1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelastustoiminta

Aurinkoenergia voi olla työturvallisuusriski palomiehille – jatkuvassa jännitteessä sähköiskun vaara

Aurinkopaneeleissa kulkee jännite, mikä vaikeuttaa sammutustöitä. Pelastusviranomaisilta puuttuu toimintaohjeet aurinkosähköjärjestelmiin liittyen onnettomuustilanteissa.

Pelastusviranomaiset toivovat, että turvallisuusasiat otettaisiin huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Kuva: Risto Degerman / Yle

Aurinkosähkön käyttö yleistyy, mikä tuo uusia haasteita pelastusviranomaisille. Isojen kiinteistöjen katoilla olevat aurinkopaneelit ovat tulipalossa palomiehille turvallisuusriski.

– Sähköön liittyy yleensä aina työturvallisuusriski pelastushenkilöstöllä. Aurinkosähköjärjestelmissä on se ongelma, ettemme tiedä, missä sähkö kulkee. Sitä ei välttämättä saada katkaistua aurinkopaneeleista, selittää ruiskumestari Vesa Läderberg Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

Aurinkopaneeleissa kulkee valoisaan aikaan aina jännite. Läderbergin mukaan jännite vaikeuttaa rakenteiden purkamista palotilanteessa ja vaatii tarkkuutta vedellä sammuttaessa.

Ongelmaan ollaan vasta havahtumassa. Pelastushenkilöstön turvallisuusohjeet aurinkosähköjärjestelmien kohdalla ovat vielä kansainvälisestikin työn alla.

– Kansainvälinen järjestömme on vasta käynnistänyt turvallisuusohjeiden suunnittelun. Syksyllä julkaistavaaan uuteen asennusstandardiin on tulossa tarkennuksia koskien myös aurinkopaneeleja ja ylivirtasuojauksia, sanoo turvallisuusasiantuntija Lauri Lehto Suomen Pelastustusalan Keskusjärjestöstä.

Lehto muistuttaa, että aurinkopaneelien asennukset pitää toteuttaa säännösten mukaan ja esimerkiksi huolehtia kaapelointien suojauksesta.

Aurinkosähköjärjestelmät pitäisi merkitä selvästi pohjakuvaan

Pelastusviranomaiset toivovat, että turvallisuusasiat otettaisiin huomioon jo suunnitteluvaiheessa, varsinkin jos kyseessä on iso aurinkosähköjärjestelmä.

– Kiinteistöillä pitää olla kunnossapito- ja toimintasuunnitelma sekä tulipalotilanteissa paikan päälle saatavissa oleva, laitteiston tunteva ammattilainen, joka pystyy ajamaan turvallisesti jännitteet alas, listaa Lehto vaatimuksia.

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen ruiskumestari toivoo kiinteistöihin tietoja ja kuvia aurinkosähköjärjestelmistä.

– Olisi hyvä, että tiedettäisiin, jos kohteessa on aurinkosähköjärjestelmä. Se pitäisi merkitä selvästi ja apua olisi myös pohjakuvasta, johon olisi merkitty komponenttien sijannit, Vesa Läderberg toteaa.

Aurinkosähkö on uutta tekniikkaa, eikä kokemuksia palotilanteistakaan ole vielä kertynyt paljoa kokemuksia.

– Minulla ei ole tietoa, onko aurinkosähköjärjestelmistä aiheutunut riskitilanteita palomiheille. Mutta vuoden 2012 lähtien ollut vuosittain 1–2 tulipaloa, jossa aurinkosähköjärjestelmä on ollut jollain tavalla mukana, Läderberg sanoo.

Läderberg on tutkinut ongelmaa opinnäytetyössään.

– Työturvallisuus kiinnostaa ja tämä on uusi asia meille. Toivon, että asiaa tutkittaisiin enemmän ja valtakunnalliset ohjeet laadittaisiin pian, Läderberg toivoo.