Suofutiksessa kuulutetaan kumisia naisia ja menetettyä neitsyyttä – mutta kenen kihlasormus katosi 13 vuotta sitten?

Suopotkupallon MM-turnauksen löytötavaroista yli puolet jää noutamatta joka vuosi. Tämän kesän pelit alkoivat perjantaina.

suopotkupallo
Sormus.
Tämä sormus jäi Hyrynsalmen S-marketin vessaan vuonna 2004.S-market Hyrynsalmi

Hyrynsalmen S-marketin takahuoneessa on erityinen muisto aivan kaupan ensimmäisiltä vuosilta 2000-luvun alusta. Ilmoitustaululla roikkuu kultainen sormus kaiverruksineen, joiden perusteella sormusta on käytetty kihlaukseen tai jopa vihkimiseen.

Miehen sormeen mahtuva sormus löytyi vuoden 2004 suojalkapallon jälkimainingeissa S-marketin vessasta siivouksen yhteydessä. Löytösormus nostettiin henkilökunnan ilmoitustaululle ja siihen se jäi.

Heinäkuussa 2017 S-marketin henkilökunta päätti laittaa sormuksesta ilmoituksen kaupan omalle Facebook-sivulle. Vajaassa viikossa sormuspäivitys (siirryt toiseen palveluun) on kerännyt yli 300 jakoa. Omistajaa ei kuitenkaan vielä ole löytynyt.

– Pari kyselyä on tullut nyt Facebookiin laittamisen jälkeen, mutta sitä ennen ei ole kukaan kysellyt. Ajattelimme, että jos vaikka samat henkilöt tulisivat pelaamaan suolle jalkapalloa, niin omistaja löytyisi, kertoo Hyrynsalmen S-marketin kassavastaava Satu Kinnunen.

Ainahan sitä toivoisi, että tämä tarina saisi onnellisen lopun.

Satu Kinnunen

Tarinaa sormuksen häviämisen takana ei ole sen kummemmin kaupassa pohdittu.

– Joku arveli, että lusikatkin ovat jo saattaneet mennä jakoon. Mistäpä sitä koskaan tietää. Porukkaa tulee tänne niin paljon ympäri Suomea, että se voi olla mistä vaan. Ainahan sitä toivoisi, että tämä tarina saisi onnellisen lopun, Kinnunen toteaa.

Marketissa vuosikausia ollut löytösormus ei suinkaan ole ainoa suopotkupallon MM-kisoissa kadotettu sormus.

– Jotkut ovat kyselleet hävittämiensä sormuksien perään, mutta tuntomerkit eivät ole passanneet, Kinnunen sanoo.

Etsintäkuulutuksia kuminaisesta ja kadonneesta motivaatiosta

Hyrynsalmella kisaavat suopotkupalloilijat jättävät kasoittain löytötavaroita jälkeensä. Omistajaa vailla oleva sormus on mahdollisesti arvokkain tiedossa oleva suopotkupallon löytötavara, sillä löydöt eivät ole yleensä kovin erikoisia.

– Sukkia, kenkiä, juomapulloja ja vaatteita, luettelee tapahtuman projektikoordinaattori Eeva-Liisa Kemppainen.

Tapahtuman järjestämisessä alueen siisteydestä pidetään huolta erillisen partion voimin. Kun pelit loppuvat, alue siivotaan kokonaisuudessaan.

Löytynyt omaisuus kulkee yleensä kuuluttamon kautta ennen päätymistään tapahtuma-alueen löytötavaratoimistoon. Kuuluttajien pöydällä käy paljon tavanomaisia esineitä ja he myös kuuluttavat katoamisilmoituksia. Kuuluttaja Matti Schadren muistaa erityisesti yhden löytötavaratapauksen vuosien takaa.

– Pumpattava kuminainen oli kerran kadoksissa ja se löytyikin, Schadren naurahtaa.

Suolle jäänyttä neitsyyttäkin on kuuluteltu kadonneeksi.

Matias Myllymäki

Kuuluttajat tiedottavat kuitenkin useammin kadonneista henkilöistä ja aineettomien asioiden katoamistapauksista.

– Kadonnutta motivaatiota kuulutellaan ja kaikkea muuta vähän epämääräisempää. Suolle jäänyttä neitsyyttäkin on kuuluteltu kadonneeksi, jatkaa Schadrenin kuuluttajapari Matias Myllymäki.

– Myös suopotkupalloheilaa ja punapäistä naista on vuosien varrella etsitty, Schadren täydentää.

Myllymäki kertoo, että erikoisetkin kuulutuspyynnöt päätyvät kovaäänisiin asti.

– Ollaan kuuluttajakollegan kanssa pohdittu, että yleisöä varten täällä ollaan. Vaikka vettä sataa, tai jopa räntääkin joskus, meidän on pidettävä pelaajien fiilistä yllä. Lähdemme siitä, että kaikki saavat toiveensa kuuluviin.

Kadonneiden kenkien 2017

Kaikkia kadonneita kenkiä ei sentään lähdetä kuuluttamaan vaan kuuluttamokopin viereiselle seinälle on perinteisesti hakattu vuosiluku kadonneista kengistä. Talkoohengessä nakuteltuja kenkiä tullaan usein myös repimään seinästä varapariksi suolla kadonneiden kenkien tilalle.

– Nämä kengät vaihtavat omistajaa ja seuraavana vuonna naulataan taas uudet kengät tilalle, Myllymäki kertoo.

Yleisimmät suosta löytyvät kenkämallit ovat jalkapallokenkiä ja lenkkareita. Suon imuvoima saattaa yllättää.

– Ensimmäistä kertaa tulevat eivät tiedä kaikkia niksejä. Kokeneet pelaajat osaavat jo teipata ilmastointiteipillä kenkänsä jalkoihin kiinni, mutta amatöörit jättävät teippaamatta, ja kengät jäävät sitten suohon.

Jalat uppoavat suohon Suofutiksen MM-kisoissa.
Kengät jäävät helposti suohon.Kaisu Jansson / Yle

Samoilla linjoilla jatkaa tapahtuman turnauspalvelun ylläpitäjä Päivi Kemppainen.

– Yleensä viimeisten pelien aikaan ihmiset luovuttavat ja ajattelevat, että "ihan sama, pelataan ilman". Ihmiset saattavat jopa haudata kenkiään suohon.

Yli puolet löytötavaroista jää noutamatta.

– Pääasiassa kaikki menee roskiin, ellei sitten ole jotakin tosi arvokasta. Pahvilaatikollisen verran kertyy säilytettävää löytötavaraa vuodessa. Juomapullojen tai reppujen perään ei kysellä, Kemppainen jatkaa.

Kengistä ei pidetä katoamistilastoja ja kadonneiden kenkien lukumäärää voi vain arvailla.

– Eivät ihmiset varmaan tiedä itsekään, paljonko ovat hukanneet kenkiä suohon, Myllymäki kiteyttää.

Pelikentän catering

Mysteerisormuksen löytö- ja säilytyspaikka Hyrynsalmen S-market on Vuorisuon pelihetteikköä lähin juoman ja ravinnon hakupaikka. Kauppa elää muun ajan vuodesta suhteellista hiljaiseloa verrattuna MM-turnausviikkoon, jolloin vilinää riittää.

– Olemme jo viime viikolla ajaneet raportteja ja koettaneet edellisten vuosien menekistä päätellä, paljonko mitäkin pitää tilata enemmän normaaliin verrattuna, kertoo Hyrynsalmen S-marketin kassavastaava Satu Kinnunen.

Suopotkupallon MM-kisat Hyrynsalmella.
Suopotkupalloa pelataan taas Hyrynsalmella.Kimmo Hiltunen / Yle

Tunnelma suolla on hilpeä ja osalla joskus jopa humalainen. Tunnistaako suojalkapalloporukan siis pelkästään jo ostoskärryn sisällöstä?

– Ihan menee kaikkea laidasta laitaan, että ei se ole pelkästään kalja mitä suolle menee. Palloiluporukat tunnistaa tietenkin varustuksesta, mutta myös tunnelmasta. Tänäänkin torstaina tässä jo pyöri naisjoukkueita kaupassa ja se tuo tietenkin vilskettä melko paljonkin.

Suopotkupallon 18. MM-kisat käydään 14.–15. heinäkuuta.