Nemtsovin murhan pääsyytetty tuomittiin 20 vuoden vankeuteen – Muillekin syytetyille tuomiot

Kaikkiaan tuomittiin viisi miestä. Oikeuden mukaan heille oli luvattu oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhaamisesta noin 220 000 euron palkkio.

Boris Nemtsov
Vasemmalta Tamerlav Eskerhanov, Shadid Gubashev ja Anzor Gubashev ja oikealla Zaur Dadajev.
Vasemmalta Tamerlav Eskerhanov, Shadid Gubashev ja Anzor Gubashev sekä oikealla Zaur Dadajev 27. kesäkuuta Moskovassa.Kirill Kudryavtsev / AFP

Venäläisen oppositiojohtajan Boris Nemtsovin murhasta on jaettu vankeustuomioita Moskovassa. Nemtsov murhattiin talvella 2015.

Tuomittuja miehiä on viisi. Päätekijä Zaur Dadajev tuomittiin murhasta 20 vuoden vankeuteen tarkoin vartioidussa vankilassa.

Neljä muuta miestä eli Shadid ja Anzor Gubashev, Temirlan Eskerkhanov ja Khamzat Bakhajev tuomittiin 11:stä 19:ään vuoden mittaisiin tuomioihin. Heistä Shadid Gubashev sai 16 vuoden tuomion rangaistussiirtolassa avunannosta murhaan.

Dadajev oli toiminut aiemmin Tšetšenian johtajan Ramzan Kadyrovin turvallisuusjoukoissa. Kaikki tuomitut ovat kotoisin Tšetšeniasta.

Oikeuden mukaan miehille oli luvattu murhasta 15 miljoonan ruplan eli noin 220 000 euron palkkio.

Nemtsovin perheen ja tukijoiden mukaan murhaan liittyvää Kadyrovin lähintä piiriä ei ole kuitenkaan tutkittu.

– (Murhan) järjestäjät ja ideoijat eivät olleet vastaajien penkillä, Nemtsovin tytärtä edustava lakimies Vadim Prohorov sanoi toimittajille.

Tunnettu oppositiojohtaja Nemtsov ammuttiin helmikuussa 2015, kun hän oli ylittämässä siltaa aivan Kremlin tuntumassa Moskovassa.

Syyttäjä Maria Semenenko vaati miehille rangaistuksia lähtien 21 vuoden ehdottomasta vankeudesta elinkautiseen.

Puolustusasianajaja taas pyysi valamiesten korvaamista uusilla. Tähän tuomari ei kuitenkaan suostunut.

Nainen pitelee kylttiä johon piirretty Boris Nemtsov kuva.
Oppositiojohtajan Boris Nemtsov oli entinen varapääministeri ja presidentti Vladimir Putinin äänekäs arvostelija. Anatoly Maltsev / EPA

Lähteet: TASS, Reuters, AFP

Korjattu 13.7. klo 12.20: Nemtsov murhattiin talvella, ei keväällä.