Yksittäinen uhka vai kokonaisarvio? Kysyimme, miksi kertaalleen puretut mielenosoitukset saavat jälleen jatkua

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan poliisilla oli tiedossa "selvä uhkaus konfliktin syntymisestä", kun se päätti hajottaa Helsingin Rautatientorin mielenosoitukset.

mielenosoitukset
Paula Risikko
Sisäministeri Paula RisikkoJarno Kuusinen / AOP

Poliisi hajotti Suomi ensin -mielenosoitusleirin Helsingin Rautatientorilla juhannuksen jälkeen, koska leiristä oli sen mukaan vaaraa sivullisille. Neljä päivää myöhemmin siirtokehotuksen sai myös turvapaikanhakijoiden Oikeus elää -mielenosoitus. Poliisi perusteli käskyä turvallisuustilanteella.

Nyt molemmat mielenosoitukset ovat jälleen löytäneet paikkansa Helsingin keskustassa: Oikeus elää -mielenosoitus alkuperäisellä paikallaan Kiasman edustalla ja Suomi ensin -ryhmä sitä vastapäätä Mannerheimintien toisella puolen Paasikivenaukiolla.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) perusteli poliisin muuttunutta linjaa Yle Radio 1:n Ykkösaamussa torstaina.

– Tilanteessa, jossa molempia leirejä pyydettiin poistumaan, oli selvä turvallisuusuhka, Risikko sanoi viitaten juhannuksen jälkeisiin tapahtumiin.

– Valitettavasti ihan yksityiskohtia en voi avata, mitä turvallisuusuhka tarkoittaa. Kun tilanne sitten saatiin rauhoittumaan, niin lakikin jo sanoo, että lupa kokoontua pitää antaa.

Eli edellisessä leirissä (Rautatientorilla) oli selkeä turvallisuusuhka, mutta 200 metrin päässä (mielenosoitusten nykyisessä paikassa) sitä ei ole?

– Saimme tilanteesta sellaista tietoa, kun poliisin kanssa oli keskusteltu. Saan raportin melkein viikoittain tai jopa päivittäin. Oli tullut selvä uhkaus konfliktin syntymisestä.

Helsingin poliisi: Purkamiseen ei ollut yksittäistä syytä

Helsingin apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen korostaa, ettei ole itse suoraan keskustellut sisäministerin kanssa, eikä koe soveliaaksi "alemman hallinnon" edustajana ottaa kantaa ministerin sanomisiin.

Sisäministeriö vastaa Suomessa poliisin toimialan ohjauksesta ja valvonnasta.

Kopperoinen ei myöskään suostu yksilöimään, keneltä tai miltä taholta mahdollinen "selkeä uhkaus" tuli tai mihin se kohdistui.

Ei varmaan ollut yksittäistä syytä, en usko, että sitä ministerikään olisi tarkoittanut

Helsingin apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen

– Emme lähde yksittäisiä asioita avaamaan julkisuuteen. Meillä on ollut tilanteesta kokonaiskuva, joka perustuu moneen eri asiaan ja moniin eri tietoihin, enkä halua yksittäistä syytä lähteä hakemaan.

Kopperoinen korostaa, että poliisi arvioi tilannetta päivittäin. Kun Oikeus elää -mielenosoitus sai lähtöpassit Rautatientorilta, edessä oli yksi kesän vilkkaimmista viikonlopuista Helsingissä.

– Keskusta-alueella oli paljon ihmisiä liikkeellä ja monenlaisia erilaisia tapahtumia. Näistä syntyy se kokonaiskuva, miten poliisi arvioi, kuinka asioihin suhtaudutaan.

– (Purkamiseen) ei varmaan ollut yksittäistä syytä, en usko, että sitä ministerikään olisi tarkoittanut.

Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen
Helsingin apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen.Helsingin poliisilaitos

Poliisi huolehtii "kaikkien turvallisuudesta"

Vielä päiviä ennen purkupäätöstä poliisi korosti, ettei turvapaikanhakijoiden mielenosoitus ollut aiheuttanut ympäristölle häiriötä.

– Kaikki on mennyt heidän kanssaan rauhallisesti, ylikomisario Jari Taponen kommentoi tuolloin.

Apulaispoliisipäällikkö Kopperoinen ei suostu tarkentamaan, kohdistuiko tämän jälkeen uhkaa esimerkiksi mielenosoittajiin itseensä.

– Poliisihan vastaa kaikkien ihmisten turvallisuudesta, ei pelkästään jonkun pienen ryhmän tai mielenosoittajien, vaan kaikkien niiden ihmisten, jotka esimerkiksi Helsingin alueella sattuvat sinä päivänä olemaan.

Ilmeisesti syynä ei kuitenkaan ollut, että mielenosoitus itsessään olisi muuttunut turvallisuusuhaksi?

– Pitää ymmärtää, että tässä kaikki osapuolet ovat osa kokonaisuutta. Vaikka joku henkilö ei tee rikosta tai syyllisty lain rikkomiseen, hän on kuitenkin osa tätä kokonaisuutta ja sitä, miten se vaikuttaa ympäristöön. Tätä kautta tämä on iso kokonaisuus, josta on vaikea sanoa, mikä olisi se yksittäinen syy, apulaispoliisipäällikkö pyörittelee.