"Vähän pelottaakin" – Marja Linnilä haaveilee mehiläisten hoitamisesta sivutyönä, eikä hän todellakaan ole ainoa

Mehiläishoito kiinnostaa nyt varsinkin viljelijöitä, joiden oma tila ei enää tuota tarpeeksi.

mehiläishoito
Marja Linnilä katsoo mehiläiskennoja.
Sakari Partanen / Yle

Kiuruvetinen Marja Linnilä on ensimmäistä kesää vastuussa kahdeksasta mehiläispesästä. Se on hänestä mielenkiintoinen, jännittävä ja välillä vähän pelottavakin tehtävä.

– Kesä on vähän myöhässä, vadelmakin alkaa oikeastaan vasta nyt kukkia, hän tuumaa mehiläistarhaa esitellessään.

Ennen Linnilä piti puolisonsa apuna tämän omistamaa karjatilaa. Kaksi vuotta sitten pariskunta päätti kuitenkin luopua karjasta mieluummin kuin investoida tilaan synkkien talousnäkymien keskellä.

Heille jäi kasvitila, joka ei millään riittäisi elättämään kahta. Niinpä Linnilä on jatkanut tilan ulkopuolella palkkatyössä ja puoliso on hakenut lisätuloja fasaanitarhauksesta.

Tänä vuonna Linnilä on aloittanut mehiläishoidon peruskoulutuksen yhdessä 35 muun kurssilaisen kanssa. Sieltä hän on saanut tarvittavat tiedot ostamiensa pesien hoitamiseen. HunajaSavo-hankkeen kurssi antaa valmiudet oman mehiläistarhan perustamiseen.

Sellainen unelma tässä on. Katsotaan, miten käy.

Marja Linnilä

Ei ole sattumaa, että Linnilällä on tausta maataloudesta – yli puolella kurssilaisista on. Tälle on kaksi syytä.

Kasvitilojen ja varsinkin viljatilojen kannattavuus on maataloustuottajien keskusliitto MTK:n mukaan kyntänyt viime vuodet sellaisissa luvuissa, että hyvät ideat sivutulojen hankkimiseksi ovat olleet tarpeen. Viljan hinta on ollut alhaalla ja kustannukset korkealla.

Toisaalta mehiläiset parantavat esimerkiksi marjojen satoa – ja marjat hunajasatoa. On arvioitu, että taloudellisesti mehiläinen tuo monin verroin enemmän hyötyä pölyttäjänä kuin hunajantuottajana.

– Viljatiloilla on ollut painetta löytää sivutuloa jo pitkään. Kotieläintiloilla myös, mutta siellä työtä on niin paljon, että muun sivutulon hankkimiseen ei ole yhtä paljon aikaa, MTK Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen kuvaa.

"Kun on riittävän kauan pysynyt hengissä..."

Markku Puumalainen.
Mehiläishoitajakoulutuksen on järjestänyt Korpiahon hunaja. Kuvassa toimitusjohtaja Markku Puumalainen.Sakari Partanen / Yle

Mehiläishoidon peruskoulutuksen on järjestänyt hunaja-alan yritys Korpiahon hunaja, jonka toimitusjohtaja Markku Puumalainen on yksi alan pioneereista seudulla. Kun hän lähti aluksi harrastamaan mehiläistarhausta 1990-luvun vaihteessa, ennakkoluuloja riitti.

– Minua pidettiin alkuaikoina suunnilleen kylähulluna, mutta nyt arvostusta ja mielenkiintoa on löytynyt. Kun on riittävän kauan pysynyt hengissä niin uskotaan, että tällä voi oikeasti elää, hän sanoo.

Nykyään Suomessa on noin 2 500 mehiläishoitajaa, joista vain pieni osa on täysammattilaisia. Myös HunajaSavo-hankkeen koulutuksesta odotetaan valmistuvan lähinnä sivutyönä mehiläisiä hoitavia, joskin muutama kurssilainen on jo alkuun ilmoittanut aikovansa ryhtyä täysipäiväisiksi.

Mehiläisiä hunajakennolla.
Sakari Partanen / Yle

Jos kurssilaisten suunnitelmat toteutuvat, hunajantuotanto voisi kasvaa Pohjois-Savon alueella jopa kaksinkertaiseksi. Se on hyvä uutinen Korpiahon hunajalle, joka toivoo saavansa lisää tarhaajia rinkiin. Suomalaisten hunajankulutus on kasvanut ja kun tarhat ovat viime vuosina vielä tuottaneet nihkeästi, uusille tuottajille on kysyntää.

– Varastot ovat käytännössä tyhjät. Toki uusilla tarhaajilla ensimmäiset vuodet menevät opetellessa ja pesämäärää kasvattaessa. Työ alkaa kantaa hedelmää vasta 3–4 vuoden päästä. Sitten saadaan merkittävää lisäystä tälle alueelle, Puumalainen sanoo.

Viljatiloilla on ollut painetta löytää sivutuloa jo pitkään.

Jari Kauhanen

Kiuruvetinen Marja Linnilä ei ole vielä asettanut itselleen ja uudelle harrastukselleen mitään erityisiä tuotantotavoitteita. Ennen pitkää hänelläkin on kuitenkin tarkoitus hankkia mehiläishoidosta itselleen kunnon sivuelinkeino.

– Sellainen unelma tässä on. Katsotaan, miten käy.

HunajaSavo-hanke jatkuu vuoden 2018 loppuun. Tässä vaiheessa koulutus järjestetään vain Pohjois-Savossa. Koulutus on kuitenkin muotoiltu niin, että se on mahdollista kopioida myös muualle.