Hyppää sisältöön

Raskaana ei kannata juoda sokerilimuja – voi vaikuttaa lapsen tulevaan painoon

Sokerijuomien nauttimista on hyvä rajoittaa erityisesti raskauden keskivaiheessa.

Tutkimuksen mukaan äidin raskaana ollessaan juomat sokeripitoiset juomat kasvattavat lapsen ylipainoriskiä. Kuva: AOP

Mitä enemmän odottava äiti nauttii sokeripitoisia juomia raskauden keskivaiheella, sitä enemmän painavat hänen lapsensa ala-asteikäisinä, esitetään tuoreessa tutkimuksessa.

Pediatrics-lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan noin 8-vuotiaan tytöt ja pojat painoivat keskimäärin 250 grammaa muita enemmän jokaista äidin raskauden aikana nauttimaa päivittäistä lisäannosta kohden.

Tutkimukseen osallistui runsaat tuhat äiti–lapsi-paria. Äidit kirjasivat kaavakkeelle raskautensa ensimmäisellä ja toisella kolmanneksella nauttimansa juomat: limonadit, erilaiset tuoremehut, kalorittomat limonadit ja veden. Sokerilla makeutetuiksi juomiksi laskettiin limonadit ja hedelmäjuomat.

Yksi annos taas vastasi tölkkiä, pulloa tai lasillista.

Lasten saavutettua kouluiän tutkijat mittasivat heiltä painoindeksin ja rasvaprosentin. Lapsista joka neljäs osoittautui ylipainoiseksi tai lihavaksi.

Useimmiten tähän ryhmään päätyi, jos lapsen äiti joi kaksi tai useampia annoksia sokerijuomia raskauden toisella kolmanneksella. Lasten omat juomatavat eivät tutkijoiden mukaan vaikuttanut tulokseen.

Tutkimus on osa laajempaa hanketta, jossa selvitetään raskaana olevien äitien ruokavalion vaikutusta lasten terveyteen.

– Tiedämme, että äitien raskausaikanen ruokavalio voi vaikuttaa heidän lastensa terveyteen ja myöhempään lihavuuteen, sanoo Sheryl Rafas-Shiman Harvardin yliopistosta. Sokerijuomia päätettiin tutkia siksikin, että niiden tiedetään kerryttävän lisäkiloja kaikenikäisille.

Tutkimuksen mukaan suoraan ei voida sanoa, että äidin juomatavat aiheuttivat lasten lihavuutta, sanoo kanadalaistutkija Meghan Azad, joka ei osallistunut tähän tutkimushankkeeseen. Tämän ja muiden tutkimusten perusteella näyttäisi näyttäisi hänen mukaansa kuitenkin siltä, että sokerijuomien nauttimisen rajoittaminen raskauden aikana on hyvä ajatus

Ainakaan niiden välttämisestä ei ole haittaa, ja siitä saattaa olla hyötyäkin, sanoo ScienceNewsin (siirryt toiseen palveluun) haastattelema Azad. Azadin neuvo on juoda vettä limujen sijaan.

Suomalaisasiantuntija: Isänkin ravinnolla ehkä merkitystä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ravitsemustutkijan Heli Kuusipalon mukaan varhaisen vaiheen ravitsemuksesta ja sen merkityksestä on tehty viime aikoina useita kiinnostavia tutkimuksia, joista tämä on esimerkki. Varhaisella vaiheella hän tarkoittaa odotus- ja imetysaikaa.

Kuusipalon mukaan aineenvaihdunnalliset tekijät kehittyvät raskauden eri vaiheissa. Tämä tutkimus antaisi viitteitä, että raskauden keskivaiheilla juuri sokerinsaanti olisi ratkaiseva tekijä.

Kuusipalo pitää hyvänä tutkimuksen varausta, että lapsen ylipainoon vaikuttavat monet muutkin seikat äidin limujen juomien lisäksi. Äiti voi antaa omilla juomatottumuksillaan käyttäytymismallin lapselle. Ylenmääräinen sokeristen juomien nauttiminen vie myös näläntunnetta, jolloin se tulee korvanneeksi terveyden kannalta tärkeämpää ravintoa.

Muissa tutkimuksissa on selvitelty esimerkiksi varhaisen vaiheen rasvahappojen saantia. On viitteitä siitä, että koko raskauden aikainen hyvien rasvahappojen saanti edistää lapsen vastustuskykyä ja suojaa häntä esimerkiksi allergioilta ja diabetekseltä.

Kuusipalo mainitsee lopuksi vielä erään kiinnostavan mahdollisen tutkimuskohteen: Mikä merkitys on isän ravitsemustilalla, kun lasta pannaan alulle? Tutkimuksella on saatu viitteitä, että silläkin olisi merkitystä lapsen terveydelle, hän sanoo.