Hyppää sisältöön

Jari Korkki: Porin Matin pitkä kiri

Keskustan ehdokkaaksi yli vuosi sitten ryhtynyt Matti Vanhanen yrittää patistaa istuvan presidentin kilpasille vaikka väkisin, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Jari Korkki. Kuva: Lassi Seppälä / Yle

Keskustan Matti Vanhanen ilmoitti alkuviikosta kutsuvansa muut presidenttiehdokkaat yhteiseen julkiseen keskusteluun kuukauden kuluttua Saloon.

Porin SuomiAreenalla Vanhanen täsmensi vielä erikseen, että paneelin paikkakunta valikoitui juuri siksi, että myös Salosta kotoisin olevan Sauli Niinistön olisi helppo saapua paikalle.

**Menettely **on lievästi erikoinen, joskin tietysti ymmärrettävä, onhan Vanhanen jo pitkään viuhtonut yksistään ympäri Suomea keskustan kyläpäälliköiden järjestämissä "vaalistarteissa".

Oltuaan ehdokkaana yli vuoden.

Yleensä kuitenkin vaalipaneelien järjestäjiä on ollut kampanjaorganisaatioiden kimpussa riesaksi asti, ei niitä ole ehdokkaiden itsensä ollut tapana polkaista pystyyn.

**Porissakin **sarjoja näytti olevan kolme. Oli tämä nimettyjen ehdokkaiden sarja, jossa Vanhanenkin esiintyi. Sitten oli ehdokkuutta tavoittelevien SDP:n ehdokasehdokkaiden sarja. Ja lisäksi tietysti istuva presidentti.

Jota Tarja Halonenkin näkyi kovasti patistelevan radalle, joskin ilman aikarajoja.

Vielä vuonna 2005 Halonen oli tietysti sitä mieltä, että kampanjan sopisi olla varsin lyhyt.

Sopivaa päivämäärää katsellaan tiettävästi lokakuun viimeiseltä viikolta.

**Viisi tuhatta **ihmistä Porin torille kerännyt Sauli Niinistö ei malttanut olla napauttamatta, että vielä 2005 myös pääministeri – muuan Matti Vanhanen – oli lyhyttavaramiehiä. Torikansalle Niinistö kertoi kuitenkin uutisena, että hän pyrkii osallistumaan Elinkeinoelämän valtuuskunnan vaalikeskusteluun lokakuussa.

Sopivaa päivämäärää katsellaan tiettävästi lokakuun viimeiseltä viikolta.

Salossa Niinistöä ei siis nähdä, ainakaan Vanhasen paneelissa. Ja onhan siinä semmoinenkin mutta, että sitä ennen Niinistö pitäisi saada jotenkin hoideltua virallisesti ehdolle.

Kannattajakorttien kerääjillä tuskin on mitään kiirettä ilmoitella 20 000 allekirjoituksen täyttymisestä niin kauan kuin Suomen kesässä riittää yleisötapahtumia.

**Lasse Viren **voitti useammankin 10 000 metrin juoksun kuuluisalla 600 metrin pitkällä kirillään, mutta vielä ei ole näyttöä siitä, että sama toimisi presidentinvaaleissa.

Se Porin Matti sinänsä on kyllä klassinen tulisija, jonka kehutaan lämpiävän pitkään.

**Ja sitten **on tietysti ihan omana lukunaan Paavo Väyrynen, jolla kaiken järjen mukaan ei pitäisi tällä kertaa olla mitään tekoa presidentinvaalien kanssa, mutta kovasti tuntuu kutkuttavan.

Kultaranta-keskustelujen jälkeen Väyrynen veti tukensa pois Niinistöltä ja kertoi muutama päivä myöhemmin sittenkin pohtivansa ehdokkuuttaan kesän aikana.

Kansalaisliikkeen kautta, kuinkas muutenkaan.

Kahdentoista vuoden jälkeenkin Väyrynen olisi vasta nuorekas ysikymppinen.

Ja nyt lauantaina Väyrynen lupaa taas mediakutsussaan "uutta kerrottavaa presidentinvaaleihin liittyen".

**Mitään kiirettähän **Väyrysellä ei sinänsä ole, vaikka aloittaisi virassaan vasta Niinistön toisen kauden jälkeen. Kahdentoista vuoden jälkeenkin Väyrynen olisi lopettaessaan vasta nuorekas ysikymppinen.

Isä-Eemelikin hommasi perunanistutuskoneelleen patentin vasta kymmenen vuotta vanhempana.

Jari Korkki
kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja