yle.fi-etusivu

"Vihreät miehet" on kielletty Suomessa lailla tästä päivästä alkaen

Lakimuutoksella halutaan parantaa viranomaisten toimintavaltuuksia tilanteissa, joissa Suomea uhkaa tunnukseton sotilaallinen ryhmä.

puolustusvoimat
Venäläissotilaita maastossa.
Venäläissotilaita maastossa.Mikhail Japaridze / AOP

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti maanantaina aluevalvontalakia ja rikoslakia koskevat lainmuutokset tunnuksettomien sotilaallisten ryhmien osalta. Lainmuutokset tulevat voimaan tästä päivästä alkaen.

Aluevalvontaviranomaisten toimivaltuuksia vahvistettiin kattamaan paremmin tilanteet, jossa Suomen alueellista koskemattomuutta loukkaa tunnukseton sotilaallinen ryhmä.

Laissa tunnuksettomalla sotilaallisella ryhmällä tarkoitetaan sotilasosastoon rinnastettavaa, vieraan valtion lukuun, puolesta tai suostumuksella toimivaa joukkoa, joka on sotilaallisesti järjestäytynyt, varustettu tai aseistettu, ja jonka valtiollista alkuperää ei voida tunnistaa.

Lakiin säädettiin tällaisille ryhmille ehdoton kielto saapua maahan ja olla maassa. Kiellon rikkominen on rikoslaissa kriminalisoitu.

Nämä tunnuksettomat sotilaalliset ryhmät ovat saaneet lempinimen "vihreät miehet". Termi tulee Venäjän armeijan varusteiden väristä. Tunnuksettomia, vihreisiin pukeutuneita joukkoja on käytetty Ukrainassa ja Krimin valtauksen aikana.

Puolustusministeriön mukaan lakimuutoksen tavoitteena on saattaa Suomen alueellisen koskemattomuuden turvaamista ja valvontaa koskeva lainsäädäntö vastaamaan paremmin muuttunutta turvallisuustilannetta ja uudenlaisia uhkia.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tiede

Tutkimus: Rasvaiset maitotuotteet voivat olla terveellisempiä

Kolme asiantuntijaa vastaa rasvakiistan väitteisiin

Onnettomuudet

Pilkkireissulla syntynyt idea voi pelastaa ihmishenkiä: puolustusvoimat jo kiinnostui

Lihaskuntoharjoittelu

"Ihminen voi elää ison osan päivästä tekemättä lihaksillaan mitään" – suomalaisten fyysinen kunto vaihtelee hurjasti

Cheerleading

Cheerleaderit pääsivät vihdoin eroon pyllynkeikuttajien leimasta

Pienen seuran jäsenmäärä räjähti: "Emme pysty perustamaan tarpeeksi joukkueita"