanhan, Saksassa vuonna 1960 rakennetun linja-auton etupenkiltä.

Kierroksella käydään läpi Lahden historiaa, mutta nyt ei puhuta kaupunkikuvasta tai anneta museovinkkejä. Sleepy Sleepers -yhtyeen keulakuvana muistettu Mato Valtonen johtaa lahtelaisturistit murhien, pimeän viinan ja tappelutantereiden äärelle.

– Tässä Urheilukeskuksen tuntumassa on vanhat junanraiteet. Helsinkiläiset tulivat kisoja katsomaan ja me mentiin antamaan niille turpaan.

Bussi kääntyy kohti Liipolaa. Lahden Monacoa, sillä Liipolassa kukaan ei käy töissä tai maksa veroja, kertoo Valtonen ja saa yleisön nauramaan.

Opas Valtonen pääsee vauhtiin. Tuosta vieritettiin traktorinrengas seinästä läpi. Tuon kerrostalon huoneistoon raahattiin hevonen sisään. Tässä talossa säilöttiin bensiiniä kylpyammeessa.

Sitten sininen bussi pysähtyy. Mato Valtonen johdattaa turistit kaljalle Liipolan Villiin Ruusuun. Kuppilaan, josta legendan mukaan saa aina seuraa.

Bussikierrokselta
Meeri Niinistö / Yle

Chicago-luurangot kaapista ulos

– Sehän sopii kuin nyrkki silmään, sanoo Lahti-seuran puheenjohtaja Sauli Hirvonen, kun häneltä kysytään, miten Chicago-maine sopii Lahden markkinointiin.

Onhan Lahti junttikaupunki. Tehdään asioita, eikä istuta kahviloissa suunnittelemassa asioita.

Sauli Hirvonen

– Lahella on rouhea menneisyys, eikä sitä tarvitse piilotella, mutta ei sitä tarvitse liioitellakaan. Chicago-kierros on hauska idea ja toteuttamisen arvoinen. Toivottavasti tämä jatkuu tulevillekin sukupolville.

Lahtiblogi on jo vuosia levittänyt maailmalle toisenlaista Lahti-kuvaa. Antti Sepponen, yksi Lahtiblogin perustajista, pitää Chicagolla mehustelua tervetulleena vaihteluna.

Torvesta järjestettiin kuulopuheiden mukaan aikoinaan opastettuja kierroksia. Ne taisivat suuntautua vain silloisiin lähiöpubeihin, kirjoittaa Sepponen.

Kirsi Jokela ja Anne Lahtinen kasvoivat 70-luvun lähiössä Liipolassa. Kierros herätti monia muistoja.

– Aina oltiin ulkona ja pelattiin isolla porukalla. Ei meitä ole täällä pelottanut, sanoo Kirsi Jokela.

– Aikanaan huomasin, että Chicago oli varsinkin päättäjille negatiivinen asia. Mutta nehän täytyy kääntää voitoksi, ottaa ilo irti ja yhtäkkiä kaikki onkin kivaa, sanoo Mato Valtonen.

Lahti-seuran Sauli Hirvonen
Sauli Hirvonen pitää Chicago-maineella ratsastamista hauskana ideana. Meeri Niinistö / Yle

Vastakohtien kaupunki

Alunperin nimitys Suomen Chicagosta syntyi, kun lehdistössä verrattiin Lahtea Chicagoon teurastamojen määrän takia. 1910-luvulla Lahdessa oli kymmenkunta teurastamoa. Myös Chicago tunnettiin monista teurastamoistaan. Muun muassa Lahti-Seuran Sauli Hirvonen kirjoittaa Chicagon ja Lahden yhteneväisyyksistä blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

1970-luvulla nimitystä alettiin käyttämään uudestaan, toisessa merkityksessä. Rikostilastoissa Lahti nousi kolmen kärkeen.

– Keskittymiä oli muuallakin, mutta oli tämä vilkas kaupunki, sanoo Mato Valtonen.

Lahden kaupunki kuitenkin irtisanoutuu Chicago-maineesta. Kaupungin viestintäpäällikkö Heini Moision mukaan myytti on hauska, mutta hän haluaa kuitenkin korostaa, että kiertoajelut ovat matka yhden sukupolven muistoihin.

Moisio käyttää kaupungista sanaa "rouhea". Lahdessa on paljon vastakohtia, ja otettu riskejä: Lahdesta on tullut käsite.

– Lahdessa tartutaan uuteen. Esimerkiksi keskustassa näkyvät kaikki rakennustyylit. Musiikin puolella meillä on hiphoppia ja yksi Euroopan hienoimmista Sinfonia orkestereista.

Mato Valtonen ja Riku Routo
Kierroksen oppaina toimivat 1970-luvulla nuoruuttaan eläneet Mato Valtonen ja Riku RoutoMeeri Niinistö / Yle

"Se rosoisuus, mitä aikanaan oli, saa kadotakin"

Lahdesta on tullut kaunis kaupunki ja täällä on kivaa tekemisen meininkiä, kehaisee edelleen lahtelaiseksi mielletty, helsinkiläistynyt muusikko Mato Valtonen.

Ettei kaupungista olisi tullut liian kiva rokkarille?

– Se rosoisuus, mitä aikanaan oli, saa kadotakin. Luulin 16-vuotiaana, että tällaista elämä on, mutta ei kukaan kaipaa tinnerin haistelijoita ja joutosakkia, joka vaan tekee pahaa.

Lahti-seuran puheenjohtaja tuumaa, että Lahti koetaan ulkopuolelta keskinkertaiseksi, nihkeäksi kaupungiksi.

– Onhan Lahti junttikaupunki, mutta se on hyvä asia. Tehdään asioita, eikä istuta kahviloissa suunnittelemassa asioita.

Ilpo Larha linnoittautui tähän kerrostaloon
Bussi kiertää Metsäpellossa, missä vankikarkuri Ilpo Larha linnoittautui kerrostaloasuntoon.Meeri Niinistö / Yle

1960-luvun bussissa ikkunat huurustuvat, ilmastointia ei tietenkään ole.

Vielä pysähdytään Metsäpellossa. Vuonna 1994 Lahdessa koettiin Suomen historian yksi suurimmista poliisipiirityksistä, kun vankikarkuri Ilpo Larha linnoittautui kerrostaloasuntoon.

Sitten bussi kurvaa takaisin Moottoripyörämuseon pihaan. Lahtelaiset astuvat ulos bussista, kehaisevat kierrosta ja jatkavat kesälomiaan.

Kierros ei ainakaan jättänyt traumoja lahtelaisnaisiin.

– Mä en koskaan muuta täältä pois. Juntti mikä juntti, sanoo kierroksen jälkeen Kirsi Jokela.

Mato Valtonen huuruisessa bussissa
Meeri Niinistö / Yle