Mayn hallitus julkaisi Britannian EU-eroa määrittelevän lakipaketin

Brittihallitus aloitti brexitin vaatiman jättimäisen lakien muuttamisurakan.

Britannia
Pääministeri Theresa May Lontoossa Espanjan kuninkaan tervetuliaisseremoniassa 12. heinäkuuta.
Pääministeri Theresa Mayn hallituksella on 13 edustajan enemmistö parlamentin alahuoneessa.Andy Rain / EPA

Britannian hallitus on julkaissut tärkeän EU-eroon liittyvän lakiehdotuspaketin.

Brittihallitus aikoo laittaa liikkeelle keskustelun brexitin lainsäädännöstä syyskuussa, pääministeri Theresa Mayn tiedottaja sanoo. Keskustelusta odotaan pitkää ja intohimoja herättävää.

Tänään julkaistu lakiehdotus määrittelee yksityiskohdat lainsäädännön muuttamiselle EU-eron yhteydessä ja lopettaa Euroopan unionin tuomioistuimen vallan ylimpänä oikeusistuimena.

EU-lakeja täytyy eron yhteydessä muuttaa brittilaeiksi niin, että olennaiset lait pysyvät samanlaisina Britannian jättäessä EU:n.

– Tämä lakiehdotus tarkoittaa, että EU-eron yhteydessä toteutuvat varmuus, jatkuvuus ja hallinta mahdollisimman suurina, brexit-ministeri David Davis sanoi lausunnossa.

Lakiehdotus myös määrittelee valtuudet, joilla ministerit voivat muuttaa lakeja parlamentin hyväksynnällä. Näin he voivat varmistaa, että lait toimivat siirtämisen jälkeen.

Valtuudet ovat voimassa vielä kaksi vuotta sen jälkeen, kun Britannia on jättänyt EU:n.

Pääministeri Theresa Mayn tiedottaja kertoi myös, että Britannialla on tarvittavat resurssit Brexitin toteuttamiseen.

Brexitistä vastavaa ministeri puolestaan sanoo, että se ei maksa Euroopan unionille brexitissä penniäkään enempää, kuin sen täytyy. Britannia ilmoitti tiistaina, että se pitää EU:n vaatimaa erorahaa "kiristyksenä".

Lähteet: Reuters, AFP

Juttua korjattu kello 20.06: Jutussa puhuttiin aiemmin lakipaketista. Kyseessä on lakiehdotuspaketti, josta Britannian parlamentti keskustelee syksyllä. Päivitetty Mayn tiedottajan lausunnolla.

Lue myös:

EU Britannialle: Älkää pantatko brexit-kantojanne