Yle Irakissa: Isis teki Mosulin yliopistosta pommitehtaansa – Nyt opettaja raivaa raunioita, jotta opiskelijat voisivat palata

Luennoitsija Ghanan Kaplan siivoaa yliopistoaan Isisin jäljiltä, jotta opetus voisi taas alkaa.

Mosulin yliopiston vartija Firas Ramzi ja luennoitsija Ghanam Kaplan esittelivät kampusta, jota Isis oli käyttänyt tukikohtanaan. Kuva: Aishi Zidan / Yle

Näillä pihoilla ja käytävillä pitäisi istua opiskelijoita pänttäämässä viime hetkellä muistiinpanojaan kesän loppukokeita varten. Mutta Mosulin yliopiston kampuksella ei kuulu opiskelijoiden puheensorinaa. Hajonnut lasi narskuu kenkien alla autiota kampusta kiertäessä. 

Tämä irakilainen yliopisto oli parin vuoden ajan äärijärjestö Isisin taistelijoiden tukikohta. Isis kukistettiin Mosulissa heinäkuussa, mutta pitää korjata ennen kuin yliopisto ja kaupunki voivat palata takaisin tavalliseen arkeensa.

Lääketieteen tekniikan luennoitsija Ghanan Kaplan esittelee työpajoja, joissa hän opetti nuoria käyttämään sairaalalaitteita.

Ilme on vakava. Samoissa huoneissa Isisin taistelijat kyhäsivät pommeja ja kranaatinheittimiä. Lattialla on vielä röykkiöissä metalliputkiloita. Tiedon ja oppimisen tyyssija valjastettiin äärijärjestön tuhotyöhön.

Luokkahuoneissa nukkui Isisin ulkomaalaisia taistelijoita. Lattialla on kulunut, valkea hammasharja. Mielessä käy, että täällä on saattanut yöpyä suomalaisiakin vierastaistelijoita.

Mosulin yliopiston työpajan lattialla oli romua Isisin jäljiltä. Järjestö valmisti täällä pommeja. Kuva: Aishi Zidan / Yle

Toisaalla kävelemme tummuneiden huoneiden läpi. Maassa on tuhkaa. Isisin taistelijat polttivat todisteita, kun heidän oli vetäydyttävä talvella. Myös yliopiston arvokas kirjasto on poltettu.

– Jos olisit nähnyt tilanteen, kun tulimme tänne ensi kertaa, olisit ajatellut, ettei yliopistoa saa enää korjattua. Mutta jos haluat kulkea tuhat mailia, on otettava ensimmäinen askel, Kaplan sanoo.

Osa yliopiston rakennuksista on vaurioitunut pahasti taistelussa Isisin vastaisen liittouman ilmaiskuissa.

**Elämä yliopistolla pysähtyi, kun Isis **valtasi Mosulin kaupungin kesäkuussa 2014. Opiskelijoita tai opettajia ei pian enää päästetty kampukselle. Tieteelliselle maailmankuvalle ei Isisin maailmassa ollut tilaa.

Helvetti ja vankila. Niillä sanoilla yliopiston työntekijät kuvailevat elämää Isisin vallan alla.

Koulun henkilökunta olisi saanut työskennellä Isisille eli opettaa sen maailmaankuvan mukaisia asioita. Sellaiset opettajat, joilla oli Isisille tarpeellista osaamista, saatettiin pakottaa töihin.

– Me päätimme istua kotona, Kaplan kertoo.

Irakin armeija oli kirjoittanut seinään "vaara". Yliopiston rakennuksissa saattaa vielä olla räjähteitä Isisin jäljiltä. Kuva: Aishi Zidan / Yle

Monet opiskelijoista ja opettajista pakenivat Mosulista satojen tuhansien muiden kaupunkilaisten tavoin. Kaplanin opiskelijat ovat yhä eri puolilla Irakia. Osa tekee parhaillaan loppukokeitaan tunnin ajomatkan päässä Erbilin yliopistossa. Kesän he viettävät harjoitteluissa sairaaloissa.

– Nyt tärkeintä on, että saamme opiskelijamme takaisin. Jotkut heistä ovat Erbilissä, toiset Bagdadissa ja kolmannet Mosulissa, Kaplan kertoo.

Mosulissa pitää korjata vielä monta kotia, ennen kuin opiskelijat ja muut asukkaat pääsevät palaamaan takaisin kotiin. Mosulin jälleenrakennuksesta on ennakoitu tulevan vuosien ja ainakin miljardin dollarin urakka.

Yliopisto sijaitsee Itä-Mosulissa, joka saatiin vapautettua Isisiltä jo talvella. Armeijan oli raivattava pois Isisin jättämiä räjähteitä ja ansoja ennen kuin henkilökunta pääsi aloittamaan siivoustyöt.

Armeija kertoi löytäneensä yliopistolta myös kemiallisia aseita, mutta ne on viety pois. Kaikkia rakennuksia ei ole ehditty puhdistaa räjähteistä. Muutamilla ovilla lukee yhä arabiaksi ”vaara”.

Tuhosta huolimatta Kaplan kertoo olleensa iloinen, kun hän pääsi palaamaan yliopistolleen ensimmäistä kertaa.

– Niin vanhat kuin nuoret tulivat auttamaan meitä siivoamisessa. Haluamme vain elämän palaavan normaaliksi. Elämä ei ole ohi, Kaplan sanoo.

Yliopiston pääsisäänkäynnillä elämä näyttää palanneen uomiinsa. Opiskelijoita on odottamassa lukuisia kahviloita. No Name Cafe, Angel Cafe, Legend Cafe, kyltit julistavat.

Kyltit ovat uusia ja monissa näkyy hymyileviä ihmisiä. Mainoskasvot ovat viesti, sillä Isis mustasi kaikki ihmishahmot mainoskylteistä.

Isis oli mustannut kasvot mainoskylteistä. Kaikkia kylttejä ei ole vielä ehditty uusia Mosulissa. Kuva: Aishi Zidan / Yle

**Kaplan toivoo saavansa opiskelijansa **takaisin yliopistoon jo syksyksi. Osa muiden aineiden tunneista alkoi jo keväällä, mutta yliopisto haluaisi palata kunnon toimintaan taas syyslukukaudella.

Yhdestä rakennuksesta kuuluu ankaraa nakutusta, kun työmiehet tekevät korjaustöitään.

Kaplan kertoo, että lääketieteen tekniikan laitoksia on Irakissa vain kaksi. Toinen Bagdadissa, toinen Mosulissa. Hän ei usko, että yliopistoa saadaan kunnostettua vain Irakin omin voimin.

Osa Mosulin yliopiston rakennuksista oli tuhoutunut Isisiä vastaan tehdyissä ilmaiskuissa. Kuva: Aishi Zidan / Yle

– Meidän rakennuksemme on pääosin kunnossa, mutta vaatii vain siivoamista. Pyydämme kansainvälisiltä järjestöiltä apua, jotta voisimme siivota yliopistomme, Kaplan sanoo.

Eri tahot ovat jo lupailleet Mosulin yliopistolle esimerkiksi kirjoja lahjoituksina, mutta suurin osa lupauksista odottaa vielä toteutumistaan. Kaplanin entinen opiskelija oli kerännyt yliopistollaan Britanniassa rahaa niin, että joitakin ikkunoista saadaan korjattua.

Kaplanin mielestä koulutus tulee toipumistyössä tärkeimpänä heti veden, sähkön ja sairaaloiden korjaamisen jälkeen. Mosulin nuoret tarvitsevat jälleen näkymiä tulevaisuuteen kolmen menetetyn vuoden jälkeen.

– Jos et kouluta lapsiasi koulusta yliopistoon, mitä he tekevät? Kaplan kysyy.

Mosulin yliopistolla oli Isisin jäljeltä työkaluja, joita käytettiin räjähteiden valmistamiseen. Kuva: Aishi Zidan / Yle

**Lue myös: **

Toimittajamme raportti Mosulin viimeisistä taisteluista Mosulin vanhasta kaupungista: Kävin Isisin kalifaatin syntymäpaikalla ja järkytyin – talot voi vielä korjata, mutta entä ihmiset?