Lapsille kolikoita ja seteleitä, isommille muovirahaa – vastuulliset rahankäyttäjät kasvatetaan kotona

Vastuulliseen rahankäyttöön kasvetaan kotona: Lasten on syytä tietää, mitkä ovat perheen tulot ja menot.

maksuvälineet
Nuori maksaa kortilla.
Nuori voi saada oman debit-maksukortin tai rinnakkaiskortin huoltajiensa luottokorttiin.Mikko Kuusisalo / Yle

Vastuullisen rahankäytön opettaminen lapsille askarruttaa monissa perheissä. Esimerkiksi pankit myöntävät maksukortteja yhä nuoremmille. Pienten lasten kanssa on kuitenkin selkeintä lähteä liikkeelle konkreettisesta rahasta ja antaa esimerkiksi viikkoraha seteleinä ja kolikkoina.

– Pienempien kohdalla konkretia helpottaa asian hahmottamista, sanoo kehitysjohtaja Terhi Luokkanen Tornion Osuuspankista.

Myös sosiologian professori Terhi-Anna Wilskan mukaan lapsen on hyvä harjoitella rahan käyttöä rauhassa ja korttimaksamisen kanssa ei kannata kiirehtiä.

– Kovin nuori ei välttämättä ymmärrä rahan arvoa ja lapsi ei osaa hahmottaa asiaa. Uskon, että teini-ikä on sopiva aika kortti- ja mobiilimaksamiselle kun nuorella on kunnon käsitys rahasta, kertoo asiaa tutkinut sosiologian professori Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta.

"Ei valistusta vaan käytännönläheistä"

Digitaalisuus ja sähköinen raha eivät nykylapsille ja -nuorille ole samanlainen peikko kuin sukupolvea tai kahta vanhemmille. Vaikka sähköinen maailma on tuttu nuorille, on vanhemmilla tärkeä rooli vastuullisuuteen kasvattamisessa.

– Nuoret ja lapset ovat oppineet olemaan tablettien ja vastaavien kanssa, joten heille voi sähköisestikin näyttää, kuinka säästetään ja kuinka säästöjä kertyy esimerkiksi täysikäisyyteen mennessä, toteaa Terhi Luokkanen.

Professori Terhi-Anna Wilska korostaa myös koulun vastuuta.

– Kouluissa tulisi olla enemmän juuri rahankäytön opetusta. Nyt se on erittäin hajautettua. Opetus tulisi olla myös kiinnostavampaa eli ei valistusta vaan käytännönläheistä ja asiaa tulisi käsitellä nuorten maailmaa lähellä olevien asioiden kautta, sanoo Wilska.

Kai Kokkinen
Kai Kokkisella on neljä poikaa, joille kaikille on pienestä pitäen opetettu, että rahaa ansaitaan työtä tekemällä. Tienaamansa rahat pojat ovat käyttäneet vanhempana esimerkiksi pyörän tai mopon varusteisiin. Kati Siponmaa / Yle

Tulot ja menot syytä tietää

Varttuneempienkin lasten on hyvä ymmärtää, että raha ei kasva puussa. Heille on syytä selvittää yleisellä tasolla muun muassa se, mistä perheen tulot ja menot muodostuvat. Terhi Luokkanen kehottaa nuoria seuraamaan myös omia tulojaan ja menojaan.

– Haastavaahan se on kun rahat ovat sähköisessä muodossa. Apuna voi käyttää mobiilisovellusta, joka seuraa tuloja ja menoja reaaliajassa, sanoo Luokkanen.

"Pankkikorttimaailmaan siirryttiin mopoiässä"

Torniolaisessa Kokkisen perheessä lapsille on opetettu pienestä pitäen rahan arvoa. Viikko- tai kuukausirahan eteen on täytynyt tehdä työtä. Itse tienaamillaan rahoilla perheen pojat ovat voineet tehdä mieleisiään hankintoja, mutta esimerkiksi lahjoina saadut suuremmat summat on kehotettu laittamaan säästöön.

8–17 -vuotiaat pojat ovat jokainen vuorollaan opetelleet kolikoilla rahan käyttämistä, mutta isommilla pojilla on jo muoviraha käytössä.

– Pankkikorttimaailmaan siirryttiin mopoiässä. Se on kuitenkin niin paljon helpompi hoitaa tankkaamiset ja muut. Korttikin pysyy tallessa, kun nykypäivän puhelimissa on korttitaskut ja puhelimestahan kyllä pidetään hyvää huolta, Kai Kokkinen sanoo.