Kovien sateiden satoa: Sinileviä on nyt tavanomaista enemmän Pirkanmaalla

Runsaita havaintoja on tehty Nokian Lehtiniemessä, Kangasalan Kirkkojärvessä ja Lempäälän Mäyriänrannassa.

levät
Sinilevää uimarannalla
Antti Palomaa / Yle

Sinilevää on todettu taas lukuisilla havaintopaikoilla Pirkanmaalla. Alkuviikolla runsaasti sinilevää havaittiin Nokian Lehtiniemessä, Kangasalan Kirkkojärvessä ja Lempäälän Mäyriänrannassa.

Vähän sinilevää löytyi Pyhäjärvessä viideltä havaintopaikalta: lauttoja oli Nokialla Halkoniemen uimarannassa ja Maatialanlahdessa, Vesilahden kirkonkylän rannassa sekä Tampereella Rantaperkiön ja Pyynikin uimarannassa.

Vähäisiä sinilevähavaintoja tehtiin myös Pälkäneen Mallasveden Pakanrannassa, Tampereella Näsijärvessä Rauhaniemen uimarannassa ja Kaukajärvessä, Nokian Vihnusjärvessä, Kyrösjärven Toivolansaaren uimarannassa (Ikaalinen) ja Kangasalla Roineessa.

Viikon sisällä on yleisöhavaintoja levistä tullut mm. Palovesi-Jäminginselän alueelta (Ruovesi), Ylimmäisestä Savijärvestä (Juupajoki), Mäyhäjärvestä (Lempäälä), Näsijärven Hangaslahdelta (Tampere), Jokinenjärvestä (Nokia) ja Suonojärvestä (Vesilahti).

Järviwikin leväbarometrin (siirryt toiseen palveluun) mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden normaalia enemmän, vaikka vedet eivät ole kovin lämpimiä.

Vesien tila ei ole heikentynyt

ELY-keskuksen arvion mukaan vesien yleistila ei ole huonontunut, vaikka sinileviä on normaalia enemmän viileissäkin vesissä. Ylitarkastaja Anu Peltonen uskoo, että sinilevähavaintojen määrässä kyse on ilmeisesti tämän kesän oikullisista säistä.

– En keksi muuta syytä kuin ravinteet. Kun on tuullut jonkin verran, ne ovat ajautuneet rantoihin, missä näitä levähavaintoja tehdään.

Peltosen mukaan sateiden mukana huuhtoutuu leville ravinteita maasta.

Ajantasaista tietoa Tampereen uimavesistä

Viime viikon lopulla sinilevä valtasi Tampereen Rauhaniemen ja Pyynikin rannat. Torstaina ei levää enää ollut kummallakaan rannalla, mutta vähän levää on löytynyt Kaukajärven uimapaikoilla.

Sinileväesiintymät ovat usein paikallisia ja levätilanne voi muuttua nopeasti tuuli- ja sääolosuhteiden mukaan. Lämmin ja tyyni sää mahdollistaa laajojen sinilevälauttojen syntymisen veden pinnalle. Tuulen mukana lautat kulkeutuvat rannoille. Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteen havaintopaikalla kyseisenä ajankohtana. Järven eri osissa ja muissa vesistöissä tilanne voi olla erilainen.

Tampereen kaupungin nettisivuilta löytyy ajantasaista tietoa uimarantojen tilasta (siirryt toiseen palveluun). Karttapohjaisesta sovelluksesta saa tietoa uimarantojen uimavesien lämpötiloista ja sinilevätilanteesta.

Tampereen uimarannoilla käydään tarkistamassa tilanne kerran viikossa ja uimapaikoilla kerran kahdessa viikossa, yleensä maanantaisin. Lisäksi uimarantojen ja uimapaikkojen rantasiistijät sekä Pyynikin uimarannan hengenpelastajat päivittävät leväpalvelua. Havaintoja tulee myös yksityisiltä henkilöiltä.